به روز شده در
کد خبر: ۲۶۶۹۸

سلامتی در خطر فریادهاچرا داد و فریاد دشمن سلامتی است؟

داد زدن فقط برای کسی که این کار را می‌کند مضر نیست، بلکه کسانی که سرشان داد و فریاد کشیده می‌شود نیز آسیب می‌بینند و این آسیب می‌تواند از سنین بسیار پایین شروع شود.

سلامتی در خطر فریادهاچرا داد و فریاد دشمن سلامتی است؟

داد زدن فقط برای کسی که این کار را می‌کند مضر نیست، بلکه کسانی که سرشان داد و فریاد کشیده می‌شود نیز آسیب می‌بینند و این آسیب می‌تواند از سنین بسیار پایین شروع شود. داد زدن سر بچه‌ها از چند طریق به آن‌ها لطمه می‌زند: مشکلات رفتاری‌شان بدتر می‌شود برخی مطالعات نشان داده‌اند والدینی که سر فرزندان ۱۳ ساله خود زیاد فریاد می‌زدند متوجه شدند رفتار بچه‌ها طی یک سال بعد زندگی‌شان بدتر شده بود. رشد مغزی‌شان تغییر می‌کند مغز کسانی که طی دوران کودکی زیاد سرشان داد و فریاد زده شده بود، ساختار متفاوتی در قسمت پردازش صدا و زبان داشت. دچار درد مزمن خواهند شد برخی از مشکلاتی که گریبانگیر بچه‌هایی می‌شود که والدین آن‌ها زیاد سرشان داد می‌زنند این است که طی سال‌های بعد دچار کمردرد و گردن درد و سردرد‌ مزمن و حتی آرتریت می‌شوند. دیگر آسیب‌ها اگر در محیطی زندگی کنید که مدام سرتان داد و فریاد می‌زنند، پس یعنی مورد سوء استفاده احساسی هستید، در نتیجه بیشتر احتمال دارد به افسردگی دچار شوید. تصور کنید در محیطی که هستید مرتبا تحقیر و سرزنش می‌شوید و سرتان داد می‌زنند، طبیعی است اعتمادبه‌نفستان را از دست بدهید و احساس نادیده گرفته شدن و اندوه و ... کنید. مرتبا مورد داد و فریاد قرار گرفتن، مغز و ذهن و جسم را از جهات گوناگونی تغییر می‌دهد، از جمله افزایش فعالیت آمیگدالا (مغز هیجانی)، افزایش هورمون استرس در خون، افزایش تنش عضلانی و .کودکی که مدام سرش داد می‌زنند، نحوه‌ تفکرش و احساسی که نسبت به خودش دارد تغییر می‌کند، حتی وقتی که بزرگ می‌شود و خانواده را ترک می‌کند. علتش هم این است که مغز ما طبق تجربیات ما خودش را تنظیم می‌کند و ما صدای والدین خود را مدام در سرمان می‌شنویم که داد می‌زنند، حتی وقتی آنجا نیستند! وقتی بچه‌ها کاری انجام می‌دهند که ما آن را «اشتباه» می‌دانیم، از دستشان عصبانی می‌شویم زیرا می‌خواهیم آن‌ها درک کنند چرا کاری که انجام داده‌اند اشتباه بوده و جلوی تکرار آن را بگیریم. اما نشان دادن این خشم و عصبانیت با داد زدن، پیامدهای منفی بر رشد شخصیت کودک، هم در بلندمدت و هم در کوتاه‌مدت دارد. مطالعات نشان می‌دهد داد زدن بر سر کودک، مشکلات رفتاری او را بدتر می‌کند، یعنی در آینده مجبورید بیشتر و بیشتر داد بزنید تا کودک را تصحیح کنید. ضمنا داد زدن و دیگر روش‌های خشونت‌آمیز در تربیت بچه‌ها، بر رشد مغز کودکان اثر می‌گذارد، زیرا مغز انسان، اطلاعات و اتفاقات منفی را سریع‌تر و کامل‌تر از اطلاعات و اتفاقات مثبت پردازش می‌کند.

داد و فریاد زدن شما را برنده‌ دعوا نمی‌کند

پژوهش‌ها نشان می‌دهند ما طی مشاجره داد و بیداد می‌کنیم چون به درست و محق بودن خودمان خیلی اطمینان داریم اما مطمئن نیستیم که شنیده می‌شویم. واقعیت این است که به ندرت پیش می‌آید کسی با داد و فریاد زدن، ناسزا گفتن و توهین و بی‌احترامی کردن به طرف مقابل برنده‌ی بحث شود. در یک بحث و گفتگو، هر دو نفر نیاز دارند که نظرات خود را بیان کنند، شنیده و درک شوند و تفاوت‌هایشان مورد بی‌احترامی قرار نگیرد. حفظ خونسردی و منطقی فکر کردن تنها راه این است که طرف مقابلتان نظر شما را بشنود و درک کند و در نهایت بتوانید او را متقاعد کنید.

پیشگیری از داد و فریاد

راهکارهایی وجود دارند که به شما کمک می‌کنند خشم خود را کنترل کرده و وارد مکالمه‌ای سالم و بدون داد و فریاد شوید: . قبل از حرف زدن فکر کنید. دم دستی‌ترین کار این است که بدون فکر چیزی بگویید که طرف مقابل را آزرده کنید و بعدا هم پشیمان شوید؛ اما شما ضربه‌ی خود را زده‌اید و طرف مقابل ممکن است هرگز آن را فراموش نکند. بعد از اینکه آرام شدید، ناراحتی و رنجش خود را ابراز کنید. هرگز در زمان خشم، احساس خود را بروز ندهید. صبر کنید تا آرام شوید و بعد در مورد هر چیزی که ناراحتتان کرده به روشی درست و منطقی حرف بزنید. بدین ترتیب احتمال اینکه طرف مقابل‌ به احساس شما احترام بگذارد و حرفتان را بشنود خیلی بیشتر خواهد شد. 

ارسال نظر

آخرین اخبار