نتانیاهو به فکر پایان جنگ غزه در مقابل حمله به ایران؟
نداف ایال، تحلیلگر، نوشت که دولت نتانیاهو از سردی روابط با دولت ترامپ نگران است و ممکن است با پایان جنگ در غزه در ازای حمله به ایران موافقت کند.

منابع عبری اعلام کردند: تخریب و آوارگی در رفح و خانیونس براساس بخشی از طرح نظامی بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم اشغالگر، برای تسلط بر ۷۰ درصد نوار غزه و محصور کردن ساکنان غزه در ۳۰ درصد باقیمانده، ادامه خواهد یافت. روزنامه «یدیعوت آحارونوت» نیز درباره وضعیت غزه نوشت: فرماندهان ارشد ارتش اسرائیل با توزیع کمکهای بشردوستانه به روشی جدید در هفته آینده، قواعد بازی را تغییر خواهند داد و جایگاه حماس را به سوی فروپاشی و تضعیف خواهند کشید.
در مقابل، ناظران و مقامات سابق صهیونیست همچنان به این سیاستها تردید دارند و تأکید میکنند که نتانیاهو جنگی بیهدف و بیفایده را به دلایل سیاسی پیش میبرد. ایهود باراک، نخستوزیر پیشین رژیم صهیونیستی، در مقالهای که در روزنامه «هاآرتص» منتشر شد تحت عنوان «آزادی گروگانها یا جنگ فریب؟» نوشت که نتانیاهو در روزهای آینده ناچار به انتخاب بین بنگویر و اسموتریچ از یک سو و ترامپ و رهبران جهان آزاد از سوی دیگر خواهد بود؛ بین جنگ فریب سیاسی و بازگرداندن گروگانها و پایان جنگ.
او افزود: «ما به رهبری نیاز داریم که جنگ بیهوده را متوقف کند، به فاجعه انسانی در غزه پایان دهد، گروگانها را یکجا بازگرداند، حماس را از قدرت برکنار کند، توانایی تهدید آن را از بین ببرد و به خاورمیانه جدید به سبک فراگیر ترامپ شامل عادیسازی روابط با عربستان و مشارکت در مسیر تجاری هند به اروپا بپیوندد.»
باراک هشدار داد، این جنگ تحت پوشش امنیت و آینده اسرائیل در واقع جنگی فریبکارانه و سیاسی برای حفظ ائتلاف حاکم است. او ادامه داد: «این جنگ فصلی جدید از حماقت بوده و بعید است نتایجی متفاوت از عملیاتهای نظامی پیشین داشته باشد اما قطعاً انزوای دیپلماتیک و حقوقی اسرائیل را عمیقتر خواهد کرد، موجهایی از یهودستیزی را برانگیخته و برای برخی گروگانها حکم مرگ صادر خواهد کرد. پیروزی مطلق بر حماس محقق نخواهد شد زیرا با توقف عملیاتها تحت فشارهای دیپلماتیک یا به دلیل فاجعه انسانی یا رویدادهای میدانی، بار دیگر در همان وضعیت کنونی خواهیم بود.»
روزنامه «هاآرتص» نیز در سرمقاله خود با حمله به نتانیاهو کنفرانس مطبوعاتی اخیر او را نشانهای از خطر از این «مرد خطرناک» دانست. پیشتر نیز یائیر گولان، موشه یعلون و ایهود اولمرت با توصیف وضعیت کنونی، اسرائیل را به ارتکاب جنایات جنگی بدون توجه به جهان غرب و عرب متهم کرده بودند.
تحلیلگران برجسته نیز به موج انتقادات علیه نتانیاهو پیوستهاند. بن کاسپیت، تحلیلگر کانال ۱۲ عبری، اظهار کرد که نتانیاهو کشور را به سوی جنگ داخلی و «سوزاندن دولت» در بازی شبیه به رولت روسی سوق میدهد. یوسی ورتر، تحلیلگر هاآرتص، در مقالهای با عنوان «فریب قرن» نوشت، نتانیاهو دروغگویی است که هیچ دروغی را برای توجیه اهدافش ناپسند نمیداند و بار دیگر امیدهای خانوادههای گروگانها را نابود میکند.
ارتباط جنگ غزه و احتمال حمله به ایران
برخی تحلیلگران اسرائیلی از ارتباط بین جنگ غزه و احتمال حمله به ایران سخن میگویند و به مذاکراتی پشت پرده اشاره دارند که به رسانهها درز کرده است. عاموس هارئیل، تحلیلگر نظامی هاآرتص، در مقالهای با عنوان «این واقعیت است، احمق»، نوشت، مشکل اسرائیل نه در سخنانش بلکه در اقداماتش است. امروز اسرائیل بیش از هر زمان دیگری از تأسیس خود غیرنظامیان را میکشد و رهبران دولت و ارتش عمق بحران بینالمللی را درک نمیکنند. او به ایده مبادله پایان جنگ در غزه با حمله به ایران اشاره کرد.
ناحوم بارنیا، تحلیلگر یدیعوت آحارونوت، در مقالهای با عنوان «دفن غزه» اظهار کرد که ارتش در حال هموار کردن راه برای تحقق رویاهای آخرالزمانی اعضای دولت است و غزه به تلی از ویرانهها تبدیل شده است. او هشدار داد که شهرکسازی به راهحلی موقت و حتی ضرورتی تبدیل شده و اسرائیل در چاه عمیق سیاسی گرفتار است.
نداف ایال، دیگر تحلیلگر، نوشت که دولت نتانیاهو از سردی روابط با دولت ترامپ نگران است و ممکن است با پایان جنگ در غزه در ازای حمله به ایران موافقت کند.