ایران و آمریکا به مذاکرات باز میگردند
نماینده پیشین مجلس درباره چشمانداز گفتوگو میان ایران و آمریکا گفت: به نظر میرسد امکان شکلگیری مجدد مذاکرات وجود دارد.

حشمتالله فلاحتپیشه، نماینده مجلس دهم و رئیس اسبق کمیسیون امنیت ملی، در گفتوگو با آوش در رابطه با آخرین تحولات مربوط به تنش ایران و اسرائیل و چشمانداز بازگشت به دیپلماسی اظهار کرد: در حال حاضر دو طرف همچنان در میانه یک عملیات نظامی قرار دارند و بهنوعی توافق غیررسمی حاکم است. اگر زمینههای بازگشت به دیپلماسی تقویت شود حتی بدون یک آتشبس رسمی میتوان گفت، فضای توافقآمیز شکل خواهد گرفت. در غیر اینصورت هر لحظه احتمال از سرگیری درگیری نظامی وجود دارد؛ به همین دلیل نیروهای نظامی دوطرف همچنان در آمادگی کامل برای شرایط جنگی هستند.
او گفت: در داخل کشور تلاشهایی برای بازگشت به میز مذاکره در جریان است. دولت بهصراحت از زبان رئیسجمهور آمادگی خود را برای مذاکره اعلام کرده است. آقای پزشکیان اعلام کردند جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا وارد فرآیند جدیدی از گفتوگو شود و حتی برنامههایی برای مذاکرات آتی نیز در دست بررسی است.
این عضو پیشین مجلس شورای اسلامی افزود: از سوی دیگر ایالات متحده تمایلی ندارد، شرایط از این سطح بحرانیتر شود. دولت ترامپ به دنبال آن است که تمرکز خود را به موضوع اوکراین معطوف و تنش در خاورمیانه را کنترل کند. اما موضع اسرائیل به مراتب خطرناکتر است. اسرائیل در پی آن است که اقدامات نظامی علیه ایران را به یک رفتار رایج و عادی در منطقه تبدیل کند.
فلاحتپیشه تاکید کرد: اگر اسرائیل به این نتیجه برسد که جمهوری اسلامی ایران در حال بازیابی و بازسازی قدرت در حوزههایی مشخص است، تلاش خواهد کرد تا مجوز حمله نظامی علیه ایران را از آمریکا کسب کند. تحقق این سناریو بهمعنای آغاز یک جنگ تمامعیار خواهد بود چرا که ایران قطعاً واکنش نشان خواهد داد.
او تصریح کرد: اسرائیل تلاش میکند همانگونه که در لبنان یا غزه رفتار میکند، نوعی اقدام نظامی نهادینهشده علیه ایران را نیز تثبیت کند بهگونهای که هر زمان اراده کرد، حملهای انجام دهد و این وضعیت به یک عرف تبدیل شود. این روند در صورت بیتوجهی امنیت منطقه را وارد مرحلهای بسیار خطرناک خواهد کرد.
این نماینده ادوار مجلس در بخش پایانی از سخنانش درباره چشمانداز گفتوگو میان ایران و آمریکا گفت: به نظر میرسد امکان شکلگیری مجدد مذاکرات وجود دارد، مشروط بر آنکه دو طرف بتوانند یک بنیان مستحکم برای گفتوگو تعریف کنند. اگر این بستر فراهم شود، امکان تنشزدایی واقعی دور از انتظار نخواهد بود.