سقوط بورس و افت شاخص دلار؛ ترامپ چه نقشهای دارد؟
هراس از برکناری رئیس فدرال رزرو توسط ترامپ، تشدید جنگ تجاری و سیاستهای اقتصادی عجیب و غریب کاخ سفید، والاستریت را بازهم لرزاند.

در شروع هفته، فضای بیاعتمادی به سیاستهای اقتصادی دولت آمریکا، والاستریت را به لرزه انداخت. شاخص داوجونز نزدیک به هزار واحد سقوط کرد و در مسیر بدترین عملکرد ماه آوریل از سال ۱۹۳۲ قرار گرفت. همزمان دلار آمریکا در برابر ارزهای اصلی به پایینترین سطح سهساله رسید و طلا رکورد تاریخی تازهای ثبت کرد.
بازارها بار دیگر به سمت «فروش آمریکا» رفتند؛ اصطلاحی که در دورههای نگرانی سیاسی و اقتصادی، به فروش گسترده داراییهای دلاری اطلاق میشود.
ترامپ علیه پاول؛ فدرال رزرو زیر فشار مستقیم کاخ سفید
ریشه این تنشها به اختلاف میان کاخ سفید و بانک مرکزی آمریکا بازمیگردد. دونالد ترامپ در توییتی با اشاره به کاهش هزینهها در اقتصاد، خواستار کاهش فوری نرخ بهره شد و جروم پاول، رئیس فدرال رزرو را «آقای خیلیدیر» و «بازنده بزرگ» خطاب کرد.
همزمان کوین هَسِت، رئیس شورای ملی اقتصاد کاخ سفید، در سخنانی اعلام کرد که دولت در حال بررسی امکان برکناری پاول است؛ اقدامی که اگر عملی شود، میتواند استقلال بانک مرکزی را بهطور بیسابقهای زیر سؤال ببرد.
افت صادرات کره جنوبی به آمریکا؛ زنگ خطر برای تجارت جهانی
در همین حال، دادههای اولیه از کره جنوبی، که به عنوان شاخصی از سلامت تجارت جهانی شناخته میشود، نشان داد صادرات این کشور به آمریکا در ماه جاری با افت شدید مواجه شده؛ نشانهای دیگر از تأثیرات منفی جنگ تعرفهای ترامپ.
سقوط تکنولوژی، رکوردشکنی طلا، و جهش بیتکوین
در بازار سهام، شاخص نزدک بیشترین ضربه را خورد و با افت بیش از ۲.۶ درصدی مواجه شد. غولهای تکنولوژی مانند تسلا، انویدیا و اپل در صدر زیاندهها بودند.
در بازار ارز، شاخص دلار ICE بیش از یک درصد سقوط کرد و در برابر یورو، پوند، ین ژاپن و فرانک سوئیس به پایینترین سطوح چندساله رسید.
بازار اوراق قرضه نیز واکنش نشان داد؛ بازده اوراق ۱۰ساله خزانهداری به ۴.۴۰۴ درصد افزایش یافت.
در سمت دیگر، سرمایهگذاران به سمت داراییهای امن رفتند. طلا از مرز ۳۴۰۰ دلار در هر اونس عبور کرد که بالاترین رکورد تاریخ آن است. بیتکوین نیز با افزایش همراه شد.
تعطیلی بازارهای جهانی و نوسان آسیا
در غیاب بازارهای اروپایی و هنگکنگ به دلیل تعطیلات عید پاک، نوسانات در آسیا قابل توجه بود. شاخص نیکی ژاپن ۱.۳ درصد افت کرد، اما در مقابل شاخص CSI 300 چین ۰.۳ درصد رشد کرد.
منبع: والاستریت ژورنال