به روز شده در
کد خبر: ۱۴۱۹۹

رد شدن از خطوط قرمز در «روح‌الله»؛ فیش‌برداری تا نگارش ۶ سال طول کشید

هادی حکیمیان می‌گوید به تازگی خبر توجه رهبر انقلاب به کتاب «روح الله» به دستش رسیده و قرار است در خردادماه از تقریظ مقام معظم رهبری بر این کتاب رونمایی شود.

رد شدن از خطوط قرمز در «روح‌الله»؛ فیش‌برداری تا نگارش ۶ سال طول کشید

 

هادی حکیمیان  درباره کتاب «روح الله» روایت مستند زندگی امام خمینی (ره)، گفت: دلیل اینکه من این کتاب را شروع کردم به خاطر علایق شخصی‌ام به زندگی امام خمینی (ره) بود. ده دوازده سال پیش بود که من شروع به مطالعه درباره زندگی‌نامه امام کردم و دیدم ایشان در دوران جوانی و میان‌سالی، یعنی قبل از واقعه ۱۵ خرداد سال ۴۲، فعالیت‌های سیاسی زیادی داشته است که به خوبی روایت نشده است.

تحقیق و فیش‌برداری کتاب روح الله ۶ سال طول کشیده است

حکیمیان افزود: عمده کتاب‌هایی که ما درباره امام خمینی (ره) نوشته‌ایم یا برنامه‌هایی که درباره ایشان ساخته شده، همیشه امام را از سال ۴۲ به بعد روایت کرده است؛ انگار که امام از سال ۴۲ کار سیاسی و اجتماعی را شروع کرده است. من همین‌طور که مطالعه می‌کردم دیدم امام در دهه ۳۰ و حتی دهه ۲۰، یعنی در دوران رضاشاه، فعالیت‌های سیاسی زیادی داشته است. ابتدا می‌خواستم درباره این مقطع از زندگی امام یک مقاله بنویسم، اما بعد کم‌کم فیش‌برداری‌هایم آنقدر زیاد شد که دیدم در حد یک کتاب است.

وی درباره فرایند چاپ این کتاب گفت: اولین جایی که پیشنهاد دادم حوزه هنری بود. طرح اولیه روح الله درباره فعالیت‌های سیاسی اجتماعی امام خمینی (ره) از دوران رضاشاه بود و تا سال ۱۳۴۱، یعنی ابتدای انقلاب سفید، ادامه پیدا می‌کرد و کتاب تمام می‌شد. منتها مسئولی که قرار بود در حوزه هنری کار را با او پیش ببریم، از حوزه رفت و کار زمین ماند. همین‌طور که من داشتم کارهای کتاب را انجام می‌دادم، آقای ابراهیم اکبری دیزگاه گفتند طرح را به بنیاد حفظ و نشر آثار امام ببریم. وقتی طرح بررسی شد، گفتند ما می‌خواهیم برای امام خمینی (ره) رمان چاپ کنیم ولی کتاب شما مستندنگاری است. این شد که در نهایت با پیشنهاد اقای علی‌اصغر عزتی‌پاک مدیر دفتر داستان مؤسسه شهرستان ادب، کتاب به اینجا منتقل شد. با این تفاوت که به این نتیجه رسیدیم کار را گسترش بدهیم و کتاب درباره زندگی‌نامه امام باشد و به صورت کامل زندگی ایشان را روایت کند. بنابراین قرار شد من زندگی‌نامه امام خمینی (ره) را تا دوران انقلاب بنویسم.

نویسنده «پست طهران» با اشاره به سختی‌های نوشتن این کتاب «روح الله» گفت: فیش‌برداری و تحقیق و نگارش این کتاب ۶ سال طول کشید. من ابتدای کتاب هم نوشته‌ام که این کتاب و شخصیت‌ها و وقایعش واقعی هستند و حاصل خیال‌پردازی نیستند. به خصوص که من اجازه نداشتم درباره حضرت امام خیال‌پردازی کنم، چون تمام مردم از امام خمینی (ره) تصاویری در ذهن داشتند و نمی‌شد این تصویر را عوض کرد. البته یک جاهایی، خیلی کم، شاید در کل دو سه صحنه داریم که تخیل است. من صحبت‌ها و سخنرانی‌های امام را حتی در حد یک واو هم پس و پیش نکردم. بنابراین من اصلاً تخیل نکردم و سعی کردم یک کار مستند درباره امام خمینی (ره) بنویسم.

وی ادامه داد: عمده کارهایی که درباره امام خمینی (ره) نوشته شده، وقتی به پیروزی انقلاب و تاریخ ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ می‌رسد، تمام می‌شود. در این کتاب ما به بعد از انقلاب هم پرداخته‌ایم. اتفاقات و درگیری‌های دهه شصت را روایت کرده‌ایم و از نقش امام در هدایت جامعه حرف زده‌ایم. یک فصل هم به نقش مدیریتی امام در دوران جنگ و دوران محاصره اقتصادی پرداخته است. این کتاب از لحاظ محتوایی تا پایان زندگی امام خمینی (ره) و تا تشییع جنازه باشکوه امام توسط مردم ادامه پیدا می‌کند.

سه سند بکر و تازه از امام خمینی (ره) در کتاب روح الله منتشر کرده‌ام

حکیمیان با اشاره به وجود سه سند بکر و تازه در کتاب روح الله اشاره کرد و گفت: من برای نوشتن این کتاب از منابع مختلفی استفاده کردم؛ از جمله سخنرانی‌های امام، صحیفه امام، کتاب‌های مختلف امام و نامه‌های امام. با این‌همه سه سند در کتاب روح الله وجود دارد که حتی در صحیفه امام هم نیامده و برای اولین‌بار در این کتاب منتشر می‌شود. اولین سند یک نامه معروف است که امام در سال ۱۳۲۷ در اعتراض به تشکیل دولت اسرائیل نوشته است. وقتی که دولت اسرائیل اعلام موجودیت می‌کند، عده‌ای از علمای طراز اول تهران در منزل آیت‌الله سید محمد بهبهانی که آن موقع مجتهد بزرگ تهران بود جمع می‌شوند و خطاب به پاپ نامه‌ای در اعتراض به تشکیل دولت اسرائیل می‌نویسند. متن این نامه و انشای نامه متعلق به امام خمینی (ره) است ولی نامه به اسم و امضای آیت‌الله بهبهانی برای پاپ ارسال شده است. این نامه در صحیفه امام نیامده است و برای اولین بار اینجا منتشر می‌شود.

وی درباره دیگر اسناد تازه‌معرفی شده در کتاب روح الله گفت: همچنین یک نامه دیگر هم وجود دارد که امام آن را در زمان دکتر مصدق و در سال ۱۳۳۱ به یکی از علما نوشته و در آن خواسته که مردم را به حضور در انتخابات هجدهم تشویق کنند. امام در آن نامه می‌گوید از بین شخصیت‌هایی که کاندیدا شده‌اند، شاید یکی دو نفرشان خوب باشند و به درد بخورند. به همین دلیل بهتر است که مردم را تشویق به حضور کنید، چون اگر حتی یکی دو نماینده خوب و مصلح هم به مجلس بروند، شاید منشأ اثر باشند و کار کنند. این نامه هم در صحیفه امام نیامده و برای اولین‌بار در این کتاب روح الله منتشر می‌شود.

حکیمیان ادامه داد: من با انتشار این نامه‌ها خواستم نشان بدهم که امام حتی در دهه ۲۰ و ۳۰ هم فعالیت سیاسی داشته است.

از اینکه رهبر انقلاب کتاب روح‌الله را خوانده‌اند و پسندیده‌اند خوشحالم

حکیمیان در پاسخ به این سوال که آیا با شناخت فعلی دوست دارید درباره امام خمینی (ره) رمان بنویسید یا نه، گفت: خودم خیلی دوست دارم درباره امام خمینی (ره) رمان بنویسم. تازه الان که کتاب روح الله را نوشته‌ام فکر می‌کنم به یک شناختی از امام رسیده‌ام و کلیتی از زندگی و فراز و فرودهای زندگی شخصی و اجتماعی ایشان را درک کرده‌ام. الآن می‌توانم از این تصویر کلی استفاده کنم و رمان بنویسم.

این نویسنده درباره توجه رهبر انقلاب به کتاب روح الله و تقریظی که بر این کتاب نوشته‌اند، گفت: دوستان از تهران تماس گرفتند و به من خبر تقریظ رهبری را دادند. من خیلی خوشحالم که مقام معظم رهبری این کتاب را دیده‌اند و پسندیده‌اند. البته من خودم هم متن تقریظ را نمی‌دانم، اما قرار است در خردادماه از آن رونمایی شود.

وی افزود: اینکه نویسنده‌ای مثل من احساس کند با اینکه در شهرستان است کارش دیده می‌شود، خیلی ارزشمند است؛ به خصوص توسط عالی‌ترین مقام سیاسی و مذهبی کشور. این باعث امیدواری و دلگرمی است. چون بعضی وقت‌ها احساس می‌کنیم فراموش شده‌ایم و کسی به ما توجهی نمی‌کند.

حکیمیان ضمن گلایه از بی‌توجهی مدیران فرهنگی به حوزه کتاب و مطالعه، گفت: طرف مدیر کل ارشاد شهرستان است و وقتی ما را می‌بیند می‌گوید «عه! تو هم رمان می‌نویسی؟!». من ۲۰ سال است که دارم می‌نویسم ولی فلان مدیر فرهنگی هنوز من را نمی‌شناسد! در این شرایط وقتی می‌بینیم رهبر انقلاب با این‌همه گرفتاری و مشغله کتاب من را دیده‌اند و خوانده‌اند، برایم خیلی ارزشمند است.

حکیمیان در پایان گفت: این کتاب کتاب پرحجمی است. من واقعیتش فکر نمی‌کردم این کتاب مورد توجه قرار بگیرد. چون در این کتاب خیلی ریسک کرده‌ام و از نظر خودم خیلی وقت‌ها از خطوط قرمز هم رد شده‌ام. درباره همه جریانات و گروه‌های سیاسی در کتاب صحبت شده است و همین می‌توانست بخشی از گروه‌ها و دسته‌ها را علیه این کتاب بشوراند. ولی خدا را شکر رهبر انقلاب کتاب را دیده‌اند و پسندیده‌اند. این موجب دلگرمی است.

چاپ دوم کتاب «روح الله» به تازگی توسط انتشارات شهرستان ادب، در ۴۱۲ صفحه و با قیمت پشت جلد ۴۰۰ هزار تومان منتشر شده است.

منبع: مهر

ارسال نظر

آخرین اخبار