به روز شده در
کد خبر: ۱۷۰۹۷
آرش صفری در گفت‌وگو با آوش تحلیل کرد

طلا، دلار یا بورس، بهترین گزینه سرمایه‌گذاری برای مردم کدام است؟

یک تحلیلگر بازارهای مالی اعتقاد دارد بازارهای طلا، دلار و بورس در انتظار نتیجه مذاکرات هستند. توافق می‌تواند به ریزش موقتی قیمت منجر شود، اما تعادل نرخ در بلندمدت حفظ می‌شود.

طلا، دلار یا بورس، بهترین گزینه سرمایه‌گذاری برای مردم کدام است؟
گروه اقتصادی آوش-شهریار صحاف

آرش صفری، پژوهشگر و تحلیلگر بازارهای مالی، وضعیت فعلی بازارهای طلا، دلار و بورس را عمدتا تابع خبرهای سیاسی و روند مذاکرات می‌داند. او معتقد است که قیمت دلار و طلا در محدوده تعادلی قرار دارد و در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات، این قیمت‌ها به طور موقت ۱۵ تا ۲۰ درصد کاهش خواهند یافت اما در مدت کوتاهی دوباره به سطح تعادلی بازمی‌گردند.

سیاست‌گذاری، عامل اصلی تغییر مسیر بازارها

این تحلیلگر بازارهای مالی می‌گوید: «آنچه در حال رخ دادن است و در بازار بسیار عیان است، این است که داینامیک بازارها، حداقل در دو ماه و حتی در یک سال اخیر، به شدت تحت تأثیر عوامل سیاسی، اقتصاد سیاسی و مذاکرات بوده است. امروز آنچه بازارها را دستخوش تغییر می‌کند، توافق یا عدم توافق است. با هر خبر مثبتی که از مذاکرات منتشر می‌شود یا هر صحبتی که در رسانه‌ها منعکس می‌گردد، شاهد واکنش‌هایی بین بازار طلا و بورس هستیم و جابجایی‌هایی رخ می‌دهد.»

او ادامه داد: «سال‌هایی بود که به خاطر تورم پایداری که در چشم‌انداز می‌دیدم و تنش‌هایی که در فضا وجود داشت، طلا، دلار و بورس هم‌زمان رشد می‌کردند؛ اما امروز دلیل رشد یا عدم رشد هرکدام از این بازارها متناقض با یکدیگر است. مثلاً آنچه باعث رشد بازار طلاست، می‌تواند باعث اصلاح و ریزش در بازار بورس شود و بالعکس.»

آرش صفری

سناریوی توافق؛ کاهش ریسک و حرکت سرمایه به سمت بورس

صفری تحلیل خود را چنین ادامه می‌دهد: «بازارهای مالی به این سمت می‌روند که اگر مذاکرات به نتیجه برسد و توافق حاصل شود، دیگر سرمایه‌گذاری روی طلا و دلار منطقی به نظر نمی‌رسد، خصوصا با رشدهای اخیر این دو دارایی. با کاهش ریسک‌های سیستماتیک و برداشتن سایه جنگ از سر کشور، وارد شرایطی می‌شویم که می‌توانیم از این دارایی‌ها فاصله بگیریم.»

او معتقد است چشم‌انداز نرخ بهره و وضعیت کلی بازارها مثبت است و در این شرایط، سرمایه‌گذاری‌ها در کشور پررنگ‌تر دیده می‌شود. بازار سهام در ایران تشنه سرمایه است و در چنین وضعیتی، منابع مالی به سمت بورس حرکت خواهند کرد.

سناریوی عدم توافق؛ بازگشت به دارایی‌های امن

با این حال صفری هشدار می‌دهد: «در سمت مقابل، یعنی در سناریوی عدم توافق ـ که متأسفانه مسئولان دولتی ایران و آمریکا هم بارها درباره آن صحبت کرده‌اند ـ ما با خطرات ژئوپلیتیکی و ریسک‌های سیستماتیک بالایی مواجه خواهیم شد. چه تحریم‌های گسترده باشد چه حملات نظامی از جانب اسرائیل یا آمریکا، مسیر حرکت سرمایه به سمت دارایی‌های ریسک‌گریز مثل طلا خواهد بود.»

قیمت‌ها در محدوده تعادلی

او درباره قیمت طلا و دلار توضیح داد: «امروز که داریم صحبت می‌کنیم، تقریبا در قیمت‌های تعادلی طلا و دلار قرار داریم. یعنی اگر توافقی حاصل شود، بازار احتمالاً بین ۱۰ تا ۲۰ درصد افت خواهد داشت. اما بعد از فروکش کردن هیجانات، دوباره به همین قیمت‌های تعادلی بازمی‌گردیم.»

صفری در ادامه گفت: «با مفروضات اقتصادی فعلی، قیمت تعادلی دلار رقمی بین ۷۷ تا ۸۲ هزار تومان است. با این شرایط می‌توان انتظار داشت قیمت‌ها در این محدوده و با کمی تلورانس باقی بمانند.»

توصیه به سرمایه‌گذاران؛ احتیاط و نقدینگی

این تحلیلگر بازارهای مالی در پایان اظهار داشت: «سئوال مهم امروز این است که مردم با این عدم تعادل‌ها و ابهامات قیمتی چه کنند؟ پیشنهاد ما این است که حداقل ۱۵ تا ۲۰ درصد سرمایه خود را نقد نگه‌دارند تا اگر اتفاقی افتاد، بتوانند از موقعیت‌ها استفاده کنند و دچار زیان‌های غیرمنتظره نشوند.»

او توصیه کرد: «از بازارهای پرریسک مثل بازار آپشن یا خرید سهام‌هایی که پشتوانه بنیادین ندارند و فعالیت‌های سفته‌بازانه روی آن‌ها انجام می‌شود، فاصله بگیرند. فعلاً تا زمانی که نتیجه مذاکرات مشخص نشده، آنچه مهم است و داینامیک بازارها را شکل می‌دهد، مذاکرات است و تحلیل‌ها باید بر این مبنا انجام شود.»

ارسال نظر

آخرین اخبار