حذف اضافه بارگذاری آب در حوضه زایندهرود ضروری است
اضافه بارگذاری در حوضه زاینده رود، به بروز بحران برای کشاورزان این حوضه دامن زده است به اعتقاد عیسی بزرگزاده سخنگوی صنعت آب، راهی نداریم جز اینکه توسعه منطبق بر توان اکولوژیکی حوضه آبریز زاینده رود را به رسمیت بشناسیم.

«حذف بارگذاریها در جاهای مختلف باید رخ دهد» این جمله عیسی بزرگزاده، سخنگوی صنعت آب، در واکنش به اتفاقات اخیر در حوضه آبریز زایندهرود است.
کشاورزان این حوضه آبریز در روزهای اخیر خط انتقال آب اصفهان به یزد را شکستهاند و به گفته محمد صالح جوکار نماینده مردم یزد، اشکذر و زارچ در مجلس، خسارت ۱۸۰ میلیارد تومانی به این خط انتقال وارد شده است.
اما چگونه میتوان در حالی که حوضه آبریز زاینده رود 40 درصد از بارش بلندمدت عقبتر است، جلوی تنشهای ناشی از کمبود بارشهای سال آبی جاری را گرفت؟ عیسی بزرگزاده سخنگوی صنعت آب در این رابطه به آوش گفت: حوضه آبریز زاینده رود مجموعا شاهد اضافه بارگذاری چشمگیری است.
وی ادامه داد: بر اساس اعداد رسمی، در این حوضه شاهد حدود یک میلیارد متر مکعب اضافه بارگذاری آبی هستیم. به صورت اصولی راهی نداریم، جز اینکه اضافه بارگذاری را حذف کنیم و الگوی توسعه را منطبق بر توان اکولوژیک کنیم.
به گفته سخنگوی صنعت آب، در بخش صنعت ناچاریم سراغ منابع آب نامتعارف یعنی دریا، پساب و بازچرخانی برویم تا آب مورد نیاز این بخش را تامین کنیم. در بخش شرب و بهداشت هم ناچاریم سراغ تجهیزات کاهنده مصرف در ساختمان برویم و هم تغییر رفتار مشترکان بد مصرف یا پرمصرف به میزان 25 درصد را پیگیری کنیم.
این فعال صنعت آب کشور اضافه کرد: در بخش کشاورزی باید مقابله با برداشتهای غیر مجاز چه از منابع آب سطحی و چه زیرزمینی در اولویت کارها قرار گیرد.
بزرگزاده توضیح داد: در بخش منابع آب زیرزمینی باید کنترل برداشت چه از چاههای غیر مجاز و چه مجاز انجام شود. اگر حتی این کارها را هم بکنیم که بخشی از آن را هم انجام دادهایم؛ اما باز اضافه بارگذاریها در بخش توسعه مجاز، چشمگیر است.
او تاکید کرد: در نهایت باید به سمت کاهش توسعه افقی کشاورزی و افزایش توسعه عمودی در این بخش برویم. ناچاریم سطوح باغی و زراعی را در حوضه آبریز کاهش دهیم. لازمه این کار طراحی مدلی برای معیشت جایگزین کشاورزان است.
امکان اصلاح الگوی مصرف طی چهار سال
بزرگزاده درباره زمان مورد نیاز برای اصلاح الگوی مصرف و سرمایهگذاری در این رابطه گفت: مدلهایی وجود دارد که در آن مدلها، اگرچه نیاز به سرمایهگذاری داریم اما این سرمایه را میتوان از بازار بهرهوری آب تامین کرد یا از ارزش افزایی کاربری اراضی، منابع مالی مورد نیاز را به دست آورد.
او اضافه کرد: اکنون بررسیهایی روی این مدلها شده است. ضمن آنکه در حوضه آب کشور با برخی از همکاران خود در سازمان برنامه و بخشی از کشاورزان، جلساتی در این خصوص برگزار کردهایم.
سخنگوی صنعت آب یادآور شد: به نظر میآید که حوزه کلان آب به معنی وزارت نیرو، سازمان برنامه، سازمان حفاظت محیط زیست؛ جهاد کشاورزی، وزارت کشور و مجلس اگر بخواهند، به سرعت و در طول برنامه هفتم، این مدلها قابل اجرا است.