حمایت تمام قد اروپا از اوکراین
سران کشورهای اروپایی که در روزهای گذشته زنگ هشدارهایی از آمریکا دریافت کرده بودند، در پی دیدار پرتنش دونالد ترامپ و ولودیمیر زلنسکی، در واکنشهای مجزا حمایت خود را از رئیسجمهوری اوکراین اعلام کردند.

به گزارش آوش، رهبران اروپایی که دو هفته پیش با سخنرانی ونس در کنفرانس امنیتی مونیخ و انتقاد او از وضعیت دمکراسیشان شوکه شده بودند، با حمایتهای خود از زلنسکی در واقع پاسخ آن انتقادها را هم دادند.
به گزارش روزنامه انگلیسی گاردین، کایا کالاس، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در شبکههای اجتماعی نوشت: «اوکراین بخشی از اروپاست. ما در کنار اوکراین ایستادهایم. حمایت خود را از اوکراین افزایش خواهیم داد تا بتواند به مبارزه با متجاوز ادامه دهد.» او افزود: «امروز مشخص شد که جهان آزاد به رهبر جدیدی نیاز دارد. این ما اروپاییها هستیم که باید این چالش را بپذیریم.»
اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، مستقیماً خطاب به زلنسکی نوشت: «وقار شما، شجاعت مردم اوکراین را گرامی میدارد. قوی باش، شجاع باش، نترس. شما هرگز تنها نیستید.»
کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا که یک روز قبل با ترامپ در کاخ سفید دیدار کرده بود، پس از این اتفاق با زلنسکی تماس گرفت تا حمایت خود را اعلام کند. به گفته یک سخنگوی دولت بریتانیا گفت: «استارمر تلاش کرد ترامپ را متقاعد کند که از نیروی حافظ صلح تحت رهبری اروپا در اوکراین حمایت کند، اما موفق نشد.» او به زلنسکی گفت که «حمایت قاطع خود را از اوکراین حفظ کرده و در تلاش است تا راهی برای صلح پایدار، بر اساس حاکمیت و امنیت اوکراین، پیدا کند.»
امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، دو روز پس از دیدار خود با ترامپ در واشنگتن، به ادعاهای بیاساس ترامپ که زلنسکی را مسئول جنگ میدانست، واکنش نشان داد و به خبرنگاران گفت: «روسیه متجاوز است و اوکراین قربانی تجاوز … این موضوعات سادهای هستند، اما در چنین مواقعی به یادآوری آنها نیاز داریم.»
جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا، خواستار نشست اضطراری بین آمریکا، اروپا و اوکراین شد و گفت: «نشستی فوری بین ایالات متحده، کشورهای اروپایی و متحدانشان لازم است تا درباره چالشهای بزرگ امروز، بهویژه اوکراین که در سالهای اخیر در کنار هم از آن دفاع کردهایم، صریحاً گفتوگو کنیم.»
یوناس گار استوره، نخستوزیر نروژ، این رویداد را «جدی و ناامیدکننده» توصیف کرد و گفت: «اینکه ترامپ زلنسکی را به قمار با جنگ جهانی سوم متهم میکند، کاملاً غیرمنطقی است.»
پدرو سانچز، نخستوزیر اسپانیا، اعلام کرد که کشورش پس از این تنشها در کنار اوکراین خواهد ماند. او که از زمان تهاجم روسیه در سال ۲۰۲۲ از حامیان سرسخت اوکراین بوده و اخیراً در سفر به کییف یک میلیارد یورو کمک به اوکراین تعهد داده بود، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «اوکراین، اسپانیا در کنار توست.»
دونالد تاسک، نخستوزیر لهستان هم از نخستین رهبرانی بود که حمایت خود از زلنسکی و اوکراین را در شبکههای اجتماعی اعلام کرد و گفت: «شما تنها نیستید.» به جز اینها، اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، دیک اسخوف، نخستوزیر هلند، لوک فریدن، نخستوزیر لوکزامبورگ و لوئیس مونتهنگرو، نخستوزیر پرتغال همراه با دیگر رهبران از بلژیک، کرواسی، جمهوری چک، ایرلند، فنلاند، لتونی، لیتوانی، اسلوونی و سوئد نیز حمایت خود را از اوکراین اعلام کردند.
در خارج از مرزهای اروپا، جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، گفت که مبارزه اوکراین علیه روسیه دفاع از دموکراسی است. او در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «روسیه به طور غیرقانونی و غیرموجه به اوکراین حمله کرد. اوکراینیها سه سال است که با شجاعت و استقامت میجنگند. مبارزه آنها برای دموکراسی، آزادی و حاکمیت، برای همه ما مهم است.»
بااینحال، برخی رهبران جهان هم از ترامپ حمایت کردند. ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «مردان قوی صلح ایجاد میکنند، مردان ضعیف جنگ به راه میاندازند. امروز رئیسجمهور ترامپ با شجاعت برای صلح ایستاد، حتی اگر برای بسیاری هضم آن دشوار باشد. متشکرم، آقای رئیسجمهور.»