طرح ترامپ برای فروش 100 میلیارد تسلیحات به عربستان
شش منبع آگاه به خبرگزاری «رویترز» اعلام کردند که ایالات متحده در حال آمادهسازی بستهای از قراردادهای تسلیحاتی به ارزش بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار برای عرضه به عربستان سعودی است.

شش منبع آگاه به خبرگزاری «رویترز» اعلام کردند، ایالات متحده در حال آمادهسازی بستهای از قراردادهای تسلیحاتی به ارزش بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار برای عرضه به عربستان سعودی است. این منابع افزودند که قرار است این پیشنهاد طی سفر دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، به عربستان در ماه مه اعلام شود.
یک مقام وزارت دفاع آمریکا به رویترز گفت: «روابط دفاعی ما با عربستان سعودی تحت رهبری رئیسجمهور ترامپ قویتر از همیشه است. حفظ همکاری امنیتی ما عامل مهمی در این مشارکت است و ما به همکاری با عربستان برای تأمین نیازهای دفاعیاش ادامه خواهیم داد.»
دو منبع به رویترز اطلاع دادند که شرکت «لاکهید مارتین» ممکن است مجموعهای از سامانههای تسلیحاتی پیشرفته از جمله هواپیماهای ترابری «سی-۱۳۰» به عربستان عرضه کند. منبع دیگری نیز اعلام کرد که «لاکهید» موشکها و تجهیزات راداری را نیز در اختیار عربستان قرار خواهد داد.
چهار منبع خاطرنشان کردند، انتظار میرود شرکت «آر.تی.اکس»، که پیشتر با نام «ریتیون تکنولوژیز» شناخته میشد، نقش مهمی در این بسته ایفا کند که شامل تأمین تجهیزات از دیگر شرکتهای بزرگ دفاعی آمریکایی مانند «بوئینگ»، «نورثروپ گرومن» و «جنرال اتومیکس» خواهد بود.
سخنگوی «لاکهید مارتین» اظهار داشت که فروش تسلیحات نظامی خارجی معاملهای بین دولتهاست و «ترجیحاً دولت آمریکا باید به سؤالات مربوط به فروش به دولتهای خارجی پاسخ دهد.»
دو منبع به رویترز گفتند که «بسیاری از این قراردادها از مدتها پیش در دست آمادهسازی بودهاند» و توضیح دادند که «برای مثال عربستان از سال ۲۰۱۸ درخواست اطلاعاتی درباره پهپادهای جنرال اتومیکس ارائه کرده بود.»
یکی از منابع اشاره کرد که «طی ۱۲ ماه گذشته تمرکز بر قراردادی به ارزش ۲۰ میلیارد دلار برای خرید پهپادهای جنرال اتومیکس مدل امکیو-۹ بی سی گاردین و دیگر هواپیماها بوده است.»
سه منبع اعلام کردند که «شماری از مدیران اجرایی شرکتهای دفاعی در نظر دارند به همراه هیئت در این سفر به منطقه حضور یابند.»
سه منبع دیگر توضیح دادند که انتظار میرود مذاکراتی درباره قرارداد احتمالی خرید هواپیماهای «اف-۳۵» ساخت «لاکهید مارتین» انجام شود، هواپیماهایی که گزارشها حاکی از علاقه عربستان به آنها از سالها پیش است. با این حال، این منابع معتقدند که احتمال امضای قرارداد برای این هواپیماها طی این بازدید چندان زیاد نیست.
این بسته پس از ناکامی دولت جو بایدن، رئیسجمهور پیشین آمریکا، در دستیابی به توافق دفاعی با ریاض مطرح شده است؛ توافقی که بخشی از یک بسته جامع شامل چشماندازی برای عادیسازی روابط بین عربستان و اسرائیل بود.
پیشنهاد بایدن شامل دریافت تسلیحات پیشرفتهتر آمریکایی در ازای توقف خرید تسلیحات چینی و محدود کردن سرمایهگذاریهای پکن در عربستان بود.
ایالات متحده مدتهاست که تسلیحات به عربستان عرضه میکند اما در سال ۲۰۱۷، ترامپ فروش تسلیحاتی به ارزش حدود ۱۱۰ میلیارد دلار به عربستان پیشنهاد داد. تا سال ۲۰۱۸، تنها قراردادهایی به ارزش ۱۴.۵ میلیارد دلار آغاز شده بود و کنگره به دلیل قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار سعودی، شروع به بررسی این قراردادها کرد.
در سال ۲۰۲۱، در دوره ریاستجمهوری جو بایدن، ممنوعیتی بر فروش تسلیحات تهاجمی به عربستان به دلیل قتل خاشقجی و برای فشار بر ریاض جهت پایان دادن به جنگ یمن، که تلفات سنگین غیرنظامی به دنبال داشت، اعمال شد.
بر اساس قانون آمریکا، قراردادهای بزرگ تسلیحاتی بینالمللی باید پیش از نهایی شدن توسط اعضای کنگره بررسی شوند.
دولت بایدن از سال ۲۰۲۲ پس از تأثیر تهاجم روسیه به اوکراین بر عرضه جهانی نفت، موضع خود را نسبت به عربستان نرمتر کرد.
ایالات متحده در سال ۲۰۲۴ در حالی که واشنگتن همکاری نزدیکتری با ریاض بهویژه پس از تهاجم به نوار غزه، برای تدوین برنامهای برای مرحله پس از جنگ در این منطقه برقرار کرده بود، ممنوعیت فروش تسلیحات تهاجمی به عربستان را لغو کرد.