وداع «پکک» با اسلحه
دو روز پس از درخواست عبدالله اوجالان، رهبر در تبعید حزب کارگران کردستان (پکک) برای بر زمین گذاشتن سلاحهای خود، کمیته اجرایی این گروه از آتشبس با دولت ترکیه خبر داد.

به گزارش آوش، اعلام آتشبس با ترکیه، اولین واکنشی است که کمیته اجرایی رهبری «حزب کارگران کردستان (پکک)» به سخنان دو روز پیش «عبدالله اوجالان» داشت. بهاینترتیب کردهای ترکیه بعد از ۴۰ سال سلاحهای خود را کنار گذاشتند تا از این پس فقط از طریق احزاب سیاسی کرد، مطالبات خود را مطرح کنند.
به گزارش شبکه خبری فرانس ۲۴ به نقل از خبرگزاری ای ان اف، رسانه حامی پکک، کمیته اجرایی حزب کارگران کردستان در بیانیه ای که امروز منتشر کرد، اعلام کرد: «بهمنظور اجرایی شدن درخواست اوجالان برای صلح و جامعهای دموکراتیک، ما از امروز اول ماه مارس با دولت ترکیه اعلام آتشبس میکنیم.»
در بیانیه این حزب که دفتر مرکزی آن در شمال عراق یعنی در اقلیم کردستان واقع شده، تأکید شده است: «هیچ کدام از نیروهای ما تا زمانی که هدف حمله واقع نشوند، دیگر سلاح به دست نخواهند گرفت.»
حزب کارگران کردستان که از سوی ترکیه، آمریکا و اتحادیه اروپا بهعنوان یک گروه تروریستی شناخته میشود، از سال ۱۹۸۴ با هدف ایجاد سرزمینی کردنشین تشکیل شد. این در حالی است که ۲۰ درصد جامعه ترکیه را کردها تشکیل میدهند. این گروه بعد از چهار دهه جنگ و خونریزی، اخیراً سطح مطالبات خود را از تشکیل سرزمین و استقلال به خودمختاری، حق زبان کردی و فرهنگ کردی تقلیل دادهاند. این در حالی است که از سال ۱۹۹۹ که اوجالان زندانی شد تا کنون، بیش از ۴۰ هزار نفر در درگیریهای کردها با دولت ترکیه جان خود را از دست دادهاند.
موضعگیری کردهای سوریه
هر چند درخواست اوجالان با استقبال کردهای ترکیه مواجه شده است. اما مظلوم عبدی، فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد)، گفت که درخواست عبدالله اوجالان، بنیانگذار حزب کارگران کردستان، برای حل این حزب و به زمین گذاشتن سلاح تنها مربوط به حزب کارگران است و هیچ ارتباطی با سوریه ندارد.
عبدی از «اعلامیه تاریخی» اوجالان که «برای پایان دادن به جنگ در ترکیه و گشایش مسیر برای یکروند سیاسی مسالمتآمیز» است، استقبال کرد و آن را «فرصتی برای ساخت صلح و کلیدی برای برقراری روابط صحیح و سازنده در منطقه» دانست.
خبرگزاری رویترز به نقل از عبدی نوشت: «اوجالان در خصوص اعلامیه خود برای ما پیامی فرستاده بود که مثبت بود و بر اهمیت صلح و امنیت در منطقه تأکید داشت.» او تأکید کرد که اعلامیه اوجالان که مدتهاست در زندان است، تنها به حزب کارگران کردستان مربوط میشود و «به ما در سوریه ارتباطی ندارد.»
او افزود: «اگر صلح در ترکیه محقق شود، به این معناست که ادامه حملات علیه ما در سوریه هیچ توجیهی ندارد.»
ترکیه یگانهای مدافع خلق کرد (YPG) که بخش اصلی نیروهای دموکراتیک سوریه هستند را به ارتباط با حزب کارگران کردستان متهم میکند؛ حزبی که هم ترکیه و هم ایالات متحده آن را «گروه تروریستی» میدانند.
با روی کار آمدن دولت جدید در سوریه منطقه شرق فرات که در کنترل نیروهای کرد موسوم به قسد قرار دارد تبدیل به معضل جدید برای منطقه شده است. نیروهای کرد نسبت به مذاکره با دولت جدید دمشق ابراز تمایل کردهاند اما میخواهند که با حفظ تشکیلات نظامی خود و تحت نظارت دمشق به فعالیت خود ادامه دهند، مسئلهای که دمشق به شدت با آن مخالف است و خواهان خلع سلاح کامل کردهای شرق فرات است.