ترامپ بی واسطه با افکار عمومی آمریکا ارتباط برقرار میکند/ ایران و آمریکا برای توافق عزم دارند
حقوقدان بینالملل و تحلیلگر سیاست خارجی گفت: دونالد ترامپ تنها رئیسجمهور آمریکاست که بیواسطه با افکار عمومی آمریکا ارتباط برقرار میکند.

رضا نصری، حقوقدان بینالملل و تحلیلگر سیاست خارجی، در گفتوگو با آوش درباره مقاله خود در نشریه هیل گفت: هیل، یک نشریه بانفوذ در آمریکاست و بیشتر مخاطب آنها لابیستها و اندیشکدهها هستند و در واشنگتن منتشر میشود و عمدتاً به مسائل داخلی آمریکا میپردازد. مقاله من در مورد ایران و سیاست خارجی آمریکا در قبال ایران از منظر سیاست داخلی آنها است. هیل نشریه راست میانه است و ادعا دارد، سوگیری ندارد اما نشریه مستقلی است و بیشتر در سمت جمهوریخواهان است.
او با اشاره به مقاله خود در نشریه آمریکایی گفت: سال 2024 استیو کول، سردبیر مجله اکونومیست در لندن، کتاب «تله آشیل» را منتشر کرد که خیلی سرصدا کرد و مورد توجه اندیشکدهها و محفل سیاست خارجی آمریکا قرار گرفت. در این مقاله استیو کول به صورت خیلی مستند و دقیق همه عواملی را که باعث شد، دولت بوش به جنگ با عراق برود آسیبشناسی و بررسی کرده است. او در این کتاب موارد متعددی را برمیشمارد. در این کتاب هر اقدامی که عراق انجام دهد را مغرضانه تفسیر میکنند. در مقاله خودم، با اقتباس از این کتاب و جنگ آمریکا و عراق، نشان دادم همان عوامل کماکان وجود دارد و این بار علیه ایران وارد عمل شدند. صراحتاً اشاره کردم ایران از نظر نظام سیاسی و اهداف ژئوپلتیک با عراق متفاوت است اما فضاسازی و عواملی که در گذشته منتهی به جنگ شد، همچنان فعال است.
نصری درباره برنامه هستهای ایران گفت: ایران از سال 1970 به توصیه خود آمریکاییها و با تحقیقاتی که نهادهای علمی آمریکا انجام دادند، به سمت راکتور و برنامه هستهای رفت اما این موضوع کاملاً در گفتمانها حذف شده است. میگویند ایران چه احتیاجی به برنامه هستهای دارد وقتی نفت و گاز دارد اما اینکه خودشان گفتند و توصیه کرده بودند، کلاً از روایتها حذف شده است.
این تحلیلگر سیاست خارجی درباره تغییر رویکرد دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، گفت: عوامل متعددی تفاوت ترامپ را بروز میدهد. دونالد ترامپ این بار برخلاف دوره قبل با شعار صلح آمد و قبلا با شعار برتری آمد. در این دوره بحث صلح خیلی برجسته بود. خاتمه دادن به جنگ روسیه و اوکراین و مسئله غزه که از دوره جو بایدن شروع شد در دستورکار ترامپ بوده و او این بار باتجربه بیشتری برگشته است. او در طی 4 سال گذشته جریانها را شناخته و شبکهسازی کرده است. رئیسجمهوری آمریکا قبلاً بیزینس من بوده و وقتی وارد واشنگتن شد اعلام کرد، کسی را نمیشناسم. ترامپ از منظر داخلی میخواهد خود را صلحطلب نشان دهد و اینکه به دنبال نوبل صلح است.
نصری با اشاره به رویکرد کشورهای منطقهای درباره مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا گفت: در حوزه منطقهای، کشورهای عربی در دور اول با توفق هستهای مخالف بودند و عامدانه و فعالانه ورود کردند تا در روند تاخیر بیاندارند. عادلالجبیر، وزیر خارجه عربستان، دوره اول ترامپ مسلط به رسانه و خیلی فعال بود و کمپین ضدایرانی را به خوبی پیش میبرد و در همه شبکههای آمریکایی حضور داشت. خیلی فعالانه علیه توافق هستهای فعالیت میکرد. امارات، لابی علیه ایران تاسیس کرد تا مانع توافق شود. در حال حاضر فضا تغییر کرده و کشورهای عربی با درجات متفاوت حامی مذاکرات هستند. این عوامل داخلی و منطقهای باعث تغییر موضع ترامپ شده است.
این حقوقدان بینالملل درباره سیاستهای دونالد ترامپ درخصوص عبور از حلقه بروکراسی و دیوان سالاری در آمریکا، گفت: این بروکراسی هست و موثر هستند. لابیها و شبکههای نفوذ و فشار کماکان در واشنگتن حضور دارند و فعالیت و بودجه کلان دارند اما این بار رئیسجمهوری آمریکا تجربه دارد و با سرمایه سیاسی قویتری وارد شده است. دفعه قبل ترامپ، ناشناس بود. علیرغم تلاشی شد که نیاید برگشت و اساسی پیروز شد. او سرمایه سیاسی قوی دارد. تنها رئیسجمهور آمریکاست که بیواسطه با افکار عمومی آمریکا ارتباط برقرار میکند.
نصری درباره ارزیابی خود از سه دور مذاکره ایران با آمریکا تاکید کرد: در دور اول مذاکرات طرفین اظهار رضایت کردند، عراقچی هم اعلام کرد، روند مذاکرات مثبت است ویتکاف هم همین طور. در دور دوم به مذاکرات فنی رسیدند. وقتی تفاهم در کلیات وجود دارد، مذاکرات فنی شروع میشود بنابراین روند مذاکرات روبهجلو بوده است. دور آخر هم کسی موضع منفی نداشت. مذاکرات پیچیدهای در جریان است. این مذاکرات ابعاد سیاسی، اقتصاد و فنی دارد و روند و سرعت آن منطقی است و خوب پیش میرود. مدیریت فضای سیاسی و رسانهای هردو کشور منطقی است. اینها نشان میدهد عزمی در هر دو طرف هست که به توافق برسند.
او درباره توییت وزیر دفاع آمریکا گفت: تناقضات زیادی در نگاه آمریکاییها علیه ایران میبینیم. در سیاستخارجی آمریکا مانند هر کشوری جریانهای مختلف وجود دارند. برخی فکر میکنند در آمریکا سیاست کلان و واحد وجود دارد اما طور نیست. در میان طیفهای مختلف نگاههای مختلف وجود دارد. برخی از حمایت آمریکا از اسرائیل خسته شدند و معتقدند هزینه سیاسی و اقتصادی برای آمریکا داشته است. طیف روبیو نگاه ضدایرانی دارند و جزو لابی اسرائیل و انزواگرا هستند.
این تحلیلگر سیاست خارجی درباره مخالفان داخلی درباره مذاکرات میان ایران و آمریکا تاکید کرد: حلقه نزدیک به ترامپ، جی دی ونس و ویتکاف قائل به این موضوع هستند که نباید مداخله و هزینه کرد بلکه توجهات باید معطوف به مسائل داخلی آمریکا باشد.
رضا نصری در پاسخ به این سوال که ظاهراً ایران بهدنبال توافق موقت نیست، بیان کرد: آمریکاییها بهدنبال معاهده دوجانبه با ایران هستند. در دوره قبلی تعهدات در برجام سیاسی بود و میان دولت و دولت و یک نقشه راه بود. طرفین توافق کردند تا طبق آن عمل کنند و برجام پشتوانه قطعنامه شورای امنیت را داشت اما آمریکاییها و حداقل ترامپ، بهدنبال توافق دوجانبه هستند که در نظام آمریکا این توافق اشکال مختلفی دارد. احتمالا توافقنامه را به کنگره ببرند و به عنوان قرارداد دوجانبه تصویب کنند. در حال حاضر کنگره دست جمهوری خواهان است. در دوره قبلی باراک اوباما نمیتوانست نظر اطرافیان خود را جلب کند، چه برسد به طیف مقابل. ترامپ نفوذ قابل اعتنایی در افکار عمومی دارد. افکار عمومی در داخل آمریکا اهمیت دارد.