به روز شده در
کد خبر: ۱۴۷۷۴

جزئیات جدید از سرنوشت ۹ مفقودی‌ حادثه بندرعباس

در برخی فجایع که گستردگی و تعداد تلفات آن بالا است، برخی افراد تا همیشه مفقودالاثر می‌مانند؛ مثل همین 9 نفری که بر اثر انفجار و آتش‌سوزی در بندر شهید رجایی مفقود شده و هیچ رد و نشانی از آنها نمانده است.

جزئیات جدید از سرنوشت ۹ مفقودی‌ حادثه بندرعباس

 

 

در برخی فجایع که گستردگی و تعداد تلفات آن بالا است، برخی افراد تا همیشه مفقودالاثر می‌مانند؛ مثل همین 9 نفری که بر اثر انفجار و آتش‌سوزی در بندر شهید رجایی مفقود شده و هیچ رد و نشانی از آنها نمانده است.

«علی ضیایی» رییس گروه بررسی صحنه جرم سازمان پزشکی قانونی در مورد نحوه شناسایی اجساد در مواقع بحرانی به «اعتماد» می‌گوید: «در مواردی مثل انفجار و آتش‌سوزی مشابه آنچه در بندر شهید رجایی اتفاق افتاد و با سوختگی وسیع و شدید همراه بود، هر احتمالی برای افرادی که نزدیک به محل آتش‌سوزی بوده‌اند، وجود دارد؛ از سوختگی‌های وسیع و سطحی، مسمومیت‌های شدید با گاز منوکسید کربن، سوختگی‌های شدید و زغالی شدن جسد تا از بین رفتن کامل بافت‌های نرم و عضلانی بدن. حتی اگر شدت حرارت خیلی بالا باشد امکان سوختگی استخوانی به وجود می‌آید و استخوان‌ها سوخته و از بین می‌رود. حتی در برخی موارد استخوان‌ها نیز پودر می‌شود. درنهایت هر اتفاقی ممکن است برای پیکرها رخ دهد. هر چه میزان متلاشی شدن جسد ناشی از سوختگی بیشتر باشد احتمال اینکه جسد قابل شناسایی نباشد، بیشتر خواهد بود به‌طوری که در بعضی مواقع چیزی از جسد باقی نمی‌ماند که قابل شناسایی باشد؛ در نتیجه ممکن است برخی افراد برای همیشه مفقودالاثر بمانند؛ درحالی که شواهد و اطلاعات نشان می‌دهد این افراد در آن مکان حاضر بوده و احتمال زیاد و قریب به یقین این افراد فوت شده و از دنیا رفته‌اند.»

واکنش سپاه پاسداران به شایعات پیرامون نظامی بودن محموله‌ منفجر شده در بندرشهید رجایی

رییس گروه بررسی صحنه جرم سازمان پزشکی قانونی در پاسخ به اینکه تفاوت شناسایی اجسادی که زیر آوار ناشی از زلزله می‌مانند با اجسادی که بر اثر انفجار و آتش‌‌سوزی زیر آوار می‌مانند، چیست، می‌گوید: «معمولا افرادی که ناشی از آوار زلزله فوت می‌شوند قابلیت شناسایی بیشتری نسبت به افرادی که بر اثر انفجار یا آتش‌سوزی‌های شدید فوت شده‌اند، دارند. آن‌هم به این دلیل که اجساد در زلزله ‌نمی‌سوزند و قابلیت شناسایی از طریق استخراج دی‌ان‌ای را دارند. مگر اینکه پس از زلزله، شناسایی اجساد دیر صورت گیرد و اجساد دچار فساد شدید شده باشند و احتمال آزمایش دی‌ان‌ای برای آنها وجود نداشته باشد. معمولا شناسایی افراد در چنین بحران‌هایی یک کار گروهی است و این‌گونه نیست که ‌فقط پزشکی قانونی دخالت داشته باشد؛ در مواقعی‌که اجساد از بین نرفته باشند، کارشناسان اداره تشخیص هویت نیروی انتظامی با انگشت‌نگاری می‌توانند هویت اجساد را شناسایی کنند تا اصلا کار به پزشکی قانونی کشیده نشود، چراکه نمی‌توان از تمامی اجساد دی‌ان‌ای گرفته شود. استخراج دی‌ان‌ای ضمن اینکه قابلیت شناسایی بالایی دارد، پر‌هزینه است و امکان دارد به دلیل وسعت بحران و تعداد تلفات نتوان تمام اجساد را با آزمایش دی‌ان‌ای شناسایی کرد، بنابراین در مرحله نخست باید براساس پروتکل‌های علمی موجود از راه‌های ابتدایی و اصلی مثل عکس‌هایی که از صورت جسد گرفته شده یا نشانه‌های ظاهری که از جسد به‌جا مانده استفاده شود تا بازماندگان، اجساد را شناسایی کنند. همچنین متعلقات مربوط به اجساد همچون ساعت، البسه، آویزها و وسایلی که اطراف اجساد می‌افتد نیز می‌تواند به تشخیص هویت آنها کمک کند، اما باز کشف این وسایل برای شناسایی جسد قطعی نیست. پس از طی این مراحل و بررسی تمام این موارد، در صورت عدم شناسایی اجساد، از بافت‌های باقی‌مانده آنها که قابلیت استخراج دی‌ان‌ای دارند نمونه اخذ و پروفایل استخراج شده آن را با بستگان نزدیک آنها تطبیق می‌دهند تا به تشخیص هویت برسند.»

منبع: اعتماد

ارسال نظر

آخرین اخبار