از حمایت ذوالنوری از تیم مذاکره کننده تا دعای باقری بنابی برای مذاکره مستقیم پزشکیان و ترامپ
در حالی که تعدادی از نمایندگان مجلس بر مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا به منظور تأمین بیشترین منافع ایران تأکید میکنند، برخی دیگر بر این باور هستند که مذاکره مستقیم میتواند بیشتر مثمر ثمر باشد.

«مذاکره اخیر ایران و آمریکا به صورت غیرمستقیم صورت میگیرد.» این عبارتی است که از زمان مطرح شدن از سرگیری مذاکرات میان تهران و واشنگتن، بارها از زبان عباس عراقچی، وزیر امور خارجه با ادبیاتهای متفاوت مطرح شده است.
اما در این میان برخی نظر دیگری درباره نوع مذاکرات دارند، کما اینکه افرادی مانند محمد باقری بنابی، عضو فراکسیون مستقلین مجلس شورای اسلامی بر این باور هستند که مذاکره مستقیم خوب است و « انشالله همین مذاکره غیرمستقیم فرجی میشود که انشالله مذاکرات مستقیم هم شروع شود.»
البته تعدادی هم مانند مجتبی ذوالنوری و موسی غضنفرآبادی که از چهرههای اصولگرای شناخته شده مجلس هستند از تیم مذاکره کننده حمایت میکنند و برای شرایط فعلی مذاکره غیرمستقیم را مناسب میدانند.
در نهایت مذاکره مستقیم بیشترین منافع ایران را تأمین میکند و یا مذاکره غیرمستقیم؟ این پرسشی است که رسانه آوش از 11 نماینده مجلس شورای اسلامی در طیفهای مختلف سیاسی پرسیده است.
ذوالنوری: به تیم مذاکره کننده اطمینان داریم
مجتبی ذورالنوری، عضو کممیسیون امنیت ملی و سیاست خارجه مجلس شورای اسلامی در گفتگو با آوش در پاسخ به اینکه مذاکره مستقیم با آمریکا بیشتر منافع ایران را تأمین میکند و یا مذاکره غیرمستقیم، گفت: ما هم زیر سایه ولایت هستیم و هم به تیم مذاکره کننده اطمینان داریم. هر چه در چارچوب تدابیر آقا اتفاق بیافتد ما تابع آن هستیم.
غضنفرآبادی: اصل مذاکره را رد نمیکنیم
موسی غضنفرآبادی، رئیس فراکسیون انقلاب اسلامی مجلس شورای اسلامی نیز در گفتگو با آوش ضمن ارزیابی اینکه مذاکره مستقیم بیشتر منافع ایران را تأمین میکند و یا غیرمستقیم؟ گفت: ما تا الان اصل مذاکره را رد نکردیم اما مذاکره مستقیم به هیچ وجه به مصلحت ما نیست چون بدعهدی و دروغگو بودن آنها برای ما مسلم شده است. بنابراین همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند ما فعلاً مذاکره مستقیم را جایز نمیدانیم.
باقری بنابی: انشالله پزشکیان و ترامپ سر یک میز مستقیم مذاکره کنند
محمد باقری بنابی، عضو فراکسیون مستقلین مجلس شورای اسلامی در گفتگو با رسانه آوش با ارزیابی اینکه منافع ایران در کدام نوع مذاکره اعم از مستقیم و غیرمستقیم تأمین میشود؟ گفت:انشالله همین مذاکره غیرمستقیم فرجی میشود که انشالله مذاکرات مستقیم هم شروع شود. هر دو نوع مذاکره مهم است و مذاکره غیرمستقیم هم با توجه اینکه حاکمیت تصمیم گرفته انشالله خیر خواهد بود. انشالله نزدیک میشوند و به صورت مستقیم آقای رئیس جمهور با ترامپ مذاکره میکنند.
پژمانفر: درباره مذاکره صحبت نمیکنم
نصرالله پژمانفر، رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی در گفتگو با آوش در پاسخ اینکه به نظر شما مذاکره مستقیم منافع ایران را بیشتر تأمین میکند و یا غیرمستقیم؟ گفت: من در این مورد صحبت نمیکنم.
لاهوتی: مذاکرات پیشرو خیلی هم غیرمستقیم نیست
مهرداد لاهوتی، عضو فراکسیون مستقلین مجلس شورای اسلامی نیز در گفتگو با آوش در واکنش به این موضوع گفت: الان ظاهر قضیه غیرمستقیم است اما قرار شد وزیر امور خارجه با نماینده آمریکا در خاورمیانه بنشینند، اینکه اسمش را چه میشود گذاشت را نمیدانم. اما به نظر من اگر قرار است موضوع حل شود، تصمیمی است که حاکمیت میگیرد چراکه امکان دارد گاهی اراده حاکمیت بر حل موضوع نیست و مذاکرات هم موردی نیست که در عرض 48 ساعت درباره آن تصمیمگیری شود.
او افزود: لذا به نظر بنده هدف از این گفتگوی اولیه این است که دو طرف موکول به زمان کنند و بگویند ما آمادگی داریم که مذاکره کنیم و نگاهها را به یکدیگر نزدیک کنیم. بنابراین گفتگوی اولیه در همین حد است و بیشتر از این نیست. اما محتوا موضوع زمانبری است که امیدواریم شنبه تصمیمی در این مورد گرفته شود. عملاً همین موردی که در حال حاضر قرار است اتفاق بیافتد خیلی هم غیرمستقیم نیست.
حاجی دلیگانی:مذاکره غیرمستقیم فضای شفافتری ایجاد میکند
حسینعلی حاجی دلیگانی، نایب رئیس دوم کمیسیون اصل نودم قانون اساسی مجلس به آوش گفت: قطعاً مذاکره مستقیم برای ما آسیب است چراکه آن کسی که میخواهد مذاکره مستقیم کند، الان آرایش نظامی در منطقه داده، تعداد هواپیماهای جنگی و سوخترسانهایش را افزایش داده البته جرأت این را ندارد که علیه ما عملیات نظامی انجام دهد، اما چنگ و دندان نشان میدهد و از آن طرف هم میگوید سر میز مذاکره بنشینید، لذا میخواهد با تهدید مذاکره انجام دهد.
او افزود: ضمن اینکه هیچ اعتمادی به طرف مقابل نیست و مذاکره مستقیم، هیچ ثمرهای برای ما نخواهد داشت اما از آن طرف مذاکره غیرمستقیم فضای شفافتری ایجاد میکند و میتواند نشاندهنده این باشد که آنها تا چه اندازه در این حرفهایی که میزنند، رفتارهای استعمارگری دارند،این برای دنیا بیشتر روشن خواهد شد.
آزادی خواه:اگر آمریکا اهل مذاکره باشد، خودش را ثابت میکند
احد آزادیخواه، عضو فراکسیون انقلاب اسلامی مجلس شورای اسلامی نیز به آوش درباره اینکه مذاکرات مستقیم بیشتر به نفع ایران است یا غیرمستقیم، گفت: مذاکره غیرمستقیم میتواند منافع ایران را تأمین کند. راهبرد جمهوری اسلامی ایران مذاکره غیرمستقیم است و این نوع مذاکره برنامه اجرایی ما محسوب میشود و اگر آمریکا اهل مذاکره باشد و در این میدان خودشان را اثبات کنند، حتماً به اهداف هم خواهیم رسید.
طغیانی: معلم اقتصاد هستم
مهدی طغیانی، نایب رئیس اول کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی درباره اینکه از میان مذاکره مستقیم و غیرمستقیم کدام مورد بیشترین منافع ایران را تأمین میکند، در گفتگو با آوش گفت: من معلم اقتصاد هستم. مذاکره مستقیم و غیرمستقیم در آن فضای فنی دیپلماسی معنا دارند.
قدرتی: نظرم درباره مذاکره هر چه رهبری میفرمایند، است
عباس قدرتی، عضو فراکسیون مستقیلن مجلس شورای اسلامی در گفتگو با آوش در پاسخ به این سوال که مذاکره مستقیم منافع بیشتری از ایران را تأمین میکند و یا مذاکره غیرمستقیم؟ گفت: هر چه رهبری میفرمایند، یعنی همان مذاکره غیرمستقیم.
علیزاده: ایران صداقت خود را نشان داده است
علی اکبر علیزاده، نماینده مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی در مورد اینکه به نظنر شما مذاکره مستقیم بیشترین منافع ایران را تأمین میکند و یا مذاکره غیرمستقیم؟ به آوش گفت: سیاست جمهوری اسلامی ایران را وزیر امور خارجه اعلام کرد، مذاکرات غیرمستقیم است و ما هم دنبال منافع حداکثری برای کشور خودمان هستیم. لذا ابتدا باید بسنجیم که آمریکا صداقت دارد یا خیر. البته در پاسخ هم که به ترامپ داده شد، به این نکته اشاره شده است که تو بدترین و عهدشکنترین مذاکره کننده هستی و هیچ اعتمادی به تو نداریم.
او افزود: بر همین اساس باید ببینیم که ترامپ و دار و دسته آمریکاییها به دنبال حل مشکل هستند و یا مانند سابق میخواهند به سلطه خودشان ادامه دهند. اگر بخواهند مشکل را حل کنند ایران صداقت خود را نشان داده و اگر بخواهند سلطه خودشان را تحمیل کنند ایران بارها بارها اعلام کرده که ما سلطه پذیر نیستیم.
نصیری: بستر در مذاکره باز است
محمد نصیری، عضو کمیسیون نظارت بر اجرای اصل 44 قانون اساسی در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با آوش با ارزیابی اینکه منافع ایران در کدام نوع مذاکره اعم از مستقیم و غیرمستقیم تأمین میشود؟ گفت: با سیاستگذاریها و دوراندیشیهایی که رهبری دارند، نگاهشان بر مذاکره غیرمستقیم است. البته در این زمینه بستر را باز گذاشتند، به این معنا که اگر واقعاً آمریکا اهل مذاکره باشد، کاملاً این بستر فراهم است.