به روز شده در
کد خبر: ۱۲۷۸۵

پاستور و سناریوی استیضاح

پروژه وفاق که از جمله ابتکارات رئیس‌جمهوری محسوب می‌شود توانست یک رای اعتماد حداکثری را برای کابینه به‌همراه داشته باشد ولی احتمالا خود مسعود پزشکیان هم می‌دانست که شاید این وفاق دوام چندانی نداشته باشد.

پاستور و سناریوی استیضاح
آرمان ملی

روزنامه آرمان ملی در گزارشی نوشت:

هرچه به‌ جلوتر آمدیم گویی آنچه وفاق نام دارد قرار است کم‌رنگ‌تر و کم‌رنگ‌تر شود. در ادامه یک مجلس اصولگرا و یک دولت تقریبا اصلاح‌طلبی خواهیم داشت که هر باری مجلس یک‌دست خواست می‌تواند وزیری را عزل کند و نامش را هم اهرم نظارتی بگذارد. باتوجه به ذات مجلس این دیالوگ کاملا درست است اما آیا همین مجلس نباید پاسخنگو باشد که بعد از عزل وزیر چه بر سر وزارتخانه و چالش‌های پیرامونش می‌آید؟ تجربه استیضاح عبدالناصر همتی، وزیر پیشین اقتصاد و امور دارایی نشان داد که مجلس یک‌دست اصولگرا بیش از اینکه بخواهد سروسامانی به‌وضعیت اقتصاد دهد به‌دنبال تسویه‌حساب‌های سیاسی است. حالا طرفداران دولت در بهارستان برخی طیف‌ها را به سیاسی‌کاری متهم می‌کنند و معتقدند طرح استیضاح فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی هم سناریویی مانند همتی دارد و نه‌تنها بهبودی به‌دنبال ندارد بلکه احتمالا باعث پس‌رفت هم خواهد شد. البته به این مورد هم اشاره کنیم که پزشکیان روز استیضاح همتی از نماینده‌ها خواست تا استیضاح‌ها را متوقف کنند ولی گویا آنها تصمیم خود را گرفته‌اند. در ادامه این گزارش با یکی از تحلیل‌گران سیاسی مصاحبه‌ کرده‌ایم. کنعانی‌مقدم معتقد است که احتمالا استیضاح‌های دیگری هم در جریان خواهد بود.

استیضاح‌های دیگر در راه است؟

 

حسین کنعانی‌مقدم، تحلیلگر سیاست‌داخلی در واکنش به روند روابط مجلس- دولت و استیضاح‌هایی که یکی بعد از دیگری از راه می‌رسد، به ‌خبرنگار «آرمان ملی» می‌گوید: «به‌نظر می‌رسد استیضاح فرزانه صادق، وزیر راه‌وشهرسازی بیشتر عکس‌العملی به حادثه بندر رجایی است و این استیضاح و تذکر باید بتواند مشکلات موجود را برطرف کند نه‌ اینکه مشکلات را افزایش دهد. بهتر بود که ابتدا وزیر را به مجلس دعوت و سوال را مطرح و پس از آن در مورد استیضاح تصمیم‌گیری می‌کردند. در مورد وزارت راه و شهرسازی چالش‌های بسیار زیادی وجود دارد و در همین مجلس هم درخواست داده شد که راه و شهرسازی را تفکیک کنند چون وظایف عریض و طویلی دارد و مدیریتش کار آسانی نخواهد بود. به‌نظر پیش از اینکه بخواهیم استیضاح وزیر را بررسی کنیم باید به‌ چالش‌های پرتعداد وزارتخانه راه و شهرسازی باز گردیم چون هرکسی با این وضعیت به‌عنوان وزیر انتخاب شود با همین چالش‌ها دست‌ به‌گریبان خواهد بود چون ساختار نیاز به تغییر دارد. به‌‍‌نظرم اگر با همین شرایط بخواهند صادق را استیضاح کنند رای خواهد آورد». او در همین مورد و با اشاره به برنامه‌های مجلس برای استیضاح وزیرهای دیگر اضافه می‌کند:‌ «باتوجه به اظهارات نماینده‌ها باید بگویم که چند وزیر دیگر هم در صف استیضاح هستند ولی تجربه نشان داده که با استیضاح کردن مشکلی حل نخواهد شد. دولت و مجلس نشان داده‌اند که در کلیات با هم اشتراکات زیادی دارند ولی در جزییات و موارد اجرایی اختلاف‌هایی مشاهده می‌شود. چون نماینده‌ها با مردم هم در ارتباط هستند و باید از ابزارهای نظارتی خود استفاده کنند. این در حالی است که دولت چهاردهم وعده بهبود وضعیت را داده بود ولی نه‌تنها بهبودی مشاهده نمی‌کنیم بلکه شرایط سخت‌تر هم شده است».

 
 

ادامه تسویه حساب سیاسی؟

حمیدرضا گودرزی، عضو کمیسیون عمران مجلس و نماینده الیگودرز، گفت: «کاملا مشخص است گروه متقاضی استیضاح وزیر راه و شهرسازی به‌دنبال تسویه حساب‌های سیاسی خود با خانم صادق هستند، و گرنه در شرایطی که هنوز کمتر از ۱۰ ماه از آغاز به کار دولت نگذشته دومین استیضاح خود را مطرح نمی‌کردند. طراحان استیضاح می‌گویند که یکی از دلایل این اقدام حادثه بندر رجایی شهر است آخر چطور می‌شود که هنوز چند روز از حادثه نگذشته و ابعاد آن کاملا مشخص نیست طرح استیضاح یک وزیر را مطرح می‌کنید. تجربه نشان داده و همانطور که در موضوع استیضاح وزیر اقتصاد شاهد بودیم، استفاده زودهنگام از ابزار استیضاح مشکلات را نه تنها حل نمی‌کند بلکه به بی‌ثبانی مدیریتی کشور دامن می‌زند».

استیضاح همتی اشتباه بود؟

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی ۱۱ دی ۱۴۰۳ در نطق میان دستور خود درباره استیضاح عبدالناصر همتی وزیر امور اقتصادی و دارایی گفته بود: «همه و مخصوصا نیروهای انقلابی باید به این امر توجه داشته باشند که مردم فقط و فقط دنبال کنترل قیمت ارز هستند و تا زمانی‌که جلسات نظارتی در سطوح مختلف مجلس و پیگیری‌ها در جلسات هماهنگی بین قوا به بن‌بست نرسد، اقداماتی مانند استیضاح در اوج بحران قیمت ارز، خطاست. چنین تصمیمی هر چند ممکن است برای مجلس آورده سیاسی بیاورد اما آنچه در عمل اتفاق می‌افتد لطمه به اقتصاد و زندگی مردم است چرا که بازار ارز را برای چندماه بی‌متولی می‌کند و مسئولان اجرایی توجیه کافی برای رهاکردن قیمت ارز پیدا خواهند کرد.»

 

برچسب ها

ارسال نظر

آخرین اخبار