به روز شده در
کد خبر: ۱۴۸۹۱
تعرفه‌ها به‌طور موقت کاهش یافتند

آتش‌بس ۹۰روزه در جنگ تجاری آمریکا و چین

آمریکا و چین توافق کرده‌اند که برای مدت ۹۰ روز، بخش قابل توجهی از تعرفه‌های وارداتی‌ای را که علیه یکدیگر وضع کرده بودند، کاهش دهند.

آتش‌بس ۹۰روزه در جنگ تجاری آمریکا و چین
گروه اقتصادی آوش-سهند اینانلو

آمریکا و چین توافق کردند برای ۹۰ روز تعرفه‌های تجاری متقابل خود را به‌طور قابل‌توجهی کاهش دهند. این توافق پس از مذاکرات در سوئیس به‌منظور کاهش تنش‌های تجاری میان دو قدرت بزرگ اقتصادی جهان صورت گرفت و باعث امیدواری به بهبود روابط اقتصادی و تجاری شد.

توافق بین چین و آمریکا که در جریان مذاکرات دو کشور در سوئیس حاصل شده، نشانه‌ای جدی از کاهش تنش‌ها در بزرگ‌ترین جنگ تجاری جهان است.

اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا اعلام کرد که دو کشور با کاهش متقابل تعرفه‌ها به میزان ۱۱۵ درصد به مدت سه ماه موافقت کرده‌اند. به گفته او، این تصمیم پس از آن گرفته شد که آمریکا ماه گذشته، هم‌زمان با «روز آزادی اقتصادی» اعلام‌شده از سوی ترامپ، تعرفه‌ای پایه‌ای و فراگیر بر همه واردات وضع کرد.

در پی این تصمیم کاخ سفید، حدود ۶۰ کشور از جمله چین که «بدترین متخلفان» خوانده شدند، مشمول نرخ‌های بالاتری از تعرفه شدند. پکن هم با اعمال تعرفه‌های تلافی‌جویانه پاسخ داد. این اقدام‌ها در نهایت به اعمال تعرفه ۱۴۵ درصدی از سوی آمریکا بر کالاهای چینی و تعرفه ۱۲۵ درصدی چین بر برخی کالاهای آمریکایی انجامید.

اما حالا و طبق توافق جدید، هر دو کشور پذیرفته‌اند که همه تعرفه‌های اعمال‌شده در «روز آزادی» را به جز ۱۰ درصد، تعلیق کنند و سایر تعرفه‌های تلافی‌جویانه را نیز لغو نمایند. بر این اساس، تعرفه واردات کالاهای چینی به آمریکا به ۳۰ درصد و تعرفه واردات کالاهای آمریکایی به چین به ۱۰ درصد کاهش خواهد یافت. این توافق از ۱۴ مه اجرایی می‌شود.

با انتشار خبر توافق، بازارهای سهام واکنش مثبتی نشان دادند. شاخص هنگ‌سنگ در هنگ‌کنگ ۳ درصد رشد کرد و شاخص شانگهای هم هرچند پیش از انتشار جزئیات بسته شد، با ۰.۸ درصد رشد همراه بود. سهام شرکت‌های بزرگ کشتیرانی مثل مرسک دانمارک و هاپاگ‌لوید آلمان هم به ترتیب ۱۲ و ۱۴ درصد رشد کردند.

بسنت در کنفرانس خبری خود گفت:

«اجماع هر دو هیأت این بود که هیچ‌کدام خواهان قطع روابط تجاری نیستند. آن‌چه طی هفته‌های گذشته رخ داد، در عمل نوعی تحریم اقتصادی بود. اما حالا هر دو طرف به تجارت متعادل و پایدار متعهدند.»

از سوی دیگر، وزارت بازرگانی چین این توافق را «گامی مهم برای حل اختلاف‌ها و تعمیق همکاری» خواند.

با وجود این، بخشی از تعرفه‌های باقی‌مانده، به‌ویژه تعرفه ۲۰ درصدی اضافه‌ای که آمریکا برای مقابله با تجارت غیرقانونی فنتانیل (نوعی مخدر بسیار قوی) وضع کرده، همچنان پابرجاست.

نقد و تحلیل اقتصاددانان

نیل شیرینگ، اقتصاددان ارشد گروه Capital Economics، این توافق را «کاهش تنش قابل توجه» توصیف کرده و هشدار داده: «تجارت ادامه پیدا می‌کند، اما با قیمتی بالاتر؛ و این قیمت را مصرف‌کنندگان و کسب‌وکارهای آمریکایی خواهند پرداخت.»

ماه گذشته، صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی رشد اقتصادی جهان را از ۳.۳ به ۲.۸ درصد کاهش داد و اعلام کرد که جنگ تجاری باعث اختلال در زنجیره تأمین جهانی و توقف سرمایه‌گذاری بنگاه‌ها شده است.

در بیانیه مشترک دو کشور آمده که قرار است سازوکاری برای ادامه مذاکرات به‌ریاست اسکات بسنت و لی‌لیفنگ، معاون نخست‌وزیر چین، ایجاد شود. هدف از این گفت‌وگوها، رسیدگی به نگرانی‌های دو طرف در حوزه تجارت و اقتصاد عنوان شده است.

در حالی که ترامپ از ابتدا با هدف حمایت از تولید داخلی و اشتغال در آمریکا دست به وضع این تعرفه‌ها زده بود، منتقدان هشدار داده بودند که این اقدامات می‌تواند به رکود جهانی دامن بزند و هزینه‌های مصرف‌کنندگان آمریکایی را بالا ببرد.

منبع: بی‌بی‌سی

ارسال نظر

آخرین اخبار