به روز شده در
کد خبر: ۲۵۵۱
وزارت نیرو کاهش فشار آب برای مدیریت مصرف را در دستور کار دارد:

به نام صرفه‌جویی به کام فروشندگان پمپ و مخزن

وزارت نیرو با کاهش فشار آب بخش خانگی در راستای صرفه‌جویی رسما وظیفه تامین آب جامعه را به دست فراموشی سپرده و فقط برای بخشی از مردم آب تامین می‌کند. این تصمیم معلوم نیست چقدر بر صرفه‌جویی اثر دارد اما فروش پمپ و مخزن در کشور را رونق داده است.

به نام صرفه‌جویی به کام فروشندگان پمپ و مخزن

به گزارش گروه اقتصادی آوش، آب قرار نیست جیره‌بندی شود اما وزارت نیرو هم قصد ندارد برای اقشار مختلف جامعه آب تامین کند. درحالی‌که تأمین آب مردم جزء وظایفی است که قانون برای وزارت نیرو تعریف کرده است، حسام خسروی معاون بهره‌برداری و توسعه آب شرکت آبفای تهران دررابطه‌با کاهش فشار و قطعی آب در بیشتر مناطق تهران می‌گوید: امسال بارندگی ۴۶ درصد نسبت به سال‌های نرمال کمتر شده و نسبت به سال گذشته ۲۵ درصد کاهش‌یافته است؛ همین امر موجب شده سدها در وضعیت بدی قرار بگیرند به‌طوری که ذخایر سدهای پنج‌گانه تهران نزدیک به ۶ درصد است.

وی اضافه می‌کند: طی روزهای اخیر به دلیل ایام خانه‌تکانی و ماه مبارک رمضان مصرف آب شدت گرفته است، این موضوع منجر به افزایش مصرف و تشدید ضعف منابع آبی شده و به همین علت امکان جبران آن وجود ندارد، بنابراین مجبور هستیم فشار آب شهر را کنترل کنیم.

آن‌طور که این مقام مسئول اعلام می‌کند: کاهش فشار آب در تهران به نحوی اجرایی شده که نیازهای آبی مردم ساکن در آپارتمان‌ها تا طبقه دوم تأمین می‌شود و ساکنان طبقه دوم به بعد باید از پمپ و مخزن استفاده کنند.

بازار داغ فروش پمپ و مخزن

راهکار کاهش فشار آب، یگانه نسخه وزارت نیرو برای مدیریت مصرف آب در مناطق شهری است اما این تصمیم نه‌تنها باعث صرفه‌جویی در مصرف آب نشده، بلکه صرفاً زمینه فروش بیشتر برای شرکت‌های فروشنده پمپ و مخزن را فراهم کرده است.

فرض کنیم سالانه در ایران حدود ۵۰۰ هزار واحد مسکونی جدید ساخته شود و فقط ۲۰ درصد این واحدها به پمپ و مخزن نیاز پیدا کنند. به‌این‌ترتیب سالانه ۱۰۰ هزار ست پمپ و مخزن به فروش می‌رسد که این عدد با تشدید قطعی آب و برق، روند صعودی به خود خواهد گرفت.

مشکلات فشار آب در ساختمان‌ها و منازل به‌ویژه در فصول گرم سال در مناطق شهری پرجمعیت از دهه ۱۳۹۰ به بعد بیشتر گزارش شده است و از این سال بر اساس اطلاعات موجود، ابتدا تقاضا برای خرید پمپ افزایش‌یافته و از سال ۱۴۰۰ به بعد دلیل قطعی‌های مکرر برق و پاسخگو نبودن پمپ به‌تنهایی، فروش مخزن هم افزایش‌یافته است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که در شهرهایی مثل تهران که مشکل فشار آب برای آنها جدی‌تر است، تقاضا برای خرید پمپ و مخزن افزایش‌یافته است.

بر اساس اطلاعات موجود در سایت یکی از شرکت‌های فروش مخزن، تقاضا برای خرید پمپ و مخزن بسیار متنوع بوده و از ۲۴ لیتر تا ۳۰۰ لیتر تغییر می‌کند که این نشان‌دهنده استقبال مردم و تقاضا برای خرید این تجهیزات است.

تولید آب ناسالم با نصب پمپ

اگرچه نصب پمپ در منازل خلاف قانون است اما حتی در زمان تماس با سامانه ۱۲۲ یا مرکز مدیریت ارتباط با مشتریان آب و آبفا، راهکار نصب پمپ پیش روی مشترکان قرار می‌گیرد درحالی‌که مسئولان همان ساختار بارها نسبت به‌احتمال آلوده‌شدن آب شبکه در صورت نصب پمپ هشدار داده‌اند.

به اعتقاد متولیان شرکت مهندسی آب‌وفاضلاب، نصب پمپ به‌صورت مستقیم بر روی شبکه برای خود مصرف‌کننده و سایر مشترکان مشکلات زیادی را ایجاد می‌کند. این اقدام ممکن است از کیفیت آب بکاهد. برای استفاده از پمپ و مخزن باید حتماً ملاحظاتی رعایت شود. پمپ نباید روی شبکه نصب شود و آب در مخزن هم باید به‌صورت مرتب جریان داشته باشد، همچنین هر از چند گاهی مخزن آب باید شست‌وشو شود تا سلامت آب تضمین شود، در غیر این صورت ممکن است آب ناسالم وارد خانه‌ها شود.

افشاگری کیهان درباره پشت پرده کاهش فشار آب

معلوم نیست وزارت نیرو با چه انگیزه‌ای فشار آب را کاهش می‌دهد و از سوی دیگر واحدهای پاسخگویی زیرمجموعه‌های این وزارتخانه خرید پمپ و مخزن را تبلیغ می‌کنند اما سال گذشته کیهان در مطلبی می‌نویسد: «متأسفانه سازمان آب تنها روش صرفه‌جویی در آب را قراردادن یک جسم حجیم مثل آجر در فلاش‌تانک دستشویی و استفاده از سردوشی مناسب در حمام می‌دانند! اما نمی‌دانند که با کم‌کردن عمدی فشار آب و تشویق مردم به استفاده از پمپ آب چقدر باعث افزایش مصرف بی‌رویه آب می‌شوند.

وقتی در ساختمانی از پمپ آب استفاده می‌شود باعث ایجاد فشار متغیر می‌شود! یعنی شما وقتی شیر آب را مقدار کم باز می‌کنید تا صرفه‌جویی کرده باشید، تازه پمپ آب روشن شده و آب را بیش از آنچه لازم دارید، به شما تحویل می‌دهد! و اگر اقدام به کمی بسته کردن شیر آب کنید پمپ آب خاموش شده و آب را بسیار کمتر از نیازتان به شما تحویل می‌دهد! پس صرفه‌جویی غیرممکن می‌شود و ترجیح می‌دهید که آب را با شدت بیشتر هر چند که مورد نیازتان نیست باز کنید.

مورد بعدی پکیج‌ها و آب‌گرم‌کن‌های دیواری است که اگر آب را کم باز کنید آنها روشن نمی‌شوند و آب سرد به شما تحویل می‌دهند و شما باید آب را با فشار بیش از حد نیاز باز کنید تا آب گرم شود!»

آن‌طور که کیهان می‌نویسد، کاهش فشار آب و به‌کارگرفتن راهکار نصب کنتور و مخزن منجر به افزایش مصرف هم می‌شود. وزارت نیرو هم هیچ‌گاه عدد مشخصی برای صرفه‌جویی آب از محل کاهش فشار آب در سیستم‌های آب‌رسانی خانگی اعلام نکرده است. پس آیا می‌توان این‌گونه نتیجه گرفت که راهکار افت فشار، توسط مشاورانی ارائه شده که دستی در شرکت‌های فروشنده پمپ و مخزن دارند؟

ارسال نظر

آخرین اخبار