تابستان سخت برق؛ نیروگاههای برقآبی توان تامین انرژی را دارند؟
مدیرکل دفتر توسعه نظامهای فنی، بهرهبرداری و دیسپاچینگ برقابی شرکت مدیریت منابع آب ایران از حضور فعال نیروگاههای برقآبی برای تامین نیاز پیک تابستان امسال خبر داد.

کارشناسان شرایط بارشها در سال آبی جاری را مطلوب ندانسته و تابستان 1404 را یکی ازخشکترین تابستانهای تجربه شده در ایران اعلام کردند. خشکی تابستان بر میزان رهاسازی آب از مخزن سدها و تولید نیروگاههای برقآبی اثر مستقیم دارد.
در همین راستا مصطفی رجبی مشهدی، مدیر عامل توانیر، نیز بروز خشکسالی را عاملی برای کاهش توان تولید در نیروگاههای برقابی معرفی کرد.
او معتقد است پتانسیل تولید در انواع نیروگاههای برقآبی در تابستان امسال کاهش یافته است و این مسئله ناترازی برق در زمان اوج مصرف را تشدید خواهد کرد.
اما آیا میزان تولید در نیروگاههای برقآبی برای تابستان 1404 کاهش چشمگیری خواهد یافت؟
تقی عبادی، مدیرکل دفتر توسعه نظامهای فنی، بهرهبرداری و دیسپاچینگ برقآبی شرکت مدیریت منابع آب ایران در گفتوگو با آوش از برنامهریزی برای جلوگیری از افت تولید نیروگاههای برقابی خبر داد.
او بیان کرد: بر اساس برنامههای تنظیم شده در ابتدای سال آبی جاری (ابتدای پائیز 1403)، نیروگاههای برقآبی کشور در دوره پاییز و زمستان برنامههای تعمیرات و آمادهسازی سالانه خود را پشت سر گذاشتهاند تا از ابتدای شروع پیک مصرف برق، آمادگی لازم برای ورود به شبکه برق کشور را داشته باشند.
عبادی ادامه داد: از اینرو تعمیرات واحدهای برقآبی کشور مطابق برنامهریزی انجام شده از مهرماه 1403 شروع شده است و تعمیرات سالیانه اکثر واحدها تاکنون به انجام رسیده است.
مدیرکل دفتر دیسپاچینگ برقآبی اضافه کرد: تعمیرات بقیه واحدها تا شروع زمان پیک به پایان رسیده و این واحدها آماده بهرهبرداری خواهند شد. خوشبختانه تاکنون مطابق برنامه زمانبندی پیشرفت لازم انجام شده است.
او گفت: همچنین با توجه به تشدید نشانههای تغییرات اقلیمی و کاهش بارشها در سال آبی 1404- 1403، سال پیشرو یکی از خشکترین سالهاست و با کاهش ورودی سدهای دارای نیروگاه برقآبی، انتظار میرفت شاهد کاهش شدید تولید برق توسط این نیروگاهها باشیم.
عبادی افزود: خوشبختانه برای تولید انرژی حداکثر در نیروگاههای برقآبی در پیک تابستان 1404 متناسب با منابع آب موجود، برنامهریزی لازم در سدهای دارای نیروگاه برقآبی بهویژه حوضه سدهای زنجیرهای کارون بزرگ انجام شده است.
به گفته او در حال حاضر ذخیرهسازی آب در سدهای دارای نیروگاههای برقآبی انجام شده است، همچنین تاکنون حداقل تولید در ماههای غیر پیک (متناسب با نیاز آبی پائین دست) پیگیری شده است.
مدیرکل دفتر دیسپاچینگ برقابی ادامه داد: بنابراین، انتظار میرود با لحاظ افزایش راندمان نیروگاهها از مسیر بهرهبرداری در حداکثر توان و همچنین تنظیم آب و حتیالامکان تولید در زمانهای پیک شبکه برق (در پیک تابستان سال جاری) با وجود کاهش بارشها؛ تولید انرژی در این واحدها حداقل به میزان تابستان سال گذشته انجام شود.
عبادی توضیح داد: تمامی نیروگاههای برقآبی کشور با وجود کاهش بارندگیها و ورودی کل به مخازن سدها، به شکلی برنامهریزی شدهاند که مطابق سالهای گذشته در زمان حداکثر نیاز برق به کمک سایر نیروگاهها از جمله نیروگاههای حرارتی بیایند.