به روز شده در
کد خبر: ۱۳۶۱۶
مدیرعامل مدیریت شبکه برق ایران اعلام کرد:

رشد 19 درصدی مصرف برق به دلیل گرمای هوا

مدیر عامل مدیریت شبکه برق ایران با اشاره به گرم‌تر شدن هوای امسال نسبت به سال گذشته، از افزایش 19 درصدی مصرف برق از ابتدای اردیبهشت ماه نسبت به مدت مشابه سال قبل خبر داد. به گفته وی هر یک درجه افزایش دما معادل یک و نیم برابر نیروگاه بوشهر برق مصرف می‌کند.

رشد 19 درصدی مصرف برق به دلیل گرمای هوا
گروه اقتصادی آوش-لیلا مرگن

تابستان از راه رسید و معضل خاموشی‌ها به فهرست مسایل روزانه مردم اضافه شد. حرف و حدیث هم درباره اعمال نحوه اعمال خاموشی‌ها زیاد است. از تبعیض در قطع برق بین مناطق برخوردار و کم برخودار گرفته تا اعمال خاموشی چهار ساعته دو مرحله‌ای و درخواست برای توقف قطع برق در جنوب کشور مسایلی است که این روزها در فضای مجازی دست به دست می‌شود. برای دریافت پاسخ همه این پرسش‌ها گفت‌وگویی مشروح با اردشیر مذکوری رئیس هیات مدیره و مدیر عامل مدیریت شبکه برق ایران انجام دادیم.

فروپاشی شبکه برق در پرتغال و اسپانیا

مدیر عامل مدیریت شبکه برق ایران درباره تبعیض در اعمال خاموشی در میان مناطق برخوردار و کمتر برخوردار بیان کرد: ماموریت اصلی ما در حوزه مدیریت شبکه برق ایران، حفظ پایداری شبکه برق کشور است. این مهمترین اولویت صنعت برق و به طریق اولی مهمترین اولویت شبکه برق ایران است.

وی ادامه داد: با افتخار برای کشور و صنعت برق می‌گویم که امسال بیست و دومین سالی است که پایداری شبکه برق ایران حفظ شده است و هیچ گونه فروپاشی در شبکه برق کشور رخ نداده است.

مذکوری توضیح داد: این در حالی است که بسیاری از کشورها در سال‌های اخیر دچار خاموشی گسترده و فروپاشی شده‌اند. این خاموشی گسترده، هم در کشورهای در حال توسعه و هم کشورهای توسعه یافته گزارش شده است. به‌طور نمونه در هفته گذشته در کشوری مثل پرتغال و اسپانیا شاهد گزارشاتی از فروپاشی بودیم که بیش از 80 میلیون نفر را متاثر کرد و گزارش‌ها حاکی از آن است که تلفات جانی هم رخ داده است.

وی ادامه داد: حفظ پایداری شبکه برق کشور رسالت اصلی مدیریت شبکه برق ایران است و محدودیت‌هایی که در شبکه برق کشور رخ داده است، به دلیل حفظ پایداری شبکه برق است.

مدیر عامل مدیریت شبکه برق ایران اضافه کرد: در ارتباط با مصرف برق، ما یک سمت تولید و یک سمت مصرف داریم. باید همواره موازنه بین تولید و مصرف را داشته باشیم تا فروپاشی که در کشورهای دیگر رخ داده است، در ایران اتفاق نیفتد.

وی ادامه داد: ما باید به طریق اولی شبکه را همیشه پایدار نگه داریم اما در سمت تولید و در سمت مصرف ایران چه اتفاقی افتاده است؟ امسال در سمت تولید برق با دو پدیده مواجه شدیم. پدیده اول وقوع خشکسالی است. این پدیده در اثر تغییر اقلیم و خشکسالی برای کشور رخ داده است و نتیجه‌اش این شده که بارش باران کاهش یابد.

مذکوری اضافه کرد: بررسی گزارش‌های حوزه سازمان هواشناسی نشان می‌دهد که ذخایر نیروگاه‌های برقابی از 9 میلیارد متر مکعب دوره مشابه سال قبل به پنج میلیارد متر مکعب رسیده است. این یعنی چهار میلیارد متر مکعب نسبت به سال قبل حجم آب ذخیره شده پشت نیروگاه‌های برقابی کشور کاهش یافته است. بنابراین عملا امسال ظرفیت بزرگی از نیروگاه‌های برقابی را به دلیل کاهش ذخایر، نمی‌توانیم به‌طور حداکثری استفاده کنیم. به این ترتیب تولید نیروگاه‌های برقابی 60 درصد نسبت به پارسال کمتر است.

وی یادآور شد: نکته قابل توجه این است که این نیروگاه‌ها قدرت عملی و نصب شده یکسان دارند و متاثر از شرایط دمایی و محیطی نیستند. این ویژگی مزیت اصلی نیروگاه‌های برقابی به حساب می‌آید.

تاثیر هر درجه افزایش دما، معادل یک و نیم برابر تولید نیروگاه اتمی بوشهر

مدیر عامل مدیریت شبکه برق ایران گفت: پدیده دوم که شبکه برق با آن مواجه شده است نیز ناشی از تغییر اقلیم و نابهنجاری هواست. سال قبل هم این اتفاق افتاد ولی امسال نسبت به سال قبل یک تفاوت بسیار بیشتری دارد. مطابق گزارش‌های هواشناسی ما امسال بهار گرم‌تری را شروع کرده‌ایم. به‌طوری که دمای کشور نسبت به سال قبل حدود پنج و نیم درجه گرم‌تر بوده است.

وی افزود: معنی افزایش دما در شبکه برق این است که به ازای هر یک درجه افزایش در این ایام، حدود 1500 مگاوات افزایش مصرف برق داریم. علاوه بر اینکه هر ساله مشترکان جدیدی نسبت به سال قبل به متقاضیان صنعت برق اضافه می‌شود.

مذکوری بیان کرد: در تمام تعرفه‌های خانگی، کشاورزی، صنعت، تعرفه‌های عمومی و تجاری تعداد مشترکان زیاد می‌شود. افزایش دما باعث شده است که از ابتدای اردیبهشت تاکنون با 19 درصد رشد مصرف نسبت به سال قبل مواجه شویم.

وی اضافه کرد: علیرغم اینکه ما در بخش تولید، توسعه نیروگاهای حرارتی و تجدید پذیر را نسبت به سال قبل داشتیم اما این اتفاق با رشد مصرف نامتعارفی که رخ داده است، همخوان نیست و رشد مصرف با توسعه نیروگاه‌ها جبران نشده است.

ناترازی 10 هزار مگاواتی در شبکه

مدیر عامل مدیریت شبکه برق ایران گفت: دمای بیش از حد و از دست دادن ظرفیت نیروگاه‌های برقابی و از سوی دیگر خارج شدن نیروگاه اتمی بوشهر از مدار، باعث شده است که ناترازی حدود 9 تا 10 هزار مگاوات در تعادل بین تولید و مصرف داشته باشیم.

وی افزود: برای اینکه بتوانیم این تعادل را حفظ کنیم و در راستای حفظ پایداری شبکه برق کشور، ناگزیریم در بخش‌های مختلف چه در حوزه صنعت و چه کشاورزی، اداری، تجاری و خانگی محدودیت‌هایی را اعمال کنیم. تاکنون با برنامه‌ریزی‌های انجام شده این محدودیت‌ها اعمال شده است تا شبکه برق کشور را پایدار نگه داریم.

مذکوری گفت: الحمدالله تاکنون که صبحت می‌کنم، مشارکت‌ها خوب بوده است. ما توانسته‌ایم شبکه پایدار داشته باشیم.

وی درباره رعایت عدالت و انصاف در اعمال خاموشی‌ها بیان کرد: ما در حوزه مدیریت برق شبکه کشور، بر اساس یک مدل، شرایط مشخص خاموشی اعلام می‌کنیم. این مدل به شرکت‌های توزیع اعلام شده و شرکت‌های توزیع بر اساس اعلامیه ما در سلسله مراتب راهبری شبکه برق کشور، برنامه‌ها را پیش می‌برند.

دمای مناطق در فرمول خاموشی‌ها لحاظ می‌شود

مدیر عامل مدیریت شبکه برق ایران در واکنش به راه‌اندازی کمپینی برای عدم اعمال خاموشی در مناطق جنوبی کشور و امکان فنی توقف خاموشی‌ها در این مناطق، بیان کرد: شبکه برق کشور یک شبکه به هم پیوسته است. این شبکه به هم پیوسته نیازمند این است که توزیع بار به‌طور متوازن در سراسر کشور اتفاق بیفتد.

وی ادامه داد: بخش زیادی از نیروگاه‌های برقابی و حوزه انرژی‌مان در مناطق جنوب کشور واقع شده است. از طریق خطوط انتقال، برق تولیدی در این مناطق را به سراسر شبکه‌های شمالی کشور منتقل می‌کنیم. از نظر فنی این توزیع عادلانه باید هم از نظر رعایت عدالت اجتماعی و هم توازن بخشی بین توزیع و مصرف صورت بگیرد. ضمن آنکه به دلیل یکپارچه بودن شبکه سراسری حتما باید این اتفاق بیفتد.

مذکوری افزود: البته ما شرایط دمایی هر استان را در برنامه‌های خاموشی لحاظ می‌کنیم. بر اساس یک ضریبی، مناطق گرم متناسب با ضریب گرمسیری در برنامه‌های خاموشی مورد توجه قرار می‌گیرند. همین‌طور ضریب وزنی میزان مصرف هر استان نسبت به کل مصرف شبکه برق کشور را هم در برنامه‌ریزی لحاظ می‌کنیم. با لحاظ همه این موارد، عملا مسایلی که مد نظر مردم است، رعایت می‌شود.

خاموشی چهار ساعته نداریم

مدیر عامل مدیریت شبکه برق ایران درباره اعمال خاموشی چهار ساعته در جنوب و دیگر نقاط کشور توضیح داد: بر اساس برنامه‌ریزی انجام شده در صنعت برق، شرکت مدیریت شبکه برق ایران نیازش را اعلام می‌کند. مجموعه همکاران ما در شرکت توانیر که شامل شرکت‌های تابعه و توزیع زیر نظر شرکت توانیر هستند، بر اساس این نیاز برنامه‌ریزی می‌کنند. در برنامه‌ها تلاش شده است که خاموشی هر مشترک یک بار در روز بیشتر نباشد.

وی افزود: هر بار خاموشی هم حداکثر دو ساعت در روز است. شرکت‌های توزیع با روش‌های مختلف درباره برنامه خاموشی‌ها اطلاع‌رسانی می‌کنند. مردم می‌توانند با مراجعه به اپلیکیشن برق من که یک اپلیکیشن موبایلی است از برنامه خاموشی خود مطلع شوند. از طریق تماس با سامانه 121 که سامانه‌ای 24 ساعته و متعلق به شرکت‌های توزیع است، هم می‌توانند از برنامه خاموشی مطلع شوند. همکاران ما به‌صورت شبانه روزی حضور دارند و پاسخگوی مشترکان خواهند بود.

مذکوری به این پرسش که محدودیت‌های برقی تا چه زمانی ادامه می‌یابد، این‌گونه پاسخ داد: در بخش تولید، بخشی از نیروگاه‌های حرارتی ما تحت تعمیرات هستند. تا آخر اردیبهشت یا اواسط خرداد، ممکن است بخشی از تعمیرات تمام شود. در برنامه ریزی‌های صنعت برق راه‌اندازی نیروگاه‌های تجدیدپذیر هم وجود دارد.

وی ادامه داد: به لطف خدا به دلیل اقدامات خوبی که در کشور رخ داده و گفتمان تجدیدپذیر جا افتاده است؛ همچنین حمایتی‌هایی که رئیس جمهور از موضوع برق تجدیدپذیر دارند، این نیروگاه‌ها به تدریج توسعه پیدا می‌کنند. امیدواریم که با اتمام برنامه‌های تعمیراتی نیروگاه‌های حرارتی و ورود نیروگاه‌های تجدیدپذیر به چرخه تولید، به تدریج محدودیت‌های برقی کشور کمتر شود.

تقاضا برای شرکت در پویش 25 درجه

مدیر عامل مدیریت شبکه برق ایران درباره زمان دقیق کاهش محدودیت‌های برقی گفت: بستگی کامل به این دارد که مصرف چطور کنترل می‌شود. خواهشی که از مردم دارم، این است که در پویش 25 درجه که توانیر، وزارت نیرو و همه صنعت برق راه‌اندازی کرده‌اند، مشارکت کنند.

وی ادامه داد: در جلسه‌ای که دیروز با رئیس جمهور در حوزه انرژی داشتیم، تصمیم گرفته شد صدا و سیما و سخنگوی دولت به پویش 25 درجه ورود پیدا کنند و از مردم بخواهند که به این پویش بپیوندند. مردم می‌توانند با تنظیم وسایل سرمایشی، روی دمای 25 درجه، به پایداری شبکه برق کشور کمک کنند تا انشاء الله مصرف ما متعادل شود. در صورتی که مصرف متعادل شود، محدودیت‌ها کاهش می‌یابد.

مذکوری درباره میزان مصرف کولرهای آبی و درجه‌پذیر نبودن آنها توضیح داد: در کمپین 25 درجه، کولرهای آبی باید روی دور کند تنظیم شوند.

وی افزود: ورود سیستم‌های سرمایشی درجه‌پذیر به شبکه برق کشور در سال‌های اخیر زیاد بوده است. به همین دلیل امیدواریم تنظیم را انجام دهند. همچنین در ساعاتی که اوج بار روزانه است یعنی از ساعت 12 تا 17 و ساعت اوج بار شبانه که از ساعت 19 تا 22 است، با عدم استفاده از وسایل پرمصرف مثل جاروبرقی، ماشین لباسشویی و اتو به ما در مدیریت شبکه کمک کنند.

مدیر عامل مدیریت شبکه برق ایران بیان کرد: مردم باید استفاده از وسایل پرمصرف را به اواخر شب و اوایل صبح منتقل کنند. با یک راهکار خیلی ساده ولی اثربخش، می‌توانیم به این قضیه کمک کنیم. همین‌طور در طول روز استفاده از روشنایی طبیعی ضروری است.

وی ادامه داد: اگر مردم در روز از چراغ‌هایشان استفاده نکنند و از روشنایی نور طبیعی استفاده کند که هم از لحاظ سلامت مهم است و هم هزینه‌های برق را کاهش می‌‎دهد، به پایداری شبکه برق کمک می‌کنند.

مذکوری از مردم درخواست کرد: به پویش 25 درجه بپیوندند و در شب هم نیمی از چراغ‌ها را خاموش کنند تا محدودیت‌های برقی به حداقل برسد.

ارسال نظر