رابطه اقتصادی با آمریکا به نفع ایران و به ضرر رقبای منطقهای است
۱۸۰ اقتصاددان و استاد دانشگاه و پژوهشگر با امضای بیانیهای از رئیسجمهور خواستند تا مسیر نظام حکمرانی کشور را به سمت امنیت، ثبات و توسعه ایران تغییر دهد. امضاکنندگان این بیانیه خواستار اصلاحات بنیادین در رویکرد نظام حکمرانی کشور شدند.

مهدی پازوکی، اقتصاددان و استاد دانشگاه، در گفتوگو با آوش درباره دلایل انتشار بیانیه ۱۸۰ اقتصاددان و استاد دانشگاه گفت: کارشناسان، اندیشمندان و خردمندان وقتی میبینند کشور با مشکل روبرو است وظیفه ملی و میهنی دارند که نظرات و درخواستهای کارشناسی خود را بیان کنند.
او ادامه داد: این نامه در واقع به نام ملت ایران نوشته شده و از رئیسجمهور به عنوان رئیسجمهور ملت خواسته شده با دنیا با منطق صحبت کند. با روشهای تند و عدم تعامل نمیتوان در جهان موفق بود. جان کلام بیانیه این است که پارادایم حکمرانی باید در جهت منافع ملی تغییر کند. تجربه نشان داده این تغییر به نفع ملت ایران خواهد بود.
برنامه سوم توسعه
پازوکی با اشاره به تجربههای تاریخی گفت: بعد از انقلاب، بهترین دورهای که شاخصهای اقتصادی روند مثبتی داشت برنامه سوم توسعه بود. در این دوره نرخ رشد اقتصادی مثبت شد، تورم کاهش پیدا کرد، بیکاری پایین آمد و سرمایهگذاری افزایش یافت. به عنوان کارشناس اقتصادی معتقدم هر وقت سیاست تنشزدایی پیش گرفتیم و خط قرمز را منافع ملی دانستیم موفق بودیم. هر زمان هم که برخورد علمی و کارشناسی داشتیم نتایج مثبت گرفتیم.
مذاکره به معنای وادادگی نیست
این استاد دانشگاه درباره سیاست خارجی تأکید کرد: ما نباید تحت تأثیر تندروها قرار بگیریم و در دام جنگ بیفتیم. جنگ بلایی خانمانسوز است. دشمنان ما تلاش میکنند تصویری وارونه از ملت ایران نشان دهند در حالی که ما ملتی متمدن و اهل خرد و اندیشه هستیم. چنین ملتی نباید وضع اقتصادی امروز را تجربه کند. باید به سمت آشتی با جهان برویم و باب مذاکره را نبندیم. مذاکره به معنای وادادگی نیست. تندروها هیچگاه پیگیر منافع ملی نبودهاند. مثلا حمله به سفارت انگلیس در سال ۹۲ نمونهای بود که ۲۴ ساعت بعد از آن بانک مرکزی برای اولین بار از سوی اتحادیه اروپا و انگلیس تحریم شد. یا تفکری که سفارت عربستان را به آتش کشید، در عمل مانع تحقق منافع ملی شد.
تندروها نماینده ملت ایران نیستند
پازوکی تصریح کرد: ما باید تندروها را کنار بزنیم چون نماینده ملت ایران نیستند. الان در سالگرد انتخابات ریاستجمهوری هستیم. با وجود انتقاداتی که به دولت آقای پزشکیان دارم، مردم ایران او را در مقابل یک طرز فکر تندرو انتخاب کردند. متأسفانه صداوسیما در انحصار همان تفکر تندرو است. تفکری که به ملت ایران توهین میکند و از الفاظی مثل آغل استفاده میکند محکوم به شکست است. این تفکر در راستای خواست دشمنان ایران حرکت میکند.
تجربه برجام و رشد اقتصادی
او اضافه کرد: به عنوان مثال برجام که تندروها به آن توهین میکردند باعث شد رشد اقتصادی در سالهای ۹۵ و ۹۶ به طور متوسط به بالای ۹ درصد برسد. تورم هم برای اولین بار بعد از انقلاب تکرقمی شد. نتانیاهو هم مخالف برجام بود. یعنی تندروهای داخلی و نتانیاهو در یک خط فکر میکردند. ما در این سالها دیدیم افرادی که دشمن ملت بودند توانستند در قالب عناصر تندرو در بخشهایی از حکومت نفوذ کنند. حالا تشخیص این موضوع وظیفه نهادهای امنیتی است ولی این افراد با ظاهر انقلابی و روشهای پوپولیستی منافع ملی را تضعیف کردند.
ضرورت بازگشت به نظام تدبیر
این اقتصاددان ادامه داد: ما به عنوان کارشناسان، اساتید دانشگاه، اقتصاددانان درجه یک و کسانی که دغدغه ایران را دارند این بیانیه را امضا کردیم. هدف ما گوشزد کردن به مسئولان است تا کاری در راستای منافع ملی انجام دهند. امضاکنندگان بیانیه میخواهند نظام تدبیر بر سیستم حکمرانی حاکم شود. اگر این اتفاق بیفتد موفق خواهیم شد. اما اگر عقلانیت را کنار بگذاریم و باری به هر جهت پیش برویم، کشور در بحران غرق خواهد شد.
رابطه با آمریکا به نفع ایران است
پازوکی در پایان تأکید کرد: امروز میتوانم با عدد و رقم اثبات کنم که رابطه اقتصادی با آمریکا به نفع ایران و به ضرر رقبای منطقهای مثل امارات، قطر، ترکیه، آذربایجان و عربستان است. این کشورها دوست ندارند رابطه ما با آمریکا شکل بگیرد. ما ملتی با تمدن هستیم و در ۲۰۰ سال گذشته به هیچ کشوری تجاوز نکردهایم بلکه همیشه مورد تجاوز دشمنان بودهایم. بنابراین باید پارادایم صداوسیما عوض شود و به یک رسانه ملی واقعی تبدیل شود. ما اقتصاددانان درجه یکی داریم که سیستم از آنها استفاده نمیکند. این در حالی است که میتوانیم از دانش آنها بهره ببریم و کشور را از دست پوپولیستها به دست خردمندان و اندیشمندان بسپاریم.