خشکسالی فراگیر در تمام استانهای کشور
آمارها نشان میدهد خشکسالی فراگیر تمام استانهای کشور را در برگرفته است. آن طور که عیسی بزرگ زاده سخنگوی صنعت آب اعلام کرد: میزان بارش در سال آبی جاری نزدیک به 44 درصد نسبت به آمار بلند مدت کمتر است.

به گزارش آوش، آمارهای ارائه شده توسط شرکت مدیریت منابع آب، شرایط آبی وخیمی در کشور را توصیف میکند. بر اساس جدول میزان بارندگی تجمعی در استانهای سراسر کشور، از ابتدای سال آبی جاری که از مهرماه شروع میشود تاکنون میزان بارشها دو درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کمتر بوده است. اما آنچه نگران کننده است، این است که در 9 استان میزان بارشها نسبت به بلند مدت از نصف هم کمتر بوده است.
این جدول نشان میدهد میزان بارندگی در هرمزگان، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد به ترتیب 81، 71 و 68 درصد نسبت به بلند مدت در چهار ماهه ابتدای سال آبی جاری کمتر بوده است.
وضعیت بارش در خوزستان، فارس و سیستان و بلوچستان هم خوب نیست. بارندگیها در این سه استان هم 63 درصد کمتر از بلند مدت بوده است. استانهای مرکزی، چهار محال و بختیاری و اصفهان هم به ترتیب منفی 59، منفی 56 و منفی 50 درصد از بارندگیهای بلند مدت عقب هستند.
تهران بهعنوان یکی از مراکز بزرگ جمعیتی کشور، میزان بارشی معادل 40 درصد کمتر از بلند مدت را در سال آبی جاری دریافت کرده است و خراسان رضوی که کلانشهر مشهد را در خود دارد منفی 25 درصد نسبت به بلند مدت بارندگی کمتری را شاهد بوده است.
همه این آمارها، شرایط وخیم آبی سال جاری را گوشزد میکند اما آیا هیچ یک از مدلها، شرایط امیدوارانهتری را یادآوری نمیکنند و این امکان وجود ندارد که در روزهای باقیمانده از زمستان و ابتدای بهار، بارش بیشتری داشته باشیم؟
حرکت محتاطانه، برآیند حاصل از مدلها
عیسی بزرگ زاده سخنگوی صنعت آب در گفتوگو با آوش درباره وضعیت مدلها بیان کرد: مدلهای مختلفی ارائه شده است اما برآیند این مدلها آن است که باید محتاطانه پیش برویم.
وی افزود: این برآیند نمیگوید که ما میتوانیم مدیریت مصرف و تقاضا را کنار بگذاریم. اتفاقا میگوید به شدت باید از این ابزار در تمام بخشها شامل بخش شرب و بهداشت، کشاورزی و صنایع استفاده کنیم.
بزرگ زاده گفت: این شرایط، واقعیت اقلیمی ایران است و باید این را بپذیریم که از نظر وضعیت خشکسالی در شرایط وخیمی هستیم. در میزان بارشها حدود 44 تا 45 درصد نسبت دراز مدت عقب هستیم یعنی باید 97 میلیمتر باران میآمد که حدود 54 تا 55 میلیمتر بارندگی داشتهایم.
وی اضافه کرد: عقب افتادگی در برخی استانها به 80 درصد میرسد. این وضعیت بدی است. در استانهای تهران (شامل تهران و البرز)، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، اراک و اصفهان همچنین شهرهایی مثل ساوه، تهران و مشهد وضع بحرانی است و باید مدیریت مصرف بیش از پیش باشد.
سخنگوی صنعت آب تاکید کرد: نباید منابع آبی در اختیار را بدون برنامهریزی دقیق با ایجاد توقعات بیجا در شهروندان مصرف کنیم بلکه باید ذخایر احتیاطی را نگه داریم و وزارت نیرو این کار را خواهد کرد.
وی با تاکید بر اینکه سال سختی برای کشاورزی در پیش رو داریم، یادآور شد: در کشتهای پاییزه که مبتنی بر باران بوده است، باید با واقع بینی تصمیمات را بهینه کنیم. این موضع وزارت نیرو است.
آمارهای هواشناسی هم مدلهای وزارت نیرو را تایید میکند
بر اساس اعلام پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو، میانگین بارش از هفته پایانی دی تا پایان بهمن در استانهای نوار شمالی کشور گرایش به نرمال دارد و در سایر مناطق کمتر از نرمال است. این یعنی نگاه محتاطانه وزارت نیرو به حفظ ذخایر آب باید به طور جدی دنبال شود.
از آنجا که گیلان و مازندران هفت درصد و گلستان 29 درصد از میانگین بلند مدت، بارش کمتری دریافت کردهاند حتی اگر در بهمن ماه شاهد بارش نرمال در این استانها باشیم، جبران عقب ماندگی قبلی در مناطق شمال کشور را نخواهد کرد. در نتیجه باید مدیریت مصرف را به عنوان یک گزینه جدی روی میز داشته باشیم.