به روز شده در
کد خبر: ۹۶۸۳

دلیل نایاب شدن روغن مایع در گیلان مشخص شد

آوش دلیل نایاب شدن روغن مایع در استان گیلان و برخی استان‌های دیگر را مورد بررسی قرار داد.

دلیل نایاب شدن روغن مایع در گیلان مشخص شد
گروه اقتصادی آوش

یکی از خبرگزاری‌های رسمی کشور روز 29 فروردین 1404 گزارشی مبنی بر نایاب شدن روغن مایع در استان گیلان منتشر کرده است. این خبر نگرانی‌هایی را در میان مردم ایجاد کرده و باعث شده تا سئوالاتی درباره دلایل این کمبود مطرح شود. آوش جهت پیگیری مسئله و یافتن دلایل اصلی این کمبود و تاثیرات آن بر بازار اقدام به تهیه این گزارش کرده است.

افزایش تقاضا با شارژ کالابرگ‌ها

یکی از اصلی‌ترین دلایل کمبود روغن در استان گیلان، افزایش تقاضا از سوی خانوارهای دهک‌های اول تا سوم بود. با شارژ کالابرگ‌های الکترونیکی، مردم برای خرید روغن به فروشگاه‌ها مراجعه کردند که این مسئله باعث ایجاد فشار قابل توجهی به عرضه روغن در بازار شد.

در برخی مناطق این تقاضای اضافی به حدی رسید که فروشگاه‌های عمدتا کوچکتر و محلی نتوانستند پاسخگوی نیازهای مشتریان خود باشند و قفسه‌های روغن به سرعت خالی شدند.

مشکلات توزیع در فروشگاه‌های کوچک

طبق گزارشات میدانی از بازار در شهرهای رشت و لاهیجان در هفته‌های دوم و سوم فروردین 1404 فروشگاه‌های بزرگ و زنجیره‌ای وضعیت تامین بهتری داشتند. با این حال توزیع روغن در سوپرمارکت‌های کوچک‌تر و فروشگاه‌های محلی با مشکلاتی مواجه شده است.

این فروشگاه‌ها به دلیل ظرفیت محدود یا ناتوانی در دریافت محموله‌های جدید، نتوانستند روغن مورد نیاز را در اختیار مصرف‌کنندگان قرار دهند. این شکاف در تامین، باعث شد در برخی مناطق گیلان، مردم برای خرید روغن با مشکل مواجه شوند و این مسئله به کمبود محسوس در سطح محلی منجر شد.

تاخیر در توزیع مواد اولیه

تعطیلات نوروزی که با تعطیلی بسیاری از کارخانه‌ها و کاهش فعالیت‌های تولیدی همراه بود، تاثیر زیادی بر روند تامین روغن مایع در سراسر کشور داشت. تاخیر در ارسال مواد اولیه به کارخانه‌ها و مشکلات ناشی از تعطیلی‌ها، باعث ایجاد وقفه‌ در تولید روغن مایع شد. این وقفه تولیدی به کمبود عرضه در بازار انجامید و مردم نیز در پی این وقفه با مشکلاتی در خرید روغن مایع مواجه شدند.

تیمور پورحیدری، مدیرکل صمت استان گیلان، در گفت‌وگو با یکی از خبرگزاری‌ها، به این نکته اشاره کرد که در ایام نوروز و ماه رمضان تقاضا برای روغن مایع به‌طور قابل‌توجهی افزایش یافت.

پورحیدری عنوان می‌کند: در اسفند 1403 نیز دو نوبت کالابرگ اعلام شد که مردم در آن زمان نیاز خود را تامین کردند. با این حال در هفته‌های اخیر، شرکت‌های پخش نتوانستند موجودی کافی از روغن مایع را تامین کنند. یکی از دلایل اصلی این مشکل، عدم ترخیص به‌موقع مواد اولیه مورد نیاز برای تولید روغن در گمرکات بود.

مدیرکل صمت استان گیلان می‌گوید: اختلاف نرخ ارز بین گمرکات و مباشرین تامین‌کننده مواد اولیه نیز تاثیر زیادی بر این موضوع داشته است. با این حال با ورود ستاد تنظیم بازار و هماهنگی‌های انجام‌شده، وضعیت تامین روغن به‌تدریج در حال بهبود است.

وضعیت کنونی و اقدامات انجام‌شده

با وجود مشکلات ابتدایی، وضعیت تامین روغن در فروشگاه‌های بزرگ بهبود یافته است. مدیرکل صمت گیلان اعلام کرده در یکی دو روز گذشته، وضعیت تامین روغن مایع در فروشگاه‌های زنجیره‌ای و بزرگ به حالت عادی برگشته است. با این حال، هنوز در برخی سوپرمارکت‌های کوچک‌تر مشکلاتی در زمینه توزیع وجود دارد.

طبق گزارشات از گیلان، مسئولان استانی با اقدامات قانونی از جمله تحمیل جریمه به شرکت‌های پخش تلاش دارند این مشکل را در روزهای آتی برطرف کنند. این تلاش‌ها تا این لحظه موثر بوده و تا حدی نایاب شدن روغن مایع در استان گیلان برطرف شده است. اما نکته اینجاست که تجربه تخصیص کالابرگ آن‌هم در دو نوبت پیاپی و همزمان با ایام نوروز و ماه مبارک رمضان باعث کمبود کالاهای مصرفی مردم شد. تجربه‌ای که اگر جدی گرفته نشود می‌تواند زمینه‌ساز مشکلات جدی‌تری در زمینه تامین کالاهای اساسی شود.

ارسال نظر