مذاکرات میان ایران و آمریکا برخلاف دوره قبل سریع پیش میرود
خبرنگار ارشد قطری در پاسخ به این سوال که آیا مذاکرات با شتاب جلو میرود یا خیر، گفت: این دور از مذاکرات خیلی سریعتر از گذشته اتفاق میافتد.

حازم الکلاس، خبرنگار ارشد قطری، در گفتوگو با آوش درباره مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا گفت: پرونده هستهای ایران همیشه برای همه رسانههای دنیا از جمله رسانههای عربی در صَدر اولویتهای خبری قرار دارد. به عنوان خبرنگار چه دوست داشته باشیم و چه دوست نداشته باشیم، پرونده هستهای ایران در رأس اولویت رسانههای خبری دنیا قرار دارد. ما دنبالکننده مسائل ایران هستیم اما پرونده هستهای، اهمیت خاصی دارد. در دوران برجام و در سال ۲۰۱۵ هم مهم بود اما در حال حاضر اهمیت مضاعفتری پیدا کرده است، به دلیل اینکه احساس میشود باید این موضوع حلوفصل شود. پیگیری پرونده هستهای زمانی رخ میدهد که شاهد دگرگونی عجیب غریب در شرایط منطقهای و بینالمللی مخصوصاً در دو سال اخیر بعد از طوفانالاقصی و تحرکات اسرائیل هستیم. ایران همسایه کشورهای عربی و کشورهای حوزه خلیج فارس بوده و همیشه این پرونده مهم است.
این خبرنگار ارشد قطری تاکید کرد: اکثراً رسانههای عربی در دَست عربستان، قطر و امارات هستند. این رسانهها تاثیرگذارترین کشورها در جهان عرب هستند. البته کسانی دیگری هم هستند که تاثیرگذارند. در سال ۲۰۱۵ و قبلتر کشورهای عربی، مخصوصاً کشورهای حوزه خلیج فارس احساس میکردند، کنار گذاشته شدند. وقتی همه چیز تمام شد، برجام امضا شد، گفتند این برجام بفرمایید. این دوره فرق میکند طرفها و بازیگرانی که دخیل در مسئله هستهای هستند با طرفهای منطقهای و نه اسرائیل ارتباط دارند. تماسهای مکرر توسط وزیر خارجه ایران با همتایان عربی از حمله مصر و الجزایر تا کشورهای حوزه خلیج فارس انجام میشود. وزیر خارجه ایران، همتایان خود را در جریان مذاکرات قرار میدهد. این اتفاقات خیلی مهم است. سیاستی که ایران در این زمینه بولد کرد و عملگراتر خود را نشان میدهد و از حدود سه الی چهار سال اخیر، تحت عنوان «سیاست همسایگی» خود را نشان داده است. طرف مقابل هم گوش شنوا پیدا کرده بنابراین شاهد لحن متعادلتری هستیم.
او درباره میانجیگری چین بین ایران و عربستان گفت: وقتی روابط دوطرف متشنج هست هرچقدر فضا تلطیف شود، بازهم متشنج است. ایران در سالهای اخیر مخصوصاً چهار پنج سال گذشته، خیلی تلاش کرد که بگوید به صورت شبکهای امنیت کشورهای منطقهای به هم وصل است، همچنین منافع همسایگی مستلزم این است باهم همفکری و راه حلهایی دسته جمعی و منطقهای برای مسائل پیدا کنیم. تفاهم نامهای که موسوم به پکن هست یا بیانیه بین عربستان و ایران در پکن باعث شد، جو تلطیف شود. ما تاثیر عربستان را در برخی کشورهای دیگر و جهان اسلام میدانیم، به همین این دلیل بهبود روابط میان دو کشور (ایران، عربستان) مهم بود و اگر نبود، صددرصد تأثیر منفی میگذاشت.
حازم الکلاس در پاسخ به این سوال که آیا مذاکرات با شتاب جلو میرود یا خیر، گفت: این دور از مذاکرات خیلی سریعتر از گذشته اتفاق میافتد. به نظر میآید اراده دو طرف بَر سریع عمل کردن است. شاید نمیخواهند به بازیگران دیگر مخصوصاً بازیگران مخرب مجال دهند تا نقش منفی ایفا کنند. همیشه در مذاکرات طبق تجربه و پوشش ما شیطان در جزئیات است. ما منتظر هستیم که مذاکره کنندهها وارد جزئیات شوند، هرچند میگویند که نمیخواهند جلوی دوربینها مذاکره کنند اما مردم در ایران آگاه هستند. اگر شما از مردم عادی در خیابان درمورد سانتریفیوژ بپرسید، جواب میدهند. منتظر هستیم تا جزئیات بیشتری منتشر شود تا بتوان ارزیابی کرد.