ترامپ توانایی صفر کردن صادرات نفت ایران را دارد؟
یک کارشناس انرژی پیشبینی کرد: تحریمهای حداکثری ترامپ، صادرات نفت ایران را به صفر نمیرساند.

به گزارش آوش، دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا ۱۶ بهمن 1403 با امضای یک فرمان، کارزار فشار حداکثری خود علیه ایران را احیاء کرد. این دستور در مجموع سیاست سختگیرانه تحریمها علیه کشورمان را مجددا اعمال میکند.
پیشبینیها حاکی از آن است که این تصمیم تاثیر مستقیم بر فروش نفت ایران خواهد داشت. بر اساس گزارشهای منتشر شده، میزان صادرات نفت در ۵ماهه سال ۱۴۰۳ برابر با ۱۳۱ هزار میلیارد تومان بوده است و منابع حاصل از صادرات گاز طبیعی ایران در این مدت ۲۰ هزار میلیارد تومان اعلام شده است.
پس از انتشار خبر تصمیم ترامپ، یک پرسش اساسی این است که در صورت اعمال فشار حداکثری آمریکا، تحقق درآمدهای نفتی ایران چه تاثیری خواهد گرفت؟
کاهش درآمدهای نفتی به یک سوم با سناریوی بدبینانه
نرسی قربان کارشناس انرژی در گفتوگو با آوش به این پرسش اینگونه پاسخ داد: فکر نمیکنم تحریمهای آمریکا صادرات نفت ایران را به صفر برساند ولی به شکل قابل ملاحظهای میزان صدور نفت ایران را کم خواهد کرد. دقیقا نمیتوان گفت که این سیاست چقدر روی صادرات اثر میگذارد.
به گفته وی، در سناریوهای خوشبینانه درآمدهای نفتی ایران نصف میشود ولی در سناریوی بدبینانه درآمدهای نفتی کشور به یکسوم کاهش خواهد یافت.
قربان درباره نیاز به ارائه تخفیف بیشتر برای فروش نفت گفت: وقتی کار به اینجاها میکشد، قاعدتا باید تخفیفهای بیشتری هم بدهیم. ارائه اطلاعات در این رابطه کار وزارت نفت است و کسی نمیداند که چه اتفاقی رخ میدهد.
وی افزود: تاکنون درباره تخفیفهایی که برای فروش نفت اعمال شده، هیچ وقت اطلاعاتی ارائه نشده است.
این کارشناس انرژی درباره راهکارهای کاهش خسارات با اعمال تحریم ترامپ توضیح داد: راهش این است که ما یک تعامل سازنده با دنیا داشته باشیم. آمریکا به کنار، باید با دیگران کار کنیم.
وی اضافه کرد: ولی متاسفانه دیگران هم معامله با آمریکا را نسبت به ایران ترجیح میدهند، به این دلیل که این کشور قدرتمندتر است.
ارائه بستههای تشویقی مناسب
قربان درباره راههای میانبر موجود برای خروج از شرایط بحران، بیان کرد: باید چیزهایی به کشورها بدهیم که برای آنها پرمنفعت باشد. مثلا اگر قرار است قرارداد نفتی منعقد کنیم، باید درصد خیلی بالایی نصیب طرف دیگر قرارداد در فعالیتهایی نظیر اکتشاف، تولید و ... شود.
وی ادامه داد: البته تا جایی که میدانم به خاطر FATF و مسائل مقابله با آمریکا، کسی مایل به سرمایهگذاری در ایران نیست.
این کارشناس انرژی همچنین گفت: اگر کشوری بخواهد در ایران سرمایه بگذارد، باید حتما رقمهای خوبی به آنها تخصیص داده شود.
وی هزینههای ارائه تخفیفات برای کشور را بالا توصیف کرد و افزود: اگر بخواهیم میزان این هزینهها را کاهش دهیم، نیاز است که با آمریکا مذاکره کنیم اما به صرف مذاکره همه چیز حل نمیشود بلکه در مذاکره باید به توافق هم برسیم.
نیاز به جذاب کردن سرمایهگذاری
قربان در ادامه تاکید کرد: راه اصلی کاهش خسارتها مذاکره و به توافق رسیدن با آمریکا است. راههای فرعی این است که با جذاب کردن سرمایهگذاری درایران، کاری کنیم که دیگر کشورها حاضر باشند با آمریکا در بیفتند که البته نمیدانم شرایط چگونه خواهد بود.
وی به این پرسش که آیا ما روش کار کردن با کشورهای دیگر را امتحان کردهایم، اینگونه پاسخ داد: ما این روش را با چین امتحان کردیم. در فاز 11 پارس جنوبی وقتی که ترامپ از برجام بیرون رفت، توتال از ایران خارج شد و چین هم رفت.
این کارشناس انرژی در پایان اظهار کرد: بنابراین ما این راه را هم امتحان کردیم و به نتیجه نرسیدیم. البته من نمیدانم که چقدر بستههای تشویقی ارائه شده به چین جذاب بود که آنها از ایران خارج شدند.