به روز شده در
کد خبر: ۱۴۰۹۸
آوش نقاط گردشگری ناشناخته ایران را معرفی می‌کند؛

روستای درکش، نگین سبز خراسان شمالی با جنگل‌های بلوط

در دل رشته‌کوه‌های باستانی خراسان شمالی و در میان تپه‌هایی پررمز و راز، روستایی قرار دارد که کمتر کسی از وجود آن باخبر است، اما همان‌هایی که یک‌بار پا به این سرزمین گذاشته‌اند، آن را هرگز از خاطر نمی‌برند: روستای درکش، ذخیره‌گاه ارزشمند جنگل‌های بلوط شرق کشور.

روستای درکش، نگین سبز خراسان شمالی با جنگل‌های بلوط
گروه اجتماعی آوش/ صبا شیرمحمدی

این روستا در دهستان آلمه از بخش سملقان، در شهرستان مانه و سملقان قرار گرفته و در حدود ۳۰ کیلومتری جنوب غربی شهر آشخانه واقع شده است. آب‌و‌هوای دل‌انگیز، طبیعت کوهستانی پوشیده از درختان بلوط، چشمه‌های زلال و چشم‌اندازهای بی‌بدیل از ویژگی‌های اصلی درکش‌اند. جالب است بدانید که تنها جنگل بلوط در سراسر شرق کشور در همین منطقه قرار گرفته؛ گوهری نایاب که در دل خود جانورانی کمیاب چون مرال، پلنگ، قوچ و خرس را پنهان کرده است.

طبیعت دارویی و گیاهان شفابخش

درکش نه‌تنها درختان بلوط را در دل خود جای داده، بلکه یکی از مهم‌ترین رویشگاه‌های گیاهان دارویی در خراسان شمالی به شمار می‌رود. در بررسی‌های گیاه‌شناسان، تاکنون حدود ۳۸۰ نوع گیاه دارویی در این منطقه شناسایی شده که ۷۹ نوع آن جزو گونه‌های نادر و منحصر‌به‌فرد است. موقعیت ییلاقی درکش به‌ویژه در فصل تابستان، خنکای مطبوع و پوشش گیاهی بی‌نظیرش گردشگران بسیاری را به خود جذب می‌کند. تپه‌های سرسبز و ارتفاعات جنگلی، بستری هستند برای رشد گیاهانی همچون آویشن، کاکوتی، گون، بومادران، گل گاوزبان و صدها گیاه دارویی دیگر که بسیاری از مردم محلی و بازدیدکنندگان برای جمع‌آوری آن‌ها به دامان طبیعت این روستا پناه می‌برند.

درکش 3

زندگی اهالی در دل طبیعت

روستای درکش حدود ۲۰۰ خانوار را در خود جای داده است. ساکنان آن، از قوم کرد کرمانج هستند و بیشتر به کشاورزی، دامداری و باغداری مشغول‌اند. محصولاتی چون گندم، جو، یونجه، ذرت و چغندر قند از اصلی‌ترین تولیدات زراعی منطقه‌اند. در کنار این، درختان میوه متنوع نیز در باغات روستا دیده می‌شوند؛ انگور، گردو، سیب، هلو، آلو و زردآلو تنها بخشی از گونه‌های بارده در کشاورزی این منطقه‌اند که با دستان توانمند اهالی روستا پرورش می‌یابند.

حیات‌وحش منحصر‌به‌فرد و زیستگاه مرال

درکش به عنوان تنها منطقه دارای جنگل‌های بلوط شرق کشور، محل زندگی یکی از باشکوه‌ترین گونه‌های جانوری ایران است: مرال یا گوزن قرمز. این حیوان زیبا و اجتماعی، دارای بدنی به طول ۱۶۰ تا ۲۵۰ سانتی‌متر، دمی ۱۲ تا ۱۵ سانتی‌متری، ارتفاعی حدود ۱۲۰ تا ۱۵۰ سانتی‌متر و وزنی بین ۱۰۰ تا ۲۵۰ کیلوگرم است. مرال، شب‌زی و گله‌ای است و شاخ‌های بلند و منظمش که ابتدا بافتی مخملی دارند، پیش از جفت‌گیری سخت و استخوانی می‌شوند. جفت‌گیری مرال‌ها از نیمه شهریور تا نیمه مهر انجام می‌شود و شاخ‌هایشان در اسفند و فروردین می‌افتند.

علاوه بر مرال، حیات‌وحش درکش شامل پلنگ، خرس، گرگ، خوک، میش، قوچ، روباه، شغال، کبک، شاهین، عقاب، کرکس و دیگر پرندگان شکاری است؛ دنیایی از شگفتی‌ها برای علاقه‌مندان به حیات‌وحش.

جاذبه‌های تاریخی، فرهنگی و طبیعی

روستای درکش نه‌تنها طبیعت بکر دارد، بلکه تاریخ کهن آن نیز گواهی بر قدمت و اصالت این دیار است. آثاری چون قزلر قلعه و سردابه‌های تاریخی، تپه‌های باستانی، و همچنین برج سبز علی خان قراچورلو، از جمله یادگاری‌های ارزشمند تاریخی روستاست که هنوز پابرجا باقی مانده‌اند.

اما آنچه بیش از همه نگاه گردشگران را جلب می‌کند، طبیعت سرسبز و بهشتی این منطقه است: آبشار کنگره‌زو، چشمه گلزار، چشمه سردار، دره سرسبز کندریزو، چشمه ییلاق، مناطق ییلاقی کش‌گربه، نرگسلو، گولک، تیغ‌بل و ده‌ها نقطه بکر دیگر که پوشیده از درختان سر به فلک کشیده و مراتع خرم‌اند. رودخانه زومار نیز از دل این طبیعت می‌گذرد و طراوتی وصف‌ناپذیر به فضا می‌بخشد.

مکان تفریحی «ببرخان» و غذای محلی بی‌نظیر

در دل این روستا، یک مکان خاص برای استراحت و تفریح گردشگران ساخته شده که به «ببرخان» شهرت دارد. این مکان تفریحی با قرارگیری در دامنه کوه‌های مه‌آلود، در کنار رودخانه‌ای زلال و میان درختان جنگلی بلند، منظره‌ای بهشتی را پیش چشمان هر بیننده‌ای قرار می‌دهد.

اما سفر به درکش بدون چشیدن نان محلی و سنتی «فتیر مسکه» کامل نخواهد بود. این نان با ترکیب آرد گندم، زردچوبه و کره حیوانی تهیه شده و روی ساج پخته می‌شود. نانی خوش‌عطر، خوش‌طعم و مقوی که خاطره‌اش برای همیشه در ذهن می‌ماند.

درکش 1

بهترین زمان سفر و مسیر دسترسی

اگر تصمیم دارید به این روستای بکر سفر کنید، تابستان بهترین زمان آن است. هوای خنک، باغ‌های میوه، حیات‌وحش فعال و رویش گیاهان دارویی، تصویری زیبا و فراموش‌نشدنی از این سرزمین برایتان خواهد ساخت. همچنین اگر در فصل بهار به درکش سفر کنید، ممکن است شاهد برگزاری کشتی با چوخه، ورزش سنتی این منطقه نیز باشید.

برای رسیدن به درکش، باید ابتدا خود را به شهر آشخانه در استان خراسان شمالی برسانید. از آنجا، به سمت جنوب غربی حرکت کرده و پس از عبور از روستای کلاته زمان‌صوفی و پیش از رسیدن به جوزک، به جاده‌ای فرعی می‌رسید که شما را به این روستای شگفت‌انگیز هدایت می‌کند.

ارسال نظر

آخرین اخبار