۶ شنبه خبرساز
درباره روز ابتدای هفته که نقش چشمگیری در زندگی اجتماعی و سیاسی ما داشته است

"روزنامه ایران" در یادداشتی نوشت:
روز شنبه قرار است در عمان، دور اول مذاکرات غیرمستقیم ایران و ایالات متحده برگزار شود. عباس عراقچی، وزیر امور خارجه از ایران و استیو ویتکاف، نماینده ویژه ایالات متحده در امور خاورمیانه با میانجیگری بدرالدین بوسعیدی، وزیر خارجه عمان، نمایندگان سه ضلع این دور از این گفتوگوی دیپلماتیک هستند. درباره این مذاکره تاکنون بسیار نوشته شده است اما یک نکته کمتر مورد توجه، زمان مذاکره است: روز شنبه.
شنبه، در تاریخ ایران شاهد رویدادهای بسیار مهمی بوده است. از درگیریهای منتهی به پیروزی انقلاب ۱۳۵۷ گرفته تا وفات رهبر کبیر انقلاب و حوادث پس از انتخابات سال ۱۳۸۸ و حالا هم مذاکره در عمان. شاید بد نباشد که در این آخر هفته بهاری، نگاهی کنیم به تمام شنبههایی در تاریخ سیاست ایران که روی زندگی ما اثرگذار بودند.
۲۱ بهمن ۱۳۵۷
حدود ۳۵ روز است که محمدرضا پهلوی، ایران را ترک کرده و حوالی ۱۰ روز است که امام خمینی وارد کشور شده و تقریباً یک هفته است که مملکت عملاً دو دولت دارد. یک دولت به نخستوزیری شاهپور بختیار و دیگری دولتی موقت به نخستوزیری مهندس مهدی بازرگان که این دومی به فرمان امام خمینی در حال رتق و فتق امور انقلاب و به شکلی انتقال قدرت است. ناظران سیاسی بینالمللی معتقدند کار از دست دولت در رفته و نشانه این ماجرا، روز شنبه ۲۱ بهمن بروز پیدا کرد. روزی که فرماندار نظامی تهران آن را حکومت نظامی اعلام کرده بود ولی امام خمینی این حکم را لغو کرد و از آن سو درگیری شدید میان برخی همافران نیروی هوایی با نیروهای گارد جاویدان به بیرون از پادگانها انجامید و با باز شدن درب اسلحهخانهها، فاز نهایی سرنگونی رژیم سابق را کلید زد.
۳۰ خرداد ۱۳۶۰
نخستین رئیسجمهوری پس از انقلاب یا به تعبیری اولین رئیسجمهوری تاریخ ایران، ابوالحسن بنیصدر، از همان ابتدای ریاست جمهوری خود با نیروهایی که نامشان در سپهر سیاسی آن زمان
«پیرو خط امام» بود و به طور عمده در حزب «جمهوری اسلامی» فعالیت میکردند در تنش بود.
این تنش باعث شده بود او با نهادهای انقلابی مثل سپاه پاسداران نیز به مشکل بخورد و این مشکل در کنار راهبردهای بیفایده بنی صدر برای مقابله با ارتش متجاوز عراق باعث شد که او به یک شخصیت منفور در نزد جریان اصلی انقلابی آن زمان تبدیل شود.
جریان انقلابی روز شنبه ۳۰ خرداد ۱۳۶۰ در مجلس اول انقلاب، رأی به عدم کفایت بنیصدر داد و پس از آن بود که نیروهای طرفدار سازمان مجاهدین خلق که اصلیترین حامیان بنیصدر بودند تهران را برای چهل و هشت ساعت به صحنه نبردهای مسلحانه خیابانی و پس از آن به میدانی برای فعالیتهای تروریستی خود تبدیل کردند.
۱۳ خرداد ۱۳۶۸
امام خمینی(ره) در بهار سال ۱۳۶۸ به نوع پیشرفتهای از سرطان دستگاه گوارشی مبتلا شدند و در شب اول خرداد در بیمارستان کوچکی به نام جماران که در کنار منزل ایشان بود بستری شدند. عقربهها، ساعت ۲۲ و ۲۰ دقیقه روز شنبه ۱۳ خرداد ۱۳۶۸ را نشان میداد که سکته قلبی، باعث شد که انقلاب و مردم ایران، از حضور رهبر بزرگی که بنیانگذار انقلاب آنان در سال 1357 بود و 11 سال، نظام جمهوری اسلامی را در بحرانهای بزرگی مانند تجاوز ارتش بعثی عراق به ایران و جنگ هشت ساله رهبری کرده بود؛ محروم شوند. فردای آن روز رادیو در بخش خبری ساعت هفت صبح، گفت: «روح بلند پیشوای مسلمانان و رهبر آزادگان جهان حضرت امام خمینی(ره) به ملکوت اعلی پیوست».
۲۱ دی ۱۳۹۸
چهارشنبه هجدهم دی ماه ۱۳۹۸، ساعاتی پس از حمله موشکی ایران به پایگاه آمریکایی عینالاسد در تقاص ترور سردار شهید قاسم سلیمانی، یک فروند هواپیمای خطوط هوایی اوکراین به شماره ۷۵۲ با ۱۶۷ مسافر و ۹ خدمه در نزدیکی شهریار سقوط کرد.
در ابتدا نقص فنی دلیل سقوط این هواپیما بیان شد ولی صبح شنبه ۲۱ دی، ستاد کل نیروهای مسلح در بیانیهای اعلام کرد که بر اثر یک «خطای انسانی غیرعمد در تشخیص شیء پرنده» موشک پدافندی به این هواپیما شلیک شده و هواپیما سقوط کرده است. موضوعی که در آن زمان باعث اعتراضاتی محدود و پراکنده و البته به دلیل تأخیر در اعلام این خبر ضربهای سخت به اعتماد عمومی شد.
۲۵ فروردین ۱۴۰۳
یک سال و نیم پس از رویدادهای سال ۱۴۰۱ و پس از مرگ خانم مهسا امینی، چهره شهر تغییر کرده بود و برخی زنان با پوشش دیگری در شهر تردد میکردند. سردار رادان، فرمانده کل فرماندهی انتظامی، در مصاحبهای در روز ۱۹ فروردین ۱۴۰۳ اعلام کرد از روز شنبه ۲۵ فروردین پلیس در قالب طرح جدیدی به نام «نور» با کشف حجاب در معابر و اماکن عمومی برخورد خواهد کرد.
یک طرح جنجالی
حدود ۱۰ سال است که برخی از نمایندگان مجلس و فعالان اقتصادی به دنبال این هستند که به جای یک روز یعنی جمعه، دو روز در ایران تعطیل باشد. آنها میگویند چنین کاری باعث رشد گردشگری خواهد شد و به رونق اقتصادی از طریق توسعه بخش خدمات کمک خواهد کرد. این طرح به دو فرمول قابل اجرا است. یکی تعطیلی پنجشنبه و جمعه و دیگری تعطیلی جمعه و شنبه. در اینجا موافقان اجرای کلیت طرح به دو قسمت تقسیم میشوند. برخی میگویند برای حفظ روزهایی که در آن میتوان با جهان تراکنش و مبادله داشت باید روز شنبه در کنار جمعه تعطیل شود و برخی میگویند به دلایل مذهبی این روز باید پنجشنبه باشد. البته برخی از مخالفان چون مراجع تقلید از زاویه دیگری نیز مخالف اضافه شدن روز شنبه به تعطیلات هفتگی هستند و میگویند شنبه، روز تعطیلی یهودیان است و نباید در تعطیلات هفتگی شبیه به آنان باشیم.