دو دیدار دیپلماتیک در دوسوی آسیا با هدف مذاکرات هستهای ایران
دو دیدار دیپلماتیک در دو سوی آسیا رخ خواهد داد که هر دو در ادامه تکاپوهای سیاسی برای به نتیجه رسیدن مذاکرات هستهای بین ایران و آمریکا است. از یک سو وزیر خارجه ایران راهی چین میشود تا با رئیسجمهور این کشور دیدار کند و او را در جریان مذاکرات هستهای با آمریکا قرار دهد. از سوی دیگر سلطان عمان به مسکو سفر و با رئیسجمهوری روسیه مذاکره کرد.

سفر صبح امروز سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه، به چین در حالی انجام میشود که قرار است در همین روز نشست فنی مذاکرات هستهای ایران و آمریکا در عمان برگزار و سه روز دیگر نیز سومین دور مذاکرات هستهای انجام شود. اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، پیش از این سفر به خبرنگاران گفت: «این طبیعیترین اتفاق ممکن است که ایران بخواهد روند مذاکرات غیرمستقیم هستهای خود با آمریکا را به اطلاع چین برساند و با این کشور رایزنی کند.» به گفته او باتوجه به رشد روز افزون روابط دو طرف، سفر عراقچی با هدف پیگیری اجرای توافقات میان تهران و پکن انجام میشود.
الگمینر نوشت: جک برنهام، تحلیلگر بنیاد دفاع از دموکراسیها در واشنگتن، به روابط تنگاتنگ ایران و چین پرداخته و در گفتوگویی با این روزنامه آمریکایی تأکید کرد: «هر دو کشور اهمیت فزاینده همکاریهای دوجانبه خود را در سطح جهانی درک کردهاند. روابط رو به رشد آنان نشانگر ظهور یک محور جدید در جهت تضعیف امنیت ملی آمریکا و اسرائیل است.» به گفته او علاوه بر این، افزایش تحریمهای آمریکا علیه هر دو کشور، بهویژه در بخش نفت ایران باعث شده، روابط تهران و پکن گسترش یابد.
عراقچی در حالی به چین سفر میکند که کمتر از یک هفته پیش نیز به مسکو سفر و با ولادیمیر پوتین دیدار کرده بود. به گفته ناظران، تیم دیپلماسی ایران در وضعیت کنونی که در حال مذاکره با آمریکاست و علاوه بر آن در کنار فشارهایی که از طرف این کشور و البته اسرائیل متحمل میشود، فعالیتهای دیپلماتیک خود را در منطقه افزایش بخشیده است. اما در بین همه تماسهای حضوری و تلفنی وزیر خارجه ایران با کشورهای منطقه، سفر او به دو کشور روسیه و چین اهمیت بیشتری دارد. در همین ارتباط هفته پیش عراقچی در گفتوگو با راشاتودی، خبرگزاری دولتی روسیه، گفته بود: «همکاری نزدیک با مسکو و پکن در شرایط فعلی جهان، ضرورتی اجتناب ناپذیر برای تهران است. به همین دلیل مدتی است گفتوگوهای سهجانبه با روسیه و چین درباره برنامه هستهای ایران را آغاز کردهایم و آمادهایم این گفتوگوها را ادامه دهیم و به مسائل دیگر نیز گسترش دهیم.»
در همین ارتباط سایت شبکه خبری الجزیره نیز نوشته است: «جنگ اسرائیل و غزه باعث نزدیک شدن مواضع روسیه و چین به ایران شده بود اما مذاکرات اخیر ایران و آمریکا این روابط را بسیار نزدیکتر و مستحکمتر کرده است. طوری که بعد از دیدار هفته پیش وزیر امور خارجه ایران با ولادیمیر پوتین، روز دوشنبه رئیسجمهوری روسیه توافق استراتژیک 20 ساله با ایران را امضا کرد.»
دیدار در مسکو
همچنین روز دوشنبه هیثم بن طارق، سلطان عمان، وارد مسکو شد و در کرملین با ولادیمیر پوتین دیدار کرد. هرچند دیدار آنها بنابر آنچه که کرملین و کاخ پادشاهی عمان اعلام کردهاند با اهداف اقتصادی برگزار شد اما روسیه در گذشته نقش زیادی در مذاکرات هستهای ایران با غرب داشته و عمان نیز در دو هفته اخیر در حال ایفای نقش میانجیگرانه بین تهران و واشنگتن بوده و در ادامه این مذاکرات نیز بناست، همچنان به این نقش ادامه دهد. از همین رو تصور میشود بخشی از دیدار سلطان عمان و رئیسجمهوری روسیه درباره نقش مثبتی باشد که عمان میتواند در مسیر مذکرات هستهای ایران و آمریکا ایفا کند.