فروش سوالات امتحانی با تتر
اخیرا خبرهایی مبنی بر فروش سوالهای امتحانی آن هم با ارز دیجیتال منتشر شده است. در این باره پلیس فتا و مدیرکل دفتر آموزش دوره دوم متوسطه نظری هم اظهار نظر کردهاند.

کار دیگر از ساعتی فلان میلیون تومان برای کلاس خصوصی و معلم معروف گذشته است و حالا خرید و فروش سوال امتحانی باب شده است. آن هم نه با ریال و تومان، با ارز دیجیتال. تتر یکی از ارزهای دیجیتال که در دسترس بیشتر افراد قرار دارد و ظاهرا مورد علاقه سودجویان هم است. هر تتر معادل یک دلار است و سود قابل توجهی برای فروشندگان سوال های امتحانی به همراه دارد.
فروش سوالات به ارز دیجیتال
یک سرچ ساده در برخی از پیام رسانها کافی است تا با کانالهای کوچک و بزرگی مواجه شوید که کارشان فروش سوالات امتحان است. از عربی و فارسی گرفته تا ریاضی و جغرافیا. قیمت هم بستگی به درس و انصاف فروشنده و سادگی خریدار سوال دارد. مثلا در یکی از این کانالهای تلگرامی، سوال تک درس پایه دوازدهم بین ۵ تا ۱۰ میلیون تومان فروخته میشود و اگر خریدار، کل سوالهای پایه تحصیلیاش را بخواهد باید بین 35 تا 50 میلیون تومان هزینه کند.
در این میان کلاهبرداران و سودجویان به خاطر ناشناس ماندن و فاش نشدن نامشان از ارزهای دیجیتال استفاده کنند.
پلیس و مدیران تکذیب میکنند
هرچند در برخی از کانالها ادعا شده که سوالات به فروش رفته است و پیامهای ارسال شده در گروه هم این موضوع را اثبات میکنند؛ با این حال پلیس فتا گفته است که هیچ موردی از فروش سوالات نهایی کشف نشده است.
طبق گفته رئیس پلیس فتا فراجا، تمام وعدهها و تبلیغات مطرح شده در این حوزه، صرفاً تبلیغاتی دروغین بوده و هیچ گونه واقعیتی ندارند. او همچنین به این نکته اشاره کرده است که اطلاعات مربوط به برگزاری امتحانات نهایی، کاملاً محرمانه و انتشار یا فروش سوالات پیش از زمان برگزاری امتحان اصلا ممکن نیست. ضمن این که این قضیه توسط مراجع ذیربط با جدیت پیگیری میشود.
از سوی دیگر، مدیرکل دفتر آموزش دوره دوم متوسطه نظری هم افشای سؤالهای امتحانی را غیرممکن میداند. ابراهیم رفیعی در گفتوگو با روزنامه ایران در واکنش به شایعاتی که در فضای مجازی منتشر شده، توضیح داده است: «ما چیزی به نام افشای سوالات امتحان نهایی نداریم و این غیرممکن و محال است، زیرا یک سیستم امنیتی بسیار محکم پشت ارسال سؤالها وجود دارد. سؤالهای امتحانات نهایی در یک سری سامانه امن قرار میگیرد که هرگز امکان انتشار آنها وجود ندارد.»
او همچنین از قرنطینه بودن طراحان سوال تا زمان آزمون خبر داده و گفته که ممکن است خطایی در زمان پخش شدن سوالات رخ بدهد اما از شب قبل یا پیش از آن غیرممکن است.
محسن زارعی، رییس مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزش و پرورش ، هم درباره بحث منتشر شده در فضای مجازی مبنی بر لو رفتن سوالات امتحانات نهایی گفت: متاسفانه در فضای مجازی گاهاً ادعاهایی مبنی بر دسترسی به سوال و فروش سوالات مطرح می شود که یک شیطنت رسانهای است و سوالات لو نرفته است. تولید سوالهای آزمونهای نهایی به عنوان تنها آزمونی در کشور است که به این شیوه تولید می شود.
همه چیز از مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی شروع شد
خرید و فروش سوالات کنکور موضوع جدیدی نیست و پیش از اینها هم سابقه داشته، اما در سالهای اخیر به دلیل مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، با موضوع تاثیر قطعی معدل بر کنکور سراسری، خرید و فروش سوالات بیشتر از گذشته شده است. بر اساس این مصوبه، تأثیر آزمون سراسری در نتایج ورود به دانشگاه به 40 درصد رسید و ۶۰ درصد باقیمانده، سهم معدل داوطلبان و دانشآموزان در سه پایه دهم، یازدهم و دوازدهم شد؛ همین امر بازار خرید و فروش سوالات امتحانات نهایی، کلاسهای کنکور و تست زنی را در میان دانش آموزان گرم کرد تا جایی که فشار روانی حاصل از آن برخی را به جلسات مشاوره و مصرف قرص آرامبخش کشانده است.