به روز شده در
کد خبر: ۱۳۰۵۷
بر خلاف اعلام وزیر جهاد کشاورزی؛

مطالبات گندمکاران باز هم به تعویق افتاد

اگرچه وزیر جهاد کشاورزی هفته گذشته از عدم وجود بدهی به کشاورزان خبرداده بود اما رئیس بنیاد ملی گندمکاران از عدم پرداخت بدهی گندمکاران از ابتدای فصل برداشت خبرداد.

مطالبات گندمکاران باز هم به تعویق افتاد
گروه اقتصادی آوش-لیلا مرگن

ششم اردیبهشت ماه امسال غلامرضا نوری قزلجه وزیر جهاد کشاورزی در جلسه شورای معاونان این وزارتخانه اعلام کرد که بدهی‌های وزارت جهاد کشاورزی به کشاورزان و سیستم بانکی کشور تعیین تکلیف شده است و برای اولین بار، این وزارتخانه هیچ بدهی معوقه‌ای ندارد.

این در حالی است که گویا اطلاعات غلط به وزیر داده‌اند زیرا عطاالله هاشمی رئیس بنیاد ملی گندمکاران به آوش گفت که از ابتدای فصل برداشت یعنی از یک ماه پیش تاکنون، حتی یک ریال هم از مطالبات گندم‌کاران پرداخت نشده است.

وی به آوش گفت: مهمترین موضوعی که ما را مثل سال‌های قبل اذیت می‌کند، عدم پرداخت پول است. نزدیک به یک ماه است که فصل برداشت گندم شروع شده است، ولی هنوز نتوانسته‌ایم ریالی از پول گندم گندمکاران و مطالبات آنها را پرداخت کنیم.

هاشمی افزود: علیرغم اینکه سال گذشته هشدار دادیم و از وضعیت پرداخت پارسال و سال‌های قبل گلایه کردیم، مقرر شد در بودجه امسال، اعتبار خرید گندم به صورت دیگری تخصیص داده شود، متاسفانه تاکنون این وعده عملی نشده است و این موضوع باعث گلایه کشاورزان است.

وی درباره سخنان وزیر درباره تعیین تکلیف بدهی کشاورزان بیان کرد: اکنون از بابت بدهی‌های امسال گندم هیچ پولی پرداخت نشده است، پرداخت‌های قبلی هم مربوط به سال گذشته بود که با چهار تا 6 ماه تاخیر انجام شد و اصلا قابل گفت‌وگو نیست زیرا وضعیت سال گذشته شرایط خوبی نبود.

قیمت پایین گندم مورد اعتراض گندم‌کاران

به اعتقاد رئیس بنیاد ملی گندمکاران قیمت پایین گندم کشاورزان را ناراحت کرده و مورد اعتراض آنهاست.

وی افزود: اکنون قیمت خرید هر کیلوگرم گندم معمولی 20 هزار و 500 تومان و برای گندم دوروم 21 هزار تومان است. ما درخواست اصلاح قیمت را داریم و پیشنهاد نرخ 24 هزار تومانی را برای هر کیلوگرم گندم مطرح کرده‌ایم.

هاشمی افزود: زمان اعلام قیمت 20 هزار و 500 تومانی برای گندم، شهریور سال گذشته بود؛ در 6 تا هفت ماه گذشته با توجه به بالا رفتن نرخ ارز، تورم سرسام‌آوری در کشور بوجود آمد. به این ترتیب هزینه‌های تولید گندم هم خیلی بالا رفته است و اگر این محصول کمتر از 24 هزار تومان قیمت‌گذاری شود و ارقامی کمتر از این به کشاورز پرداخت شود، نه تنها برای آنها سودی نخواهد داشت بلکه گندمکاران متضرر هم خواهند بود.

وی درباره قیمت گندم وارداتی توضیح داد: اکنون قیمت گندم نه چندان مرغوب وارداتی اگر در دسترس باشد و اوضاع سیاسی و شرایط جهان روی آن اثر نگذارد، دنیا هم در حالت عادی باشد، بیشتر از تولید داخل است.

رئیس بنیاد ملی گندمکاران ادامه داد: هر تن 300 دلار کمترین قیمتی است که ما می‌توانیم در بازارهای جهانی گندم بخریم. به این رقم هزینه‌های حمل و نقل، بیمه، دموراژ و غیره هم افزوده می‌شود و این محصول در مبادی خروجی گمرک به ازای هر تن گندم، حداقل 350 دلار برای ما آب می‌خورد.

وی اضافه کرد: حتی اگر نرخ هر تن گندم را 300 دلار بگیریم، دلار را هم به جای قیمت امروز که 86 هزار تومان است، 80 هزار تومان در نظر بگیریم، نرخ هر کیلوگرم گندم 24 هزار تومان خواهد بود.

نیاز به واردات بین سه تا چهار میلیون تن

هاشمی درباره وضعیت تولید و میزان نیاز به واردات با توجه به شرایط خشکسالی گفت: اکنون که با شما صحبت می‌کنم، حدود یک میلیون و 200 هزار تن گندم از استان‌هایی که برداشت در آن شروع شده مثل سیستان و بلوچستان، بوشهر، هرمزگان، خوزستان و استان‌های جنوبی -که به تدریج برداشت در آنها در حال انجام است-، خریداری شده است.

وی اضافه کرد: میزان خرید گندم تا دیروز صبح 950 هزار تن بود و از دیروز تاکنون نزدیک به 150 تا 200 هزار تن گندم بیشتری خریداری شده است.

رئیس بنیاد ملی گندمکاران ادامه داد: به خاطر بارش‌های کم در فصل پاییز و زمستان که در برخی مناطق همچنان ادامه دارد؛ وضعیتمان در جنوب، جنوب شرقی، قسمتی از جنوب غربی و بخش‌های مرکزی خوب نیست.

وی افزود: بارش‌های کم و پراکنش‌های نامناسب در خصوص گندم دیم، ما را دچار نقصان تولید کرده است و این مسئله در میزان تولید و گندم خریداری شده اثر خواهد گذاشت.

هاشمی درباره میزان نیاز به واردات، دو عامل پرداخت به موقع مطالبات کشاورزان و اصلاح قیمت‌ها را موثر دانست.

وی اضافه کرد: با قیمت فعلی، کشاورزان در برخی مناطق حتی می‌خواهند برای علوفه گندم را برداشت کنند و گندم را به خوراک دام و طیور بدهند که قیمتش بالاست.

رئیس بنیاد ملی گندمکاران گفت: با عدم اصلاح قیمت احتمال احتکار، قاچاق و دلال بازی وجود خواهد داشت. باید قیمت اصلاح شود و پرداخت به موقع انجام بگیرد. در این شرایط نزدیک به سه میلیون تن نیاز به واردات داریم. اگر این دو موضوع رعایت نشود، حداقل باید چهار میلیون تن گندم وارد کنیم.

اجرای بیمه فراگیر تمام خطر گندم؛ برای نخستین بار

هاشمی در پایان از اقدامات انجام شده در حوزه صندوق بیمه محصولات کشاورزی قدردانی کرد و افزود: برای اولین بار در طول تاریخ اعتبارات این صندوق و ذخایریش به شکل خوبی جبران شده است و بیمه فراگیر تمام خطر گندم در سراسر کشور و 6 میلیون هکتاری که این محصول کشت شده بود، اجرایی شد و این مناطق تحت پوشش بیمه قرار گرفت.

وی ادامه داد: این حرکت بسیار خوبی بود که از طرف وزارت جهاد کشاورزی و صندوق بیمه محصولات کشاورزی پیگیری شد و در واقع یک حرکت رو به جلویی بود. با این اقدام، امسال به خاطر خشکسالی قطعا به گندمکاران خسارت پرداخت می‌شود.

ارسال نظر

آخرین اخبار