به روز شده در
کد خبر: ۲۰۲۲
در نشست مجمع‌عمومی سازمان ملل، آمریکا به نفع روسیه رأی داد

آمریکا یار روسیه، دشمن اروپا

رویارویی بی‌سابقه آمریکا و اروپا در مجمع‌عمومی سازمان ملل دیشب بر سر دو قطعنامه پیشنهادی اوکراین و اروپا از یک سو و آمریکا از سوی دیگر، نمایشی بود که شاید کمتر کسی می‌توانست تا همین چند ماه پیش در افکار خود آن را متصور شود. اما با وجود رئیس‌جمهوری مانند دونالد ترامپ باید هر روز منتظر یک شگفتی جدید در کاخ سفید بود.

آمریکا یار روسیه، دشمن اروپا

به گزارش آوش، شامگاه دوشنبه (6 اسفند 1403)، در جریان رأی‌گیری در این نهاد بین‌المللی، آمریکا، روسیه، بلاروس و کره شمالی به قطعنامه اوکراین و اروپا رأی منفی دادند که حاکی از تغییرات عمده در سیاست آمریکا در قبال اوکراین بود. دونالد ترامپ در یک هفته اخیر بارها در موضع‌گیری‌های خود تأکید کرده بود، روسیه مسئول آغاز جنگ نیست.

به گزارش روزنامه انگلیسی «گاردین»، در جریان این رأی‌گیری 93 کشور به قطعنامه پیشنهادی اتحادیه اروپا رأی مثبت دادند و 18 کشور از جمله آمریکا و روسیه به آن رأی منفی دادند. در این قطعنامه پیشنهادی که به مناسبت سالگرد جنگ اوکراین ارائه شد، روسیه به دلیل حمله به اوکراین محکوم شده بود. قطعنامه همچنین از مسکو می خواست، نیروهای خود را هر چه سریع‌تر از سرزمین‌های اوکراینی خارج کند.

بنا بر این گزارش، رأی‌گیری روز دوشنبه، کاملاً نمادین بود. قطعنامه پیشنهادی آمریکا شامل سه بند بود که در هیچ یک از آنها اشاره‌ای به تهاجم روسیه نشده و فقط تأکید شده بود: «خواستار پایان سریع درگیری و صلح پایدار بین اوکراین و فدراسیون روسیه است.»

سفیر روسیه در سازمان ملل این قطعنامه را «خوب» خوانده بود. «دوروتی شی»، کاردار آمریکا در سازمان ملل نیز در همین ارتباط گفت: «ایالات متحده به دنبال بیانیه ای ساده و تاریخی بود که به آینده نگاه می کند، نه به عقب! قطعنامه ای که بر یک ایده ساده متمرکز شده است: پایان دادن به جنگ و راهی به سوی صلح ممکن.»

او ادامه داد: «به همین دلیل است که ایالات متحده با ارائه قطعنامه دیگری مخالفت کرد. ما نمی‌توانیم از قطعنامه اوکراین حمایت کنیم و از خروج آن به نفع بیانیه‌ای قوی که ما را متعهد به پایان‌دادن به جنگ و تلاش برای صلح پایدار می‌کند، حمایت می‌کنیم.»

البته تلاش‌های آمریکا برای به تصویب نرسیدن قطعنامه اوکراین و اروپا به همین سخنان ختم نشد و بر اساس تلگراف‌های ارسالی به سفارتخانه‌های ایالات متحده و گزارش‌های رسانه‌های آمریکایی، این کشور در روزهای اخیر در تکاپو بود تا قطعنامه مورد حمایت اوکراین را از دستور کار خارج کند و بر همین اساس دیپلمات‌های آمریکایی در چند روز گذشته به مقامات اتحادیه اروپا و اوکراین در پایتخت‌های خارجی فشار آورده بودند تا قطعنامه خود را قبل از رأی‌گیری روز دوشنبه پس بگیرند.

همچنین پیش از رأی‌گیری دوشنبه‌شب سازمان ملل یک کشمکش دیپلماتیک در مجمع‌عمومی رخ داد و در جریان آن دیپلمات‌های اتحادیه اروپا و آمریکا هر کدام، به دنبال حمایت کشورهای آفریقایی، آسیایی و آمریکای جنوبی از قطعنامه‌های خود بودند.

رأی‌گیری دوشنبه‌شب در شرایطی انجام شد که چند ساعت پیش از آن دونالد ترامپ در کاخ سفید با امانوئل مکرون همتای فرانسوی‌اش دیدار کرد. آنها با سران گروه هفت نیز درباره پایان جنگ اوکراین و اختلافات روزافزون آمریکا و اتحادیه اروپا بر سر مسائل مختلف از جمله آینده ناتو، مذاکره کردند.

این در حالی است که فردریش مرتس، صدراعظم احتمالی آتی آلمان این هفته در مذاکراتی که با سران اروپا داشت، به آنها در مورد لزوم استقلال اروپا از آمریکا گفته و تأکید کرده بود: «ما باید تا آنجا که مقدور است، به‌سرعت برای این کار اقدام کنیم.»

مکرون نیز بعد از دیدارش با ترامپ در جمع خبرنگاران، بیرون از کاخ سفید بدون اینکه توضیحی درباره جزئیات دهد، فقط گفت که تماس سران گروه هفت «بی‌نقص» بود. بااین‌حال دونالد ترامپ در بیانیه‌ای که بعد از دیدار با مکرون منتشر کرد، گفت که سران گروه هفت همگی خواهان رسیدن به صلح در اوکراین هستند. او همچنین بار دیگر با خودستایی همیشگی‌اش، گفت که اگر او رئیس‌جمهور بود، این جنگ به وقوع نمی‌پیوست. اما «سیر کنونی مذاکرات آمریکا با روسیه مثبت است.»

 

ارسال نظر

آخرین اخبار