ردپای ۲ پلنگ جوان در کبیرکوه ایلام
محیطبان ایلامی از ثبت تصاویر ۲ پلنگ نر جوان توسط دوربینهای تلهای در منطقه کبیرکوه خبر داد و گفت کهین تصاویر که در روزهای اخیر ثبت شدهاند، بیانگر ادامه حیات گونههای پلنگ ایرانی در مناطق حفاظتشده استان ایلام است.

مهدی مامی، محیطبان ایلامی با اشاره به ثبت تصاویر این دو پلنگ جوان در این استان گفت: این دو قلاده پلنگ نر پیشتر نیز در بهمنماه سال گذشته و فروردین امسال مشاهده و تصاویرشان ثبت شده بود.
او افزود: این پلنگها در ابتدا در بخشهایی از منطقه دهلران مشاهده شدند و اکنون دوربینهای تلهای تصاویر آنها را در نقاط دیگری از این منطقه به ثبت رساندهاند.
این محیطبان ایلامی ضمن اشاره به جابجایی گسترده این پلنگها، یادآور شد: یکی از دلایل قابلتوجه و البته نگرانکننده برای جابجایی پلنگهای نر در زیستگاهها، کمبود پلنگهای ماده است.
مامی خاطرنشان کرد که این مسئله میتواند تأثیر زیادی بر رفتار اجتماعی و جابجایی این گونه داشته باشد.
او افزود: پیشتر، رکورد بیشترین جابجایی بین زیستگاهها متعلق به یک پلنگ نر استان فارس بوده که ۱۰۰ متر در جستجوی پلنگ ماده جابجا شده بود، اما اکنون ثبت جابجایی ۱۵۰ متری یک پلنگ نر پیر در استان ایلام، رکورد تازهای بهجا گذاشته است.
محیطبان ایلامی ابراز کرد که این پلنگ در شهرستانهای دهلران، ملکشاهی، آبدانان و بدره توسط دوربینهای تلهای مشاهده شده است.
مامی در ادامه با اشاره به وضعیت گونههای پلنگ در استان ایلام گفت: در ۹ سال گذشته هنوز موفق به ثبت و مشاهده پلنگ ماده در زیستگاههای استان نشدهایم و این نگرانی جدی در خصوص آینده زیستگاهی این گونه ارزشمند مطرح است.
او افزود: از طریق بررسی شاخصههایی شامل الگوی اندام و خالهای بدن پلنگها میتوان تشخیص داد که تصاویر ثبتشده مربوط به پلنگی جدید هستند یا جانوران مشاهدهشده، موارد قبلیاند.
استان ایلام با گسترهای بالغ بر دو میلیون هکتار اراضی، نزدیک به یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار طبیعت بکر و حفاظتشده دارد که زیستگاه بسیاری از گونههای جانوری، از جمله پلنگ ایرانی است.
ثبت تصاویر این گونههای ارزشمند نشاندهنده ظرفیت بالای زیستگاههای طبیعی استان در حفظ تنوع زیستی است.