جولان مجدد سفیدبالکها روی درختان پایتخت
گرما در راه است و کارشناسان نسبت به افزایش تعداد سفیدبالکها هشدار دادهاند.

مهمانهای ناخوانده کوچک و سفید دوباره به شهر بازگشتند. چند سالی است که در روزهای دلپذیر بهاری، به هنگام راه رفتن در خیابانهای شهر موجودات ریز و سفیدی را میبینیم که تعدادشان کم هم نیست و بیشتر در مناطق سرسبز و پر درخت خودشان را به ما نشان میدهند.
تاثیرات منفی سفیدبالک ها بر کشاورزی
تعداد این مگسهای ریز سفید که به «عسلک» یا «سفیدبالک» معروف هستند با گرم شدن هوای تهران بیشتر میشود. تا جایی که در برخی مناطق ایستادن را سخت و غیرممکن میکنند.
این آفتهای سفید بر خلاف ظاهر کوچک و تر و تمیزی که دارند آسیبهای زیادی به گیاهان و طبیعت میزنند؛ به همین دلیل است که شهرداری استانها هر سال تلاش میکنند تا آنها از شهر دور کنند یا کلا از بین ببرند.
این موجودات کوچک بیش از همه کشاورزان را عاصی کردهاند. عسلکها یکی از خطرناکترین و مقاومترین زیرگونههای مگس سفید هستند که آسیبهای اساسی به محصولات کشاورزی میرسانند. گوجه فرنگی از محصولاتی است که به راحتی از طریق عسلکها نابود میشود. آنها حتی میتوانند همین هوای پاک اندکی که داریم را هم ازما بگیرند. چطور؟ به سادگی! آنها موجب میشوند تا درختان نتواند به راحتی اکسیژن تولید کنند.
انتقال بیماری به انسانها
خوش خیالی است که فکر کنیم تاثیرات منفی عسلکها اینجا به پایان میرسد. باور اینکه عسلکها میتوانند موجب بیمار شدن انسان باشد شاید کمی سخت و عجیب به نظر بیاید اما واقعیت این است که مگسهای ریز میتوانند آسیبهای بسیار جدی به انسانها وارد کنند و برای بیماران خاص مشکل ساز شوند.
از سوی دیگر به دلیل کوچک بودن به راحتی وارد دستگاه تنفسی میشوند و التهاب و عفونت ایجاد میکنند. همین امرو موجب میشود تا عفونتهای قارچی و باکتریایی بسیار سادهتر ایجاد شود. پس توصیه میشود اگر زمان زیادی در بیرون از خانه به سرمیبرید یا دچار بیماریهای تنفسی، آسم یا آلرژی هستید حتما از ماسکهای پارچهای استفاده کنید. در این میان اگر این حشرات ریز وارد چشمهایتان شدند حتما چشمان خود را شست و وشو دهید.
دخالتهای انسانی وآفتکش، دلیل افزایش عسلکها
کارشناسان میگویند دلیل اصلی از بین رفتن عسلکها سم پاشی بی رویه در اطراف شهرهاست. دشمن اصلی این حشرات کفشدوزکها هستند که خودشان به عنوان آفت شناخته میشوند و با سم پاشیهای مکرر کشته میشوند. تکرار بیرویه این کار و افزایش تعداد عسلکها میتواند در نهایت به یک فاجعه زیست محیطی منجر شود.
با این حال، شستوشوی برگهای درخت توت که خانه اصلی این حشرات است، استفاده از برچسبهای زرد در کنار درختان از راههایی است که شهرداریها برای مبارزه با این آفت سفید به کار میگیرند اما برخی از کارشناسان محیط زیست معتقدند این راهکارها چندان مناسب نیست. برای مثال ممکن است استفاده از برچسبهای زرد رنگ، عسلکها را در دام بیندازد اما موجب میشود گونههای مفید دیگر هم از دست بروند. طبق آنچه کارشناسان گفتهاند در کنار شرایطی چون خشکسالی و گرمای هوا، درختانی که در اتوبانها و خیابانها کاشته شدهاند هم بر تعداد این حشرات میافزاید. درختهای توتی که در سرتاسر شهر میبینم از نوع توت کاکوزا و بهترین میزبان برای این نوع حشرات هستند.