آتش بس غزه نماد ناکامی اسرائیل؛ از انزوای جهانی تا تفرقه داخلی
آتشبس 60 روزه حماس و اسرائیل که بسیاری ناظران معتقدند، آغاز پایان جنگ غزه است با پذیرش مفاد آن از سوی طرف فلسطینی اجرایی خواهد شد.

در طول جنگی که امروز 639 روز از آن میگذرد، دو طرف آتشبس هایی را تجربه کردند که هیچکدام دوام نداشت اما شماری از تحلیلگران غربی مدعی هستند این بار این آتشبس واقعی خواهد بود و میتوان انتظار داشت بعد از آن، جنگ غزه نیز به پایان برسد.
آیا این بار آتشبس به سرانجام میرسد؟
روزنامه گاردین در گزارشی نوشت: به دلایلی میتوان امیدوار بود این آتشبس واقعی باشد. تحلیلگر این روزنامه دلایلی را هم بر شمرده و نوشته است، نتانیاهو در وضیت داخلی خوبی قرار ندارد و باید دیر یا زود به دادگاهی که هفته پیش آن را به تعویق انداخت برود. بنابراین اگر بتواند نظر مردمی را که به آزادی گروگانها بسیار اهمیت میدهند جلب کند، میتواند امیدوار باشد آنها را مجاب کند، سختیهایی که در این دوره نزدیک به دوساله کشیده و مرگها و خساراتی که متحمل شدهاند، ارزش آن را داشته است.
بنابر چیزی که او و حلقه اطرافیانش ادعا میکنند، او در این جنگ دستاوردهای زیادی داشته و توانسته خطری را که از جانب حماس علیه اسرائیل و حتی حزب الله لبنان وجود داشت، خنثی و بخشهایی از غزه را تصرف کرده و حماس را با به شهادت رساندن شماری از رهبران آن تضعیف و برخی از زیرساختهای نظامی آن را مانند تونلها و پایگاهها تخریب کند.
آیا واقعا حق با نتانیاهو است و او دستاوردهای زیادی به کف آورده و این جنگ ارزش آن را برای اسرائیلیها داشته است؟ نگاهی به کفههای ترازو در جنگ غزه نشان میدهد، اسرائیل در خلال این جنگ چیزهایی زیادی را از دست داده است.
از دست دادن افکار عمومی جهانی
اسرائیل در همه دهههای گذشته از سوی مقاومت، رژیمی کودککش معرفی میشد اما جنگ غزه باعث شد کل جهان به این مساله اعتقاد پیدا کنند. حملات مداوم اسرائیل به مردم غزه در نزدیک به دو سال گذشته در مجموع تا پایان روز جمعه ۵۷ هزار و ۲۶۸ کشته برجای گذاشته است که به اعتقاد خود فلسطینیان این آمار باتوجه به ناپدیدشدگان میتواند تا دوبرابر این میزان باشد.
بنابر نظرسنجیهایی که در کشورهای غربی بویژه درمیان نسل جوان انجام شده، همین کشتارها باعث کاهش قابل توجه حمایت مردمی از اسرائیل شده است. طوری که این مساله حتی پای خود را به انتخابات آمریکا هم باز کرد و بنا بر نظرسنجی ایپسوس در نوامبر ۲۰۲۳ یعنی اندکی پیش از انتخابات 2024 اکثر آمریکاییها معتقد بودند کشور آنها باید بهعنوان میانجی بیطرف عمل میکرد، نه حامی یکجانبه اسرائیل. این حمایت بیرویه جو بایدن یکی از دلایل شکست حزب دموکرات در انتخابات 2024 بود.
علاوه بر این در بیش از یک و نیم سال گذشته هزاران تظاهرات در سراسر جهان در اعتراض به خشونت اسرائیل علیه مردم غزه برگزار شده است.
به اینها باید بیفزایید تصویر منفیای که از اسرائیل در رسانههای غربی ایجاد شده و در نهایت اسرائیل، را به عنوان یک رژیم منفور در افکار عمومی جهانی معرفی کرد.
انزوای دیپلماتیک
اسرائیل در جریان جنگ غزه با انزوایی دیپلماتیک نیز روبهرو شد طوری که متحدان سنتی اسرائیل مانند کشورهای اروپایی از قحطی و تخریب در غزه انتقاد کردند و اتحادیه اروپا نیز اعلام کرد در قرارداد تجارت آزاد با اسرائیل بازنگری خواهد کرد. حتی کشورهایی مانند فرانسه، انگلیس و کانادا که بهطور سنتی از اسرائیل حمایت میکنند، عملیات نظامی آن در غزه را محکوم کردند. اسپانیا نیز همین دو ماه پیش خواستار تحریم اسرائیل برای توقف جنگ غزه شد. همچنین در روندی رو به رو رشد، کشورهای غربی شروع به شناسایی کشور فلسطین و به رسمیت شناختن آن کردند.
اسرائیل همچنین در نهادهای بینالمللی نیز هدف اعتراض قرار گرفت و قطعنامههای سازمان ملل و گزارشهای حقوق بشری اسرائیل را در انزوای کامل جهانی قرار دادند.
سایر ناکامیها و پیامدهای منفی جنگ برای اسرائیل
هرچند نتانیاهو مدعی است با به شهادت رساندن سران حماس این جنبش را شکست داده اما واقعیت این است که این جنگ باوجود ضرباتی که به حماس زد، منجر به نابودی کامل آن یا تصرف کامل غزه که هدف اصلی نتانیاهو از این جنگ بود، نشد و در نهایت با میانجیگری اعراب و امریکا و نه پیروزی نظامی در حال نزدیک شدن به خط پایان است.
همانطور که میدل ایست مانیتور نوشته است، حماس، ارتش اسرائیل را به نبردهای فرسایشی کشاند و این مساله باعث افزایش مشکلات روانی در میان نظامیان اسرائیلی و بالا رفتن آمار خودکشی بین آنان شد.
در عرصه سیاسی و اجتماعی نیز جامعه اسرائیل و حتی دولت آن دچار شکافهایی جدی شد که نشانه آن در اعتراضهای گسترده در تلآویو علیه نتانیاهو و سیاستهای جنگی او و همین طور اختلافات در دولت نتانیاهو بر سر پیشنهادهای آتشبس، دیده میشد.