به روز شده در
کد خبر: ۱۲۶۶۱
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران:

ماجرای تعیین قیمت بنزین سوپر؛ نرخ 50 هزار تومانی صحت دارد؟

رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران از عدم مشخص شدن قیمت نهایی بنزین سوپر خبرداد.

ماجرای تعیین قیمت بنزین سوپر؛ نرخ 50 هزار تومانی صحت دارد؟
گروه اقتصادی آوش

مدت‌هاست که گمانه‌زنی بر سر نرخ بنزین سوپر ادامه داد. برخی منابع به نقل از مشاور مدیرعامل شرکت پالایش و پخش نرخ‌های حدود 40 تا 50 هزار تومان را برای هر لیتر بنزین سوپر اعلام می‌کنند اما آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران، در گفت‌وگو با آوش تاکید کرد هنوز برای بنزین سوپر نرخی اعلام نشده است.

او افزود: در حال حاضر قیمت بنزین بر اساس قیمت تمام شده وارد کننده است و به‌عنوان کالای وارداتی محسوب می‌شود.

نجفی ادامه داد: ما در رابطه با بنزین سوپر نقطه نظرات خاص خود را داریم. با توجه به اینکه دولت درخواست کرده است که 10 شرکت واردکننده مورد ارزیابی قرار گرفته توسط وزارت نفت، اقدام به واردات بنزین کنند، احیانا نباید نحوه عرضه بنزین معمولی و بنزین سوپر داخلی به شکلی باشد که کمبودی ایجاد شود.

رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران تاکید کرد: عملکردها نباید به‌گونه‌ای باشد که جامعه به سمت استفاده کردن از بنزین سوپر وارداتی هدایت شود. زیرا چنین رویه‌ای قاعدتا به دنبالش مسایلی دارد و احیانا می‌تواند این مفهوم را برساند که دولت به این سمت می‌رود که واردکنندگان انتفاعی ببرند.

او توضیح داد: درباره اینکه برای بنزین سوپر قیمتی تعیین شده باشد، چیزی نشنیدم و قیمت قطعی برای آن اعلام نشده اما قاعدتا نباید خیلی فاصله معنی‌داری بین قیمت تمام شده بنزین سوپر در واردات با عرضه وجود داشته باشد تا نارضایتی اجتماع ایجاد نشود.

نجفی اضافه کرد: ولی اینکه بنزین سوپر باید به چه قیمتی عرضه شود، قاعدتا بستگی به این دارد که تجار وارد کننده از کجا این محصول را می‌خرند، چه مقدار می‌خرند و چگونه آن را عرضه می‌کنند. چیزی که مشخص است هنوز از قیمت بنزین سوپر رونمایی نشده و کشف قیمت انجام نشده است.

او درباره عددهایی که از قول مشاور مدیرعامل شرکت پالایش و پخش مطرح می‌شود و نرخ بنزین سوپر حدود 40 تا 50 هزار تومان اعلام می‌شود، این‌گونه توضیح داد: 40 تا 50 هزار تومان عدد واقعی نرخ بنزین در فوب خلیج فارس است. شاید اکنون عدد از این هم سنگین‌تر باشد.

قیمت یک دلاری بنزین در ترکیه

رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران درباره قیمت بنزین در کشورهای همسایه توضیح داد: اکنون قیمت بنزین در مناطق مختلف مرزی کشور ما متفاوت است. در کشوری مثل ترکیه نرخ بنزین بیش از یک دلار است. در کشورهایی مثل امارات عدد حدود 35 تا 40 سنت است و در کشورهای دیگر قیمت‌ها مختلف است. قیمت نهایی بنزین در ایران بستگی به این دارد که بنزین را چطور و از کجا وارد کنیم.

به گفته نجفی در حال حاضر بنزین سوپر اگر در پمپ بنزین‌ها پیدا شود، با نرخ 3500 تومان فروخته می‌شود ولی این محصول کمیاب و نایاب است. عمده خودروهای وارداتی یا خودروهایی که اخیرا در کشور تولید می‌شود، نیاز جدی و مبرم به استفاده از بنزین سوپر دارند به همین خاطر اکثر مالکان خودروها در پمپ بنزین‌ها انواع افزودنی‌ها را خریداری می‌کنند و به بنزین اضافه کرده تا اکتان را آن بالا ببرند.

او ادامه داد: لذا اگر بنزین سوپر عرضه شود، حتما باید به مکانیزم‌های تعیین قیمت، نحوه عرضه و موضوعات مرتبط با جایگاه‌داران به‌طور جدی توجه شود؛ در غیر این صورت آنچه رخ می‌دهد یک تلاش شکسته خورده خواهد بود.

رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران گفت: برای عرضه بنزین سوپر باید یکسری جایگاه‌ها به‌طور اخص بنزین سوپر وارداتی عرضه کنند که محصول وارداتی اختلاط و ترکیبی با بنزین‌های معمولی نداشته باشد.

او اضافه کرد: در حال حاضر اشتباهات یا خطاهایی را در جایگاه‌ها شاهد هستیم. احیانا ممکن است یک درصدی از بنزین معمولی را با بنزین سوپر وارداتی ترکیب کنند و به دست مردم بدهند. همه اینها احتمالاتی است که می‌تواند در واقع باعث سوء استفاده، فساد و ناهنجاری شود.

نجفی تاکید کرد: لذا اگر دولت می‌خواهد بنزین سوپر را وارد کند، باید تمام موضوعات را ببینند؛ از موضوع تامین جایگاه‌ به میزان کافی تا عرضه و ...، جایگاه‌های عرضه بنزین سوپر باید کاملا از بنزین دولتی تفکیک شود. اینها همه نکاتی است که باید دولت به درستی تعریف کند و زیرساخت‌های آن را ایجاد کند، در غیر این صورت خبط و خطاهای زیادی ممکن است در پروژه رخ دهد.

اولویت جامعه بنزین سوپر نیست

آیا عرضه بنزین سوپر با فاصله قیمتی زیاد نسبت به شرایط فعلی شوک به جامعه وارد نمی‌کند؟ رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران در این رابطه توضیح داد: خیر، شوکی به جامعه وارد نمی‌شود زیرا اولویت جامعه بنزین سوپر نیست و بنزین معمولی است. بنزین سوپر فقط یک گزینه است.

او افزود: این گزینه برای آن است که اگر یک عده دوست داشته باشند، بتوانند بنزین سوپر بگیرند اما این شروع یک فرآیند است. شروع عادی سازی قیمت‌ها است.

نجفی ادامه داد: ظرف چند سال آینده با همین شروع واردات بنزین سوپر و واقعی‌سازی قیمت آن و عرضه با قیمت واقعی، به این سمت پیش می‌رویم که با چند مدل و سیاق بنزین عرضه شود و خواسته یا ناخواسته به سمت افزایش قیمت بنزین خواهیم رفت.

او با تاکید بر اینکه باید جلوی فرآیند قاچاق با عدد قابل توجه گرفته شود، نرخ یک تا دو سنتی بنزین در ایران را نرخ نامتعارفی دانست که در هیچ جای دنیا چنین عددی وجود ندارد.

رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: این نرخ کاملا اغواکننده و قابل قبول برای همه افرادی است که به بحث قاچاق و جابجایی بنزین به کشورهای مجاور می‌‎پردازند.

امکان بازگشت مجدد سوخت قاچاق شده به ایران

برخی گمانه‌‌زنی‌ها حاکی از آن است که بنزین قاچاق شده در مخازنی واقع در کشورهای همسایه ذخیره شده و به قیمت بنزین وارداتی به کشور باز می‌گردند زیرا کشورهای همسایه ما مشکلی در تامین سوخت ندارند، در این رابطه چه نظری دارید؟

نجفی بیان کرد: باید دستگاه‌های نظارتی بر این موضوع نظارت کنند. ولی خیلی امکانش وجود دارد. سیستم‌های نظارتی باید به این موضوع ورود کنند. مگر می‌شود در مرزهای ما چنین اعداد عجیب و غریبی قاچاق شود؟ چه کالا وارد شود و یا از مرزها خارج شود.

او اضافه کرد: مگر می‌شود این حجم قاچاق رخ دهد و سیستم‌های نظارتی، امنیتی و مرزبانی‌های ما نبینند؟ یا تعامل و هماهنگی بین سیستم‌ها در این فرآیند هست یا اینکه این موضوع دروغ است و خیلی احتمالات دیگری هم می‌توان مطرح کرد.

رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران توضیح داد: این پدیده بیشتر از حالت قاچاق به تاراج شبیه است. به گفته رئیس جمهور اگر این عددها درباره خروج بنزین درست باشد، تاراج است و من مدت‌هاست که در مصاحبه‌ها دیگر از اصطلاح قاچاق بنزین استفاده نمی‌کنم، در مصاحبه‌ها می‌گویم تاراج ثروت ملی کشور رخ داده است.

رئیس جمهور این پرسش را مطرح کرد که در موضوع فرآورده‌های نفتی همه چیز دست دولت است، پس چطور سوخت قاچاق می‌شود؟ در این رابطه چه نظری دارید؟

نجفی بیان کرد: صحبت من هم همین است. اگر قرار است هر روز دو تا سه هزار تریلی در کشور ما کالای سوخت را تاراج کنند، نهادهای امنیتی و مرزبانی‌های ما چه کاره هستند؟ اگر این مسئله واقعیت داشته باشد، ما باید به هیچ چیز امید و دلبستگی نداشته نباشیم.

او افزود: اگر این‌گونه باشد و قاچاق سوخت به این صورت رخ دهد، حتما مشکلات دیگر در موضوعات دیگر مثل مواد مخدر، اسلحه و غیره هم رخ می‌دهد و خبط و خطاهای دیگر هم در مرزهای ما به وقوع می‌پیوندد. ما که می‌دانیم مرزبانان عزیزمان چقدر بابت حفظ مرزها از خود گذشتی دارند و زحمت می‌کشند، با این سخنان و این عناوین در واقع آنها را زیر سئوال می‌بریم؛ پس اگر این سخنان درست باشد، قطعا یک هماهنگی بین تاراج کنندگان سوخت و مرزهای ما وجود دارد که گویا مشمول قوانین ناگفته است.

ارسال نظر

آخرین اخبار