سرمایهداران به دنبال دزدیدن نان از سفره مردم
در خواست فاجعهبار اتحادیه برای آزاد سازی قیمت نان سنگک

گزارش "روزنامه سیاست روز" در خصوص آزاد سازی قیمت نان سنگک:
در شرایطی که کشور نیازمند سرمایه گذاری در تولید و مشارکت همگانی برای مهار توهم و بهبود اقتصاد کلان و خرد کشور است که گویی برخی هنوز این شرایط را درک نکردهاند و با طرحهای سرمایهدارانه با نام ازاد سازی قیمتها در حال برداشتن نان از سر سفره مردم هستند.
هنوز چند ماهی از افزایش قیمت نان نمی گذرد که برخی دست اندرکاران این حوزه به دنبال افزایش قیمت دوباره هستند چنانکه در حالی که دولت یارانه زیادی برای تامین نان پرداخت میکند تا این محصول به قیمت مناسب به دست مصرف کننده برسد، رئیس اتحادیه صنف نانوایان سنگک تهران خواستار آزاد سازی قیمت آن شده است. این نان نقش مهمی در سبد غذایی خانوار دارد اما رئیس اتحادیه صنف نانوایان سنگکی تهران خواستار آزاد سازی قیمت این محصول شده است.سلیمانی در حالی در خواست آزاد سازی نرخ این محصول را دارد که دولت هرساله یارانه زیادی برای تامین نان پرداخت میکند تا این محصول با قیمت مناسبی به دست مصرف کننده برسد. سلیمانی رئیس اتحادیه صنف نانوایان سنگکی تهران در این ارتباط اظهار داشته است که هرجا فشارِ نرخ دستوری باشد فساد ایجاد می شود، قیمت نان سنگک را آزاد کنید.وی افزود: اگر اصلاحات لازم رخ ندهد به نظر می رسد تنها راه موجود آزاد کردن نرخ نان است؛ در این صورت تخلفات هم و فسادهای متعاقب آن برچیده می شود ضمن اینکه با این کار حداقل 35 درصد کاهش مصرف آرد هم خواهیم داشت. این تقلا برای افزایش قیمت در حالی صورت می گیرد که در نیمه دوم سال گذشته قیمت مصوب نان تا 60 درصد افزایش یافت، ولی به دلیل عدم نظارت وزارت جهادکشاورزی و تعزیرات، بسیاری از نانواییها به ویژه سنگکیها در تهران به بهانه چند گرم کنجد، بیش از 200 درصد قیمت نان را افزایش دادند وهیچ ترسی هم از برخورد قانونی ندارند. این سخنان از سوی سلیمانی در حالی مطرح می شود که چند نکته در باب آن قابل طرح است
دومینوی آزادسازی نان
تجربه نشان داده است که هر تغییر قیمتی در بخشی از یک صنف موجب افزایش قیمت دومینویی در سایر بخشها می شود. وقتی نان سنگک آزاد شود یعنی آنکه سایر نانها نیز به همان سمت می روند و این چرخهای معیوب است که غیر قابل پیشگیری خواهد بود. درخواست اتحادیه نان سنگک بدعتی اشتباه است که تحریک کننده سایر بخشها نیز خواهد بود.
تاثیر نان بر سایر کالاها
واقعیت انکار ناپذیر آن است که نان محصولی استراتژیک است که همچون بنزین تاثیرات آن سراسری است. هر چند که عنوان می شود که نان بخشی از غذای مردم است و بنزین نیز برای مصرف ماشین است اما هر تغییری در قیمت این کالاها به منزله تغییرات در سایر کالاهاست. قابل توجه آنکه وقتی قمیت نان به عنوان مثال آزادسازی شده و 100 درصد افزایش یابد این میزان درصد بر سایر کالاها خواهد آمد که نتیجه آن هزینههای سنگینی است که نتیجه آن یعنی آنکه درآمد نانواها نه تنها افزایش نمی یابد بلکه هزینههای زندگی آنان نیز افزایشی نجومی می گیرد.
قوت غالب مردم چه میشود
در شرایط اقتصادی نامطلوب که قدرت خرید و سبد مصرفی پایین است، نان تبدیل به کالای اصلی بسیاری از مردم می شود. حال در شرایط کنونی کشور که تورم روزانه است و اقدامات دولت برای مهار آن نیز تاکنون نتیجهای نداشته، آزاد سازی قیمت نان یعنی دست بردن بر سر سفره مردم. باید در نظر داشت که افزایش قیمتها زمینه ساز افزایش مصرف نان به دلیل ناتوانی برای تهیه سایر اقلام سبد غذایی می گردد و این یعنی آنکه ادعای صرفه جویی در آرد و کاهش مصرف نان یک تصور اشتباه است که هیچ منطق عملی برای آن وجود ندارد.
ارتقای کیفیت یا اعتراف هولناک
یکی از مباحث مطرح شده از سوی اتحادیه نان سنگک برای توجیه ازاد سازی قیمتها، بهبود کیفیت نان است. این ادعا نیز بارها از سوی قطعه سازان خودرو مطرح شده و مدعی هستند که به دلیل زیان انباشته و بدهی، محصولاتی با کیفیت پایین تولید می کنند. این سخنان قطعا توجیهی قابل پذیرش برای هیچ صنفی از جمله نانوا و قطعه ساز نمی باشد چرا از یک سو وجودان انسانی و تعهد اخلاقی شاکله اصلی هر فعالیتی است و از سوی دیگر اگر واقعا ضرر و زیان در این اصناف چنان که ادعا می شود بالاست، چرا فعالان این مشاغل از آن خارج و به شغل دیگری روی نمیآورند؟ با توجه به این مولفهها میتوان گفت که ادعای افزایش قیمت برای بهبود کیفیت، بیشتر یک اعتراف هولناک به یک کمکاری است که توجه دستگاههای نظارتی بر آن یک ضرورت است.
با دلار همتی قاچاق آرد جمع نمی شود
از ادعاهای مطرح برای گران سازی بسیاری از کالا از نان و دارو گرفته تا غیره مقابله با قاچاق است. آنها مدعی هستند که با افزایش قیمت دیگر قاچاق صرفه نخواهدداشت و این یعنی ماندن کالا و سرمایه در کشور. این سخنان شاید در ظاهر درست باشد اما باید در نظر داشت که با اقداماتی که تیم اقتصادی دولت چهاردهم صورت داده و حذف دلار نیمایی 40 هزار تومانی توسط همتی وزیر اقتصاد استیضاح شده و آوردن دلار مبادلهای کانال 70 هزار تومانی عملا نرخ دلار ازاد به بالای 100 هزار تومان رسیده که نتیجه آن تکرار چرخه معبوب قاچاق و البته صادرات کالاهای اساسی به جای کالای تولیدی توسط اتاق بازرگانی خواهد بود. ازاد سازی قیمت نان قطعا مانعی بر سر قاچاق اراد نخواهد بود و تنها گزینه افزودن به ارزش پول ملی است که هزینه قاچاق و حتی صادرات این کالاها را افزایش میدهد. با دلار همتی که این روزها در بازار مبادلهای و ازاد جریان دارد قطعا مقابلهای با قاچاق نمیتوان صورت داد.
سرمایهداری و مال اندوزی
هر چند که چنانکه رئیس جمهور محترم از وضعیت جنگی کشور گفتهاند همگان باید برای سرمایه گذاری در تولید و نیز مقابله واجد با تورم و فشارهای خارجی و رفع کاستیهای اقتصادی درونی اقدام کنند اما شواهد نشان میدهد که سرمایهداران و مال انوزان برآنند تا این شرایط را به محلی برای کسب درآمدی نجومی مبدل سازند بدون آنکه هیچ توجهی به له شدن اقشار محتلف جامعه زیر چرخ این منفعت طلبی به اصطلاح توسعهای داشته باشند. اقتصادی لیبرالی و سرمایه دارانه که در لوای آزادسازی قیمتها، رقابتیسازی، خصوصی سازی، برداشتن نقش دولت در اقتصاد، تبدیل تمام مراودات اقتصادی حتی قیمت میوه و سبزیجات تا سایر کالا با محاسبه دلار در حالی که حقوق ها ریالی است، برآن است تا به قیمت نابودی اقتصادی بخشهای کلانی از جامعه به ثروت دست یابد و نام خود را در جمع ثروتمندان جهان ثبت کنند. به نظر می رسد که این جماعت با بهرهگیری از سرمایههای مالی و پروژه نفوذ برآنند تا تصمیم سازان و تصمیم گیران اقتصادی دولت را به تکرار اشتباهات شوک اقتصادی و حذف تمامی یارانهها از اب و برق گرفته تا کالاهای اساسی سوق دهند که مقابله با این تحرکات یک ضرورت ملی برای تحقق اهداف دولت جهت کمک به معیشت مردم میباشد تا اجازه داده نشود که تفکرات سرمایه دارانه نان را نیز از سفر مردم سرقت کند.