به روز شده در
کد خبر: ۲۸۶۰۶
آوش گزارش می‌دهد؛

هر ماه چند انفجار گازی در تهران ثبت می‌شود؟

چند انفجار گازی در تهران دوباره شایعه حمله پهپادی را داغ کرد؛ اما آمارهای رسمی نشان می‌دهد این حوادث قدیمی و ناشی از نقص داخلی‌اند و با تهدید امنیتی ارتباطی ندارند.

هر ماه چند انفجار گازی در تهران ثبت می‌شود؟
گروه اجتماعی آوش

در روزهای گذشته، چند انفجار محدود در تهران و برخی شهرهای دیگر  باعث شد برخی کاربران شبکه‌های اجتماعی گمانه‌زنی‌هایی درباره حملات پهپادی و خرابکاری مطرح کنند؛ اما بررسی داده‌ها و نظر کارشناسان نشان می‌دهد این اتفاق‌ها نه‌تنها جدید نیستند، بلکه در بیشتر موارد به دلایل فنی و نقص تجهیزات رخ می‌دهند.

روند چند ساله در پایتخت

جلال ملکی، سخنگوی سازمان آتش نشانی تهران در این باره می‌گوید: بر اساس آمار موجود، در سال ۱۴۰۲ تعداد ۲۴ انفجار ناشی از نشت گاز در شهر تهران رخ داده که به‌طور میانگین هر ماه دو حادثه را شامل می‌شود. این عدد در سال ۱۴۰۳ به ۳۴ حادثه رسید که میانگین ماهانه‌اش حدود ۲.۸ مورد بوده است. امسال هم طی چهار ماه اول، هفت حادثه ثبت شده که نشان می‌دهد میانگین ماهانه دوباره به کمتر از دو حادثه کاهش یافته است.

او عنوان می‌کند: شدت بسیاری از این انفجارها بسیار پایین است؛ در حدی که حتی شیشه‌ای نمی‌شکند یا قفلی باز نمی‌شود. اما همین رویدادهای کوچک، گاهی در ذهن مردم با انفجارهای بزرگ همچون برج پامچال چیتگر یا حملات نظامی اشتباه گرفته می‌شود.

انفجار گاز

تصویر ملی از حوادث گازی

در مقیاس کشور، آمارها نشان می‌دهد چنین اتفاق‌هایی سال‌ها است جریان دارد. سال گذشته بیش از دو هزار و ۱۰۰ حادثه مرتبط با گاز طبیعی در کشور ثبت شد و این عدد در سال جاری به بیش از دو هزار و ۱۹۶ حادثه رسیده است که این رقم  یعنی به‌طور متوسط شش حادثه در هر روز را شاهد هستیم.

کارشناسان تأکید می‌کنند منشأ همه این انفجارها همچون حادثه چیتگر داخلی است و تاکنون هیچ نشانه‌ای از خرابکاری یا اقدام تروریستی در بررسی‌ها دیده نشده است. افزایش تعداد این حوادث هم معمولاً با سرد شدن هوا و رشد مصرف گاز طبیعی همراه است.

خانه‌ها؛ کانون خطر

بخش عمده‌ای از انفجارهای گازی، در واحدهای مسکونی رخ می‌دهد. طبق اعلام مسئولان، نزدیک به یک هزار و ۹۰۰ حادثه فقط در منازل مسکونی به ثبت رسیده است؛ یعنی حدود ۱۶۰ حادثه در ماه و  بیشتر این رویدادها به دلیل استفاده از تجهیزات غیراستاندارد، شیلنگ‌های فرسوده یا نبود قطعات ایمنی در وسایل گازسوز اتفاق می‌افتد.

شرکت گاز می‌گوید که این شرکت تنها تا کنتور مسئولیت دارد و بعد از آن، نگهداری لوله‌کشی داخلی و ایمنی ساختمان‌ها طبق مقررات ملی ساختمان، بر عهده مالک یا بهره‌بردار است.

آمار مرگ و مصدومیت؛ زنگ خطر خاموش

به استناد گزارش‌های پزشکی قانونی، از سال ۱۳۸۴ تا ۱۴۰۳، هر سال به طور میانگین حدود ۹۰۰ تا ۱۰۰۰ نفر به دلیل گازگرفتگی جان خود را از دست داده‌اند. اگر مصدومان این حوادث را هم در نظر بگیریم، سالانه بین پنج تا هفت هزار نفر آسیب می‌بینند.

جالب این‌که حتی در فصل‌های گرم هم این اتفاق‌ها رخ می‌دهند؛ در خرداد تا شهریور هر سال، بین ۳۰ تا ۴۰ مورد فوت ناشی از گاز گزارش شده است.

واقعیتی قدیمی، نه تهدیدی تازه

با وجود شایعات در فضای مجازی، واقعیت این است که انفجارهای ناشی از نشت گاز بخشی از حوادث سالانه کشور هستند که عمدتاً به سهل‌انگاری، فرسودگی لوازم و رعایت نکردن ایمنی برمی‌گردند. آماری که ثابت می‌کند این اتفاق‌ها قدیمی‌اند و راه پیشگیری‌شان توجه بیشتر به استانداردها و آموزش ایمنی است؛ نه ترس از تهدیدهای خارجی.

انفجار گاز

ارسال نظر

آخرین اخبار