تهران در محاصره ابرچالشهای مدیریتی
نشست خبری علیرضا زاکانی، شهردار تهران که از جمله لیدرهای جریان اصولگرایی محسوب میشود خوشبختانه آنچنان که باید رنگوبوی سیاسی بهخود نگرفت

روزنامه آرمان ملی در گزارشی نوشت:
نشست خبری علیرضا زاکانی، شهردار تهران که از جمله لیدرهای جریان اصولگرایی محسوب میشود خوشبختانه آنچنان که باید رنگوبوی سیاسی بهخود نگرفت ولی شهردار پایتخت از فرصت استفاده کرد و به نکات مثبت عملکرد خود اشاره کرد ولی در کمال تعجب به حاشیههایی که گریبان او را در شورای شهر گرفته است اشارهای نکرد، چالشهایی مانند شفافیت در انتصابات، انتصابات فامیلی، عدم توسعه حمل و نقل عمومی، تراکم فروشی، نظافت شهری، صدور تعداد زیاد پروانه ساخت و... گویی در شهرداری تهران جایی ندارد.
برخی از اعضای شورای شهر بهدلیل همین چالشها خواهان عزل زاکانی هستند ولی تاکنون موفق به این کار نشدهاند. او بیشتر از اینکه بخواهد بهموارد انتقادی اشاره کند بر نکاتی تاکید کرد که در ادامه نیاز به راستیآزمایی دارد بهخصوص اینکه او همراهی «افکار عمومی» را یکی از این موارد میداند. باتوجه به این موضوع و البته یادآوری مدیریت پرحاشیه زاکانی در شهرداری، او به ابر بحرانهای پایتخت هم اشارههایی میکند که نشان دهنده عمق فاجعه زیستی در تهران است. بحراناجارهنشینی، رشوههایی که دریافت میشود، بحران زباله، افزایش حاشیهنشینی در شهرهای اطراف تهران، بافت فرسوده، ساختمانهای ناایمن و البته چالشهای انتخاباتی سال آینده اشاره دارد که در ادامه به گزیدهای از آنها اشاره خواهیم کرد.
عملکرد مثبت
زاکانی در پاسخ به سوالات خبرنگارها به مواردی مانند افزایش چشمگیر درآمد و تحقق بودجه؛ رکوردی بیسابقه در تاریخ شهرداری، همراهی افکار عمومی، کارچاقکنی کاهش یافت، ۶۰ تقاطع شهر تهران اصلاح شد؛ کاهش مصرف روزانه یک میلیون لیتر بنزین، جلسه رئیسجمهور با شهردار تهران، بحران دفن زباله نداریم، صدور ۵۶۰۰ پروانه ساختمانی و... اشاره کرد و بهنظر این موارد را جزو عملکرد مثبت خود میداند که البته همانطوری که اشاره کردیم نیاز به راستیآزمایی دارد.
اجارهنشینی نیمی از تهرانیها
زاکانی به بافت فرسوده در تهران اشاره کرد و گفت: شهرداری با رویکردی نوین به بافت فرسوده و حل مشکلات مسکن و اجارهنشینی (51 درصد از جمعیت تهران) میپردازد. هدف، ایجاد خانههای باکیفیت و فراخ برای شهروندان است و طرحهای گستردهای برای مشارکت مردم در سرمایهگذاری و تولید مسکن در دست اجراست. شهرداری پس از عبور از مرحله تثبیت مدیریت در سال اول، در سالهای بعد اقدامات اساسی برای یک جهش بزرگ را فراهم کرده و اکنون در آستانه آن قرار دارد. چشمانداز شهرداری، تهرانی بدون آلودگی هوا، ترافیک، مشکلات مسکن و با خدمات شهری توسعهیافته، مدارس، دانشگاهها و بیمارستانهای قوی و مستحکم است.
افزایش ۱۲ درصدی حاشیهنشینی
شهردار تهران گفت: گزارشی که به وزارت راه ارائه شده بود، با نگاهی کلی به مساحت 18,800 کیلومتر مربع (شامل تهران، شهرستانهای استان تهران و استان البرز) و جمعیت ۱۸ میلیوننفری، به بررسی مشکلات مسکن پرداخته بود. این گزارش، بهجای تمرکز بر نواحی مختلف تهران (بهویژه 700 هکتار از مناطق کلیدی شهر)، نگاهی کلی به کل منطقه داشته و بهاشتباه، افزایش جمعیت کل منطقه را به شهر تهران نسبت داده بود. در حالی که شهرستانهای اطراف تهران افزایش جمعیت چشمگیری (10 تا 12 درصد) داشتهاند و نرخ رشد جمعیت در خود شهر تهران در حال کاهش است.
معرفی رشوهگیران
زاکانی با اشاره به مبارزه با فساد ادامه داد: به گفته مقامات شهرداری، در سال جاری سازوکاری فراهم شده تا شهروندان بتوانند درخواستهای رشوه را به شهرداری گزارش دهند تا با متخلفان برخورد قانونی صورت گیرد. این اقدامات باهدف ایجاد یک سرمایه اجتماعی گسترده برای مدیریت شهری و ارتقای سطح اعتماد عمومی به شهرداری انجام میشود. شهردار تهران تأکید کرد که تهرانیها خرده رشوهگیران را معرفی کنند.
نگرانی از بافت فرسوده
شهردار تهران با اشاره به وضعیت بافت فرسوده در ادامه اضافه کرد: شهرداری تهران با ارائه طرحی نوین، به دنبال تسریع در نوسازی بافتهای فرسوده و بهبود کیفیت زندگی در این مناطق است. طرح جامع مصوب سالهای ۸۶ و ۸۷ که بر اساس پیشبینی جمعیتی تا سال ۱۴۰۵ تدوین شده بود، دیگر کفایت نمیکند و نیازمند بازنگری است. بر اساس این طرح، ۶۰ هزار پلاک ناکارآمد و فرسوده که ۱۷ درصد از مساحت شهر را تشکیل میدهد و ۱۶ درصد از جمعیت تهران را در خود جایداده است، باید نوسازی شوند.
انتخابات آینده شوراها
زاکانی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره تعامل شهرداری با شورای شهر گفت: «با اعضای شورا دوست و همکار هستیم و مدیریت شهری منتخب آنهاست و نهاد بالادستی ما هستند اما برخی از دوستان نگاههای خاصی دارند که خارج از حوزه اختیار ماست. مثلا دوستی صریحا به من گفت امروز نسبتی با هم داریم و از امروز تا روز انتخابات با هم رقابت داریم. اما این به نفع شهر نیست که کسی از زاویه انتخابات به ما نگاه کند و اگر کسی مساله انتخابات آینده را وارد معادلات امروز شهر کند خطای بزرگی را مرتکب شده است. تمام مسیر خودمان را بر مشارکت و همکاری با شورا گذاشتیم و علاقهمند هستیم که همه دوستان کارشان را بر مدار همکاری بگذارند و کاری به مساله انتخابات نداشته باشند.»