بازداشت اعضای حماس در اردن/ آیا برخورد با اخوان المسلمین در راه است؟
دولت اردن دیروز جزئیات یک عملیات امنیتی بزرگ را که به دستگیری 16 نفر متهم به مشارکت در «فعالیتهای غیرقانونی» انجامیده، فاش کرد که در نوع خود چشمگیر به حساب می آید.

در بیانیهای رسمی که توسط خبرگزاری «بترا» منتشر شد، اداره اطلاعات اردن تأکید کرد آنها «طرحهایی را که قصد داشتند امنیت ملی کشور را تهدید کرده و هرج و مرج و تخریب مادی را در داخل کشور ایجاد کنند» خنثی کردهاند. این اداره افزود: از سال 2021 بهطور دقیق افراد متهم را تحت نظر داشت و پروندهها برای پیگیری قانونی به دادگاه امنیت دولت ارسال شدهاند.
در بیانیه سازمان اطلاعات اردن آمده است: شبکههای متهم، به «ساخت موشکهایی با استفاده از ابزارهای محلی و برخی تجهیزات وارداتی بهطور غیرقانونی» پرداختهاند، همچنین اقدام به «جذب و آموزش افرادی در داخل و خارج از اردن» در چارچوب برنامهای جامع برای هدف قرار دادن امنیت داخلی کشور کردهاند. در این رابطه، یک منبع امنیتی ارشد اردنی به خبرگزاری «رویترز» گفت: «متهمان با حرکت حماس ارتباط دارند» و آنها را به «تحریک اعتراضات ضد دولتی در اردن» متهم کرد.
وزیر ارتباطات و سخنگوی دولت اردن، محمد المومنی، در یک نشست خبری اعلام کرد افراد بازداشت شده در «داشتن مواد منفجره و سلاحهای خودکار، مخفی کردن موشک آماده بهکارگیری، و اجرای طرح ساخت پهپادها» دست داشتند و همچنین اقدام به ساخت موشکهای کوتاهبرد با بردی بین 3 تا 5 کیلومتر کردهاند.
فیلمهایی که توسط رسانههای رسمی اردن پخش شده، اعترافات صریح تعدادی از متهمان در این پرونده را نشان میدهد که ارتباط مستقیمی با «جنبش اخوانالمسلمین» داشتند و رابطه آنها از سال 2010 آغاز شده بود. در اعترافات دیگری، مواردی از ساخت موشکها و پهپادهای محلی آشکار شد، یکی از متهمان توضیح داد: «ما در لبنان در یک کارگاه آموزش دیدیم و در آنجا آموزش ساخت موشکها را آموختیم».
در مقابل، «جنبش اخوانالمسلمین» در اردن سریعاً هرگونه ارتباط خود با متهمان را تکذیب و در بیانیهای اعلام کرد هیچ ارتباطی با «گروهها یا شبکههایی که اعلام شدهاند» ندارد. اما برخی تحلیلگران احتمال دادند در پی این تحولات، «اقدامات رسمی سختگیرانهای علیه این جنبش و حزب سیاسی آن، جبهه عمل اسلامی، اتخاذ خواهد شد»، بهویژه در شرایطی که دولت اردن از آن بهعنوان «استفاده از خیابان و تلاش برای بهرهبرداری از وضعیت غزه برای فشار به نظام» یاد میکند.
در پی اعترافات ادعایی متهمان، تماسهای فشردهای بین بیروت و عمان برای روشن شدن جزئیات این پرونده صورت گرفت. در این راستا، نخستوزیر لبنان، نواف سلام، در تماس تلفنی با نخستوزیر اردن، «همبستگی کامل لبنان با اردن در مقابل هرگونه طرحی برای تهدید امنیت و ثبات آن» را اعلام و بر این نکته تأکید کرد که «لبنان مخالف این است که بهعنوان پایگاهی برای هرگونه اقدام تهدیدآمیز علیه امنیت هر کشور دوست و برادر باشد».
او همچنین «بر آمادگی کامل لبنان برای همکاری با اردن در هرگونه تحقیقات مربوط به گروه کشفشده، از جمله پروندههای آموزشی که ممکن است در لبنان انجام شده باشد» تأکید کرد.