ایران در حال تعامل با آژانس برای گرفتن بهانه از دست اروپاییهاست
کارشناس مسائل هستهای گفت: ایران در حال تعامل با آژانس است تا راهکاری پیدا کند و بهانه را از دست اروپاییها بگیرد.

حسن بهشتیپور، کارشناس مسائل هستهای، در گفتوگو با آوش ضمن ارزیابی سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران، پیش از شروع دور دوم مذاکرات تهران و واشنگتن گفت: برای چندمین بار است که گروسی به تهران میآید. اگر به دو سوال آژانس پاسخ و پرونده آن بسته شود، خیلی تأثیر مثبتی بر روند مذاکرات ایران و آمریکا و ایران و اروپا خواهد داشت چراکه اتحادیه اروپا به دنبال فعالسازی مکانیسم ماشه به دلیل همین بهانه است.
او افزود: البته ایران قبلاً به سوالات آژانس پاسخ داد اما آژانس اعلام کرد، قانع نشده است، در نتیجه باید راهکار پیدا کنند.
بهشتیپور همچنین تصریح کرد: امیدواریم راهکار دو سوال مطرح شده در ملاقات گروسی و وزیر امور خارجه یا رئیس سازمان انرژی اتمی اسلامی پیدا شود. آنها درخواستهای دیگری مبنی بر اینکه تعداد بازرسها بیشتر شود و یا ویزای برخی از بازرسان فعلی تمدید شود را هم مطرح کردند.
کارشناس مسائل هستهای با اشاره به دو سوال عمده آژانس بینالمللی انرژی اتمی اظهار کرد: این دو سوال از سال 2019 میلادی همچنان مطرح هستند. ابتدا 4 سوال بود که دو مورد حل شد. براساس اطلاعاتی که اسرائیل و آمریکا در اختیار آژانس قرار داده بودند، آژانس این سوالات را پرسید و ایران هم برای اینکه آژانس شک و تردید نداشته باشد، اجازه داد سال 2019 از ایران بازدید داشته باشند.
اورانیومهای کشف شده در ورامین را شوروی وارد ایران کرده بود
بهشتیپور ادامه داد: وقتی بازدید انجام دادند کمی ذرات اورانیوم غیر از مکانهایی که ایران اعلام کرده بود پیدا کردند. یکی از این مکانها ورامین و انبار اسقاطی آهنآلات است. بحث این است که ایران این موارد را اعلام نکرده بود. در حالی که اولاً ذرات ناچیزی است و ثانیاً مربوط به قبل از سال 2003 است و ثالثاً مورد بر جای مانده از اورانیوم، مربوط به اسقاطیهایی است که از زمان شوروی آهنآلات مربوط به ذوبآهن را وارد کرده بودند یعنی در این مکانها اصلاً فعالیت هستهای انجام نمیدادند.
او افزود: درصد اورانیوم در مکانهای کشف شده زیر 5 درصد و بسیار ناچیز است که اگر این مقدار برای هر کشور دیگری بود از آن میگذشتند. آنها در بازدید اخیر خود مشاهده کردند هیچ شباهتی به مکانهایی که در آن کار و فعالیت هستهای صورت میگیرد، ندارد.
بهشتیپور تصریح کرد: اگر به قول معروف «ایران ریگی به کفش» داشت و یا میخواست کار شبهانگیزی انجام دهد، اجازه بازرسی به آژانس نمیداد. ایران اجازه داده آژانس بازدید انجام دهد بنابراین هیچ پنهانکاری وجود نداشته است.
اینکه بگوئیم آژانس بینالمللی انرژی اتمی سیاسی برخورد میکند، مسئله حل نمیشود
کارشناس مسائل هستهای خاطرنشان کرد: آژانس اصرار دارد منشأ اورانیومها مشخص شود، البته بسیاری در ایران بر این باور هستند که سوالات آژانس سیاسی و بهانهجویی است و دنبال فضاسازی هستند. در هر صورت آژانس تنها مرکز نظارتکننده بر فعالیت هستهای کشورهاست و به هر نحوی شده باید با آن تعامل داشته باشیم و درباره این موضوعات باهم کنار بیائیم. اینکه صرفاً بگوئیم مسئله سیاسی است قضیه حل نمیشود. نحوه حل کردن موضوع جای بحث کارشناسی دارد که از چه طریقی میتوان انجام داد.
بهشتیپور درباره اهمیت سفر گروسی به تهران پیش از آغاز دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا یادآور شد: مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی سفر دورهای ندارد، البته گزارش دورهای 3 ماهه براساس گزارشهایی که مأموران آژانس در تهران ارسال میکنند، تهیه میشود. پیشبینی میکنم دستور کار این سفر مربوط به سوالاتی است که مطرح شد. علاوه بر این درباره تعداد بازرسان و نوع دوربینها هم سوالاتی مطرح است. ایران در حال تعامل با آژانس است تا راهکاری پیدا کند و بهانه را از دست اروپاییها بگیرد. اگر ایران با آژانس به توافق برسد گام خیلی خوبی برای مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا نیز هست.