بازنگری ترامپ در تاکتیک مقابله با پوتین
رئیس جمهوری آمریکا که در ایام کمپین انتخاباتی گفته بود به محض اینکه پایش به کاخ سفید برسد 24 ساعته به جنگ اوکراین پایان خواهد داد، با گذشت شش ماه از حضورش در پست ریاست جمهوری آمریکا و در حالی که میگوید، دیگر از ولادیمیر پوتین ناامید شده عزم خود را جزم کرده تا به هر ترتیبی به این جنگ سه ساله خاتمه دهد.

بر اساس توافق جدیدی که بین آمریکا و ناتو به دست آمده قرار است ایالات متحده تسلیحات دفاعی و تهاجمی مورد نیاز در جنگ اوکراین را به اعضای ناتو بفروشد و بعد آنها این تسلیحات را به کییف بدهند.
دونالد ترامپ همیشه گفته است که آمریکا نباید برای جنگ اوکراین که امنیت اروپا در گرو آن است، هزینهای بپردازد. اما یکی از دلایل علاقهمندی او به پایان دادن به جنگ اوکراین همین است که آمریکا هزینه اضافی پرداخت نخواهد کرد و ناتو با استفاده از سهمی که اعضا بابت عضویت خود میپردازند، این تسلیحات را خریده و در اختیار اوکراین قرار میدهد.
چه تسلیحاتی راهی اوکراین میشود؟
ترامپ جزئیاتی درباره نوع تسلیحاتی که قرار است در اختیار اوکراین قرار گیرد ارائه نکرده و فقط گفته است این تجهیزات نظامی میلیاردها دلار ارزش دارد اما وقتی از او پرسیده شد که آیا این توافق شامل باتریهای دفاع هوایی پاتریوت و موشکهای رهگیر میشود، پاسخ داد: «شامل همه چیز میشود.»
ترامپ همچنین فاش کرد، یک کشور اروپایی که ۱۷ سیستم پاتریوت دارد «بخش بزرگی» از آنها را بهزودی به اوکراین ارسال خواهد کرد.
رئیسجمهوری آمریکا درحالی این کمکها را اعلام کرده است که سه ماه پیش در کاخ سفید آب پاکی را بر دست ولودیمیر زلنسکی ریخته بود و در دعوایی بیسابقه در دفتر ریاستجمهوری آمریکا او را جلوی چشم دوربینها تحقیر کرده بود اما اکنون به نظر میرسد، عاشقانه ترامپ و پوتین به پایان رسیده و کییف دیگر مانند دو هفته پیش که خبری مبنی بر تعلیق ارسالهای نظامی پنتاگون به اوکراین از جمله پاتریوتها وحشت را بر آن حاکم کرده بود، آسوده خاطرتر از 6 ماه گذشته شده است.
دریافت چنین بسته کمکی بزرگی برای اوکراین که در حال حاضر تنها تعداد محدودی باتری پاتریوت شاید تنها هشت عدد دارد، یک گام بزرگ رو به جلو است و به آن فرصتی برای گسترش حفاظت در برابر موشکهای بالستیک و کروز روسیه میدهد.
جنگ تعرفهای عقاب و خرس
رئیسجمهوری آمریکا در اقدامی جداگانه نیز مسکو را با ضربالاجلی جدید تهدید و اعلام کرد: «اگر ولادیمیر پوتین در ۵۰ روز آینده با توافق آتشبس موافقت نکند، روسیه و شرکای تجاریاش با تعرفههای ثانویه ۱۰۰ درصدی مواجه خواهند شد.»
برای کییف و اعضای کنگره آمریکا چنین رویکردهایی قابل باور نیست. آنها مدتها بود خواهان فشار بر روسیه با هدف قرار دادن کشورهایی که همچنان از این کشور نفت و گاز میخرندمانند چین و هند بودند اما ترامپ آن را نمیپذیرفت.
تغییر تاکتیکی ترامپ
این تغییرات هرچند هنوز به پای تعهدات جو بایدن برای حمایت از اوکراین «تا هر زمان که لازم باشد» نمیرسد اما دیگر آن موضعی هم نیست که تا پیش از این اوکراین و متحدان غربیاش را خشمگین کرده بود. این تغییرات در واقع تغییر تاکتیک ترامپ در قبال جنگ اوکراین است. هرچند استراتژی ترامپ پایان دادن به جنگ اوکراین است اما قصد داشت این کار را طوری انجام دهد که رویارویی سختی با ولادیمیر پوتین نداشته باشد. به گفته ناظران ترامپ هرگز علاقهای نداشته جنگ طوری به پایان برسد که به نفع پوتین باشد اما علاقهای هم نداشت روند مذاکرات را طوری پیش ببرد که باعث خشم همتای روسیاش شود. اما با بیتوجهی پوتین به طرحهایی که او ارائه میکرد در نهایت او را به جایی کشاند که نه فقط کمکهای نظامی را به سمت اوکراین سرازیر کند و حتی شمشیر تعرفهها را نیز بر گردن روسیه بگذارد.
نقش مهلت 50 روزه به روسیه در ادامه یا پایان جنگ
در همین ارتباط خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز در تحلیلی نوشته است: «افزایش ارسال تسلیحات همراه با تحریمهای جدیدی که ترامپ در صورت عدم توقف درگیریها در ۵۰ روز وعده داده میتواند ولادیمیر پوتین را به پای میز مذاکرات صلحی بکشاند که آمریکا ماهها برای آن تلاش کرده و تاکنون نتیجه چندانی نداشته است.»
سیانان نیز معتقد است، این 50 روز که در ماه سپتامبر به پایان میرسد به ولادیمیر پوتین فرصت میدهد تا نظر ترامپ را عوض کند یا تهاجم تابستانیاش واقعیت میدان جنگ را به حدی تغییر دهد که راضی به پایان جنگ با همان میزان دستاوردی که داشته است، شود.
ضمن اینکه این مهلت باتوجه به تهدید تعرفهای ترامپ ممکن است دهلی نو و پکن را که از تعرفه جریمهای ترامپ آسیب میبینند باتوجه به وابستگی آنها مجبور کند بر مسکو فشار آورند تا به جنگ اوکراین پایان دهد. البته این سناریو برای پکنی که مقامات آن اخیراً اشاره کردهاند، نمیتوانند شکست مسکو در این درگیری را ببینند، سخت خواهد بود بویژه که خود درگیر منازعهای مشابه با تایوان هستند و در کنار آن نیز میدانند آمریکا بعد از پایان دادن به جنگ اوکراین میتواند بدون دغدغه خاطر دیگری به طور ویژه بر رقابت با چین متمرکز شود.