قاچاق، رقیب درس و مدرسه
سن قاچاق سوخت در کرمان پایین آمده است و حالا برخی دانش آموزان درس و مدرسه را رها کرده و پا به این راه پر خطر گذاشتهاند.

سن قاچاق سوخت در استانهای مرزی پائین آمده و حالا دانشآموزان هم وارد این کار شدهاند، اگر تا چند سال قبل برخی جوانان استانهای مرزی سیستان و بلوچستان، هرمزگان و کردستان وارد کار حوزه قاچاق کالا میشدند، حالا برخی آمارها نشان میدهد دانش آموزان استانهای مرزی و استانهایی که قاچاق سوخت در آن رواج دارد، ترک تحصیل میکنند تا به جای فکر کردن به درس و دانشگاه به این فکر کنند که با قاچاقچی شدن چقدر میتوانند زودتر به پول برسند.
دانش آموزان به سوختبرها میپیوندند
محمدرضا فرحبخش، مدیرکل آموزش و پرورش کرمان، در گفتوگویی خبر داده که نوجوانان، مدرسه را ترک میکنند تا سوختبر شوند. دلیل آن هم سود هنگفت و فوری است که از راه قاچاق سوخت به دست میآورند.
آنطور که فرحبخش میگوید تا زمانی که افراد خصوصا دانش آموزان از طرق غیررسمی بتوانند کاری با درآمد بالا پیدا کنند، واضح است که قید درس را میزنند تا به درآمد برسند.
او این فعالیتها که از آن با عنوان «اقتصاد خاص» یاد کرده را مسبب تاثیرات بسیار زیاد و عمیق بر نظام آموزشی و ساختارهای اجتماعی و فرهنگی منطقه میداند.
قاچاقچیها بلای جاده
قاچاق سوخت اما علاوه بر نابود کردن سرمایه ملی منجر به بروز حوادث و خطرات جانی میشود.
خودروهای به اصطلاح شوتی به دلیل ساختار غیراستاندارد و بارگیری بیش از ظرفیت و خطرناک ریسک بسیار بالایی برای خودروهایی هستند که در جاده ها تردد میکنند.
با یک جستوجوی ساده در اینترنت میتوانید خبرهای زیادی در مورد کشته شدن قاچاقچیان سوخت بخوانید. افرادی که به خاطر درآمد بیشتر زنده زنده در آتش سوختند یا سر از زندان درآوردند. از این دست اتفاقها کم رخ نداده و حالا نوجوانان پا در راهی گذاشتهاند که آینده آن چندان امیدوار کننده و روشن نست.
آمارهای نگران کننده از قاچاق سوخت در کرمان
سال گذشته مهدی بخشی، دادستان عمومی و انقلاب استان کرمان، آمارهای نگران کنندهای از قاچاق سوخت در این استان ارائه داد. آمارهایی که نشان میدهد باید بیش از گذشته روی این موضوع توجه و تمرکز کرد.
به گفته او سال گذشته در زمینه فرآوردههای نفتی، ۱۱ میلیون و ۳۳۱ هزار و ۶۰۴ لیتر کشفیات در این استان وجود داشت، همچنین تعداد ۳ هزار و ۸۷۷ خودرو شوتی و ۵ هزار و ۱۶۴ وسایل نقلیه حامل سوخت توقیف و تعداد ۶ هزار و ۶۵۹ نفر متهم در این رابطه دستگیر شدهاند.
این آمار در حالی بازگو شده است که 5 ایست بازرسی شامل مرصاد، بهادرآباد، منوجان، گلستان و چشمه شور در مسیرهای قاچاق سوخت فعال شدهاند و از مرداد سال گذشته، طرح کدینگ ۲۵۸ جایگاه از ۲۹۰ جایگاه فعال استان عملی شده است.
به هر روی، آمارهای ارائه شده تنها بخشی از قاچاق سوخت در استان کرمان است و نشان میدهد این پدیده چه ابعاد وسیعی دارد.
فروش پرسود سوخت به کشورهای همسایه
چیزی که باعث میشود برخی از مردمان مناطق مرزی به قاچاق سوخت روی بیاورند تفاوت قیمت سوخت در داخل کشور با قیمتهای بینالمللی است. تفاوت قیمتی که برخی منابع آن را بین 30 تا 200 برابر اعلام کردهاند. همین امر و خلاءهای قانونی و نظارتی که در کشور، به ویژه برخی مرزها وجود دارد، بزرگترین مشوق برای سوختبران است. افغانستان و پاکستان به دلیل نزدیکی و همجواری مرزی با استان کرمان مقصد نهایی سوختبران هستند.