بومگردیها در خدمت آبادانی روستاها

روزنامه ایران گفتگوئی را با رئیس جامعه بوم گردی ایران منتشر کرده است:
وضعیت کنونی بومگردیهای کشور را چگونه ارزیابی میکنید و به نظر شما این مراکز اقامتی سنتی با چه فرصتها و چالشهایی مواجه هستند؟
خوشبختانه در ایام نوروز ۱۴۰۴ وضعیت گردشگری کشور نسبتاً خوب بود. البته شرایط در نیمه اول تعطیلات نوروز چندان مناسب نبود اما در نیمه دوم این تعطیلات، شاهد وضعیت خوبی بودیم و رشد نسبی در قیاس با سال قبل داشتیم.
با این همه باید توجه داشته باشیم که بحث تورم بر سفر و سفره مردم تأثیر گذاشته است و بسیاری از مردم سفر را از سفره اقتصادی خود حذف کردهاند. این روند روی تأسیسات اقامتی کشور از بومگردیها گرفته تا هتلها نیز اثرگذار بوده است.
در روزهای آتی کرمان میزبان یکی از بزرگترین جشن بومگردیها در کشور خواهد بود. فکر میکنید برگزاری این رویداد چه تأثیری بر آینده مراکز اقامتی سنتی و اقتصاد آنها دارد؟
سال گذشته ۳۱ اردیبهشت ماه را با نام روز بومگردیها در تقویم به ثبت ملی رساندیم. روز ۳۱ اردیبهشت جدای از این، روز جهانی تنوع فرهنگی نیز هست. بر همین اساس پیشنهاداتی به شورای فرهنگ عمومی دادیم. باید توجه داشت که بومگردیها اولین صنفی در حوزه گردشگری هستند که توانستند رویدادی مرتبط را در تقویم به ثبت برسانند و به نظرم میتوانیم هرساله این مهم را جشن بگیریم و یکسری اقدامات را به همین مناسبت به انجام برسانیم. امسال نیز به همین مناسبت جشن بومگردیها را به مدت دو شب و سه روز در کرمان برگزار میکنیم. در این رویداد بالغ بر ۶۰۰ نفر متشکل از مدیران بومگردیها، اصحاب رسانه و اینفلوئنسرها حضور مییابند.
در این برنامه مسئولان مربوطه در وزارتخانه و وزیر گردشگری حضور خواهند داشت و یک سری مراسم آیینی و تقدیرهایی را نیز در روز اول برگزار میکنیم. این تقدیرها بویژه از کسانی خواهد بود که در ابتدای ساخت بومگردیها زمینه ایجاد و توسعه آنها را فراهم کردند و پیشرو بودند. همچنین از کسانی که برای ثبت روز بومگردیها در تقویم تلاش کردهاند، تقدیر میشود.
در روز دوم بازدیدهایی از استان کرمان برای حاضران در رویداد در نظر گرفته شده است و در شب دوم هم کارگاههای انتقال تجربه را داریم که در قالب آن فعالان تجربههای خود را به اشتراک میگذارند. به نظرم این رویداد میتواند تأثیرات جالب توجهی داشته باشد و موجب ایجاد شبکهسازی در بین بومگردیها شود. همچنین صاحبان بومگردیها این امکان را خواهند یافت که با نقاط قوت هم آشنا شده و به نقاط ضعف پی ببرند و از این طریق به یکدیگر کمک کنند.
در زمینه بحث تنوع فرهنگی نیز باید گفت که شاید کمتر کشوری همچون ایران باشد که به لحاظ قومیت، لباس، موسیقی، خوراک و... یک چنین ظرفیت و تنوعی داشته باشد. در بومگردیهای کشور بسیاری از این جنبههای متنوع فرهنگی و قومیتی به گردشگران ارائه میشود و امیدواریم که برگزاری چنین رویدادهایی زمینه لازم را فراهم کند تا در آینده گامهایی جدی برای جهانی شدن بومگردیهای ایران برداریم.
برگزاری جشن بومگردیها با حضور بیش از ۶۰۰ نفر مشارکت کننده، نیاز به برنامهریزی، تأمین بودجه و هماهنگیهای بسیاری دارد. آیا توانستهاید از وزارت گردشگری و سایر نهادهای مربوطه برای برگزاری این رویداد که میتواند راهگشای توسعه بومگردیها در کشور باشد کمکی دریافت کنید؟ توقع شما از وزارت گردشگری و سایر نهادهای مرتبط چیست؟
خوشبختانه در این برنامه وزارت گردشگری با ما همراه بوده و استانداری کرمان نیز بومگردیها را همراهی کرده است. همچنین اتاق بازرگانی نیز در این زمینه مساعدت داشته است. به هر صورت جمع کردن ۶۰۰ نفر در استان کرمان، هزینههای بالایی را میطلبد.
رویکرد جامعه بومگردی ایران در سالجاری برای ارتقای جایگاه بومگردیها و بهبود شرایط و فعالیتها در عرصه گردشگری چیست؟
امسال دو رویکرد را به صورت جدی دنبال میکنیم؛ یکی بحث آموزش است که به صورت جدی پیگیر آن هستیم. از سال گذشته به صورت رسمی به استانها ابلاغ شده که آموزشهای دورههای تخصصی بومگردی الزامی است و حتماً فعالان حوزه بومگردی باید این دورهها را بگذرانند. با اطمینان میتوان گفت که ارائه این آموزشها بر ارتقای کیفیت بومگردیها اثرگذار خواهد بود.
افزون بر این، برنامه داریم که بحث ارزیابی را نیز به جد دنبال کنیم و بالاخره تمام این موارد روی کیفیت اقامتگاههای بومگردی تأثیرگذار خواهد بود. واقعیت امر این است که بومگردیها الگویی موفق در کشور شمرده میشوند و حتی میتوان این الگوی موفق را به کشورهای دیگر نیز انتقال داد. توجه داشته باشید که بومگردیها در کاهش فقر و ایجاد مهاجرت معکوس به روستاها و مناطق محروم تأثیرگذار بودهاند. درواقع بومگردیها با خود آبادانی را به روستاها بازگرداندهاند.
با توجه به این جایگاه شاخص بومگردیها، به نظرم دولت باید به آنها نگاه ویژهای داشته باشد. توجه داشته باشید که بومگردیها توانستهاند فرهنگ بومی و هویتهایی را که کم کم به فراموشی سپرده میشد، احیا و زنده کنند. امیدوارم دولت نیز در مقابل به بومگردیها نگاهی ویژه داشته باشد تا این ارتقای فرهنگی تداوم یابد.
با توجه به شرایط کنونی چقدر امیدوار هستید که در سالجاری وضعیت اقتصاد بومگردیها ارتقا یابد؟ الزامات بهبود شرایط در این بخش چه هستند؟
به طور کلی برای آنکه وضعیت صنعت گردشگری بهبود یابد، باید ارتباطمان با دنیا برقرار شده و درهای کشور به روی گردشگران خارجی باز باشد. برای تحقق این موضوع لازم است دولت بودجه مناسبی جهت تبلیغات و معرفی ایران در کشورهای دیگر درنظر بگیرد. متأسفانه در شرایط کنونی تبلیغات مؤثری برای معرفی ایران در کشورهای دیگر انجام نمیشود.
به نظرم چنانچه قصد مقابله با ایران هراسی و معرفی ایران وجود داشته باشد، باید مبلغ بالایی از سوی دولت به عنوان بودجه برای معرفی جاذبههای گردشگری ایران درنظر گرفته شود. سفارتخانههای ایران نیز باید در زمینه معرفی جاذبههای کشور فعال شوند اما در حال حاضر به این موضوع آنطور که باید توجه نمیشود. گردشگری برای ایران یک ظرفیت است و باید این ظرفیت بالقوه با اختصاص بودجه مناسب برای تبلیغات و نیز از طریق فعال شدن سفارتخانهها جهت فعالیت در راستای معرفی ایران بالفعل شود.
از سوی دیگر میتوانیم با برگزاری شبهای فرهنگی و دعوت از سفرای کشورهای دیگر که در ایران حضور دارند، آنها را با جاذبهها و فرهنگ ایرانی بیشتر آشنا کنیم. در نظر داشته باشید که اشتراکگذاری تصاویر و تجربههای حضور در این شبهای فرهنگی در صفحات و شبکههای اجتماعی سفرای خارجی، میتواند در راستای معرفی ایران اثرگذار باشد و حتی موجب کاهش بحث ایران هراسی شود.