کارگروه رسیدگی به هنرمندان خسارتدیده از جنگ ۱۲روزه تشکیل شد
«خانههای بعضی از هنرمندان خسارتدیده استیجاری بود و به دلیل خرابی امکان سکنی گزیدن نبود.قرار شد وامهایی به خسارتدیدگان داده شود. این وام براساس درخواست افراد و میزان خسارتهاست؛ قرار شد کارگروهی با نظارت صندوق هنر که بازوی اجرایی وزارتخانه است بازدیدی داشته باشند و در هفته جاری گزارشهایشان را بیاورند تا اقدامات عملی صورت گیرد؛ مثلاً بنیاد رادی به صورت فوری قرار است این کار را انجام دهد و با همکاری مؤسسههای زیرمجموعه مکانی برای شان اجاره شود.»

با دستور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، کارگروه رسیدگی به هنرمندان خسارت دیده از جنگ 12 روزه به ریاست حسین انتظامی معاونت توسعه و مدیریت منابع وزارت فرهنگ و ارشاد و همراهی معاونتهای تخصصی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل و هفته گذشته نخستین جلسه این کارگروه برگزار شد.
نیکنام حسینیپور، مشاور وزیر و رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، درباره اقدامات و تصمیمات این کارگروه به خبرنگار«ایران» گفت: «بعد از جنگ 12روزه با توجه به خسارتهایی که به حوزههای مختلف وارد شده بود برای ارزیابی و رسیدگی به خسارتهای وارد شده به ذینفعان وزارت فرهنگ و ارشاد کمیتهای در وزارتخانه تشکیل شد.»
حسینیپور ادامه داد: «در اولین قدم در این کمیته مقرر شد خسارتهایی که هنرمندان اهالی فرهنگ و هنر و رسانه دیده بودند احصا شود؛ این خسارتها بخشی در مناطق مسکونی، دفاتر کاری فیلمسازان، ناشران، کتابفروشان و اهالی رسانه حتی کلیساها صورت گرفته بود که این خسارتها از طریق معاونتهای تخصصی در وزارت ارشاد احصا شد و در نهایت به لیستی رسیدیم که شامل هنرمندان متفاوتی بود که خسارت بعضیها جدی و بعضی در حد شکستن شیشه و خرابیهای کم بود مثل خانه خانم معترف که همکاران صندوق هنر به محل حادثه رفتند و من هم چندبار تلفنی تماس گرفتم و در نهایت بعضی خسارتها جبران شد.«
رئیس مرکز روابط عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: «خانههای بعضی از هنرمندان خسارتدیده استیجاری بود و به دلیل خرابی امکان سکنی گزیدن نبود.قرار شد وامهایی به خسارتدیدگان داده شود. این وام براساس درخواست افراد و میزان خسارتهاست؛ قرار شد کارگروهی با نظارت صندوق هنر که بازوی اجرایی وزارتخانه است بازدیدی داشته باشند و در هفته جاری گزارشهایشان را بیاورند تا اقدامات عملی صورت گیرد؛ مثلاً بنیاد رادی به صورت فوری قرار است این کار را انجام دهد و با همکاری مؤسسههای زیرمجموعه مکانی برای شان اجاره شود.«
حسینیپور تصریح کرد، در عین حال وزارت مسکن و شهرسازی رسیدگی به خسارت دیدگان را پیش میبرد و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در مسیری که دولت تعیین کرده برای هنرمندان و اهالی فرهنگ و رسانه کارها را پیش میبرند البته کارهای ما حداقلی است تا بتواند تسکینی باشد برای مشکلات هنرمندان.او درباره آمارخسارت به هنرمندان گفت: «آماری که به دست آوردیم متفاوت است نزدیک به 52 نفر، دفتر و نهاد فرهنگی بودند که در جنگ خسارت دیدند و این آمار در حال زیاد شدن است؛ مثلاً در بخش خسارت چاپخانهها، اتحادیهها و نهادهای صنفی وارد کار شدند و با صنوفی که خسارت دیده بودند همدلی و همراهی کردند.«
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد تأکید کرد، اگر موردی از چشم ما پنهان بماند دوستانی که خسارت دیدهاند، میتوانند با روابط عمومی ارشاد تماس بگیرند و ما برای اقدامات حداقلی در خدمتشان هستیم تا تسکینی باشد بر دردهای اهالی فرهنگ و هنر و رسانه.«
دورهمی هنرمندان بعد از جنگ
عباس عظیمی، مدیرعامل مؤسسه هنرمندان پیشکسوت در گفتوگو با «ایران» درباره روند رسیدگی به وضعیت هنرمندانی که در جنگ 12 روزه خانههایشان آسیب دیده، گفت: «ارتباط و تعامل مؤسسه هنرمندان پیشکسوت مقطعی نیست، ارتباط ما منوط به جنگ و غیرجنگ نیست.اگر هنرمندی مشکلی داشته باشد مستقیماً تماس میگیرد.«
او همچنین ادامه داد: «در فضای مجازی برای پیشکسوتان گروه و کانالی که هست از حال یکدیگر خبر دارند.در مقطعی که جنگ اتفاق افتاد پیگیری کردیم که کدام یک از هنرمندان آسیبی دیده، متوجه شدیم منزل خانم مریم معترف دچار خساراتی شده. صحبتهایی بود که منازل آسیب دیده از سوی دولت و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی مورد رسیدگی قرار میگیرد.تصورمان این است که این رسیدگی زمانبر خواهد بود به همین دلیل مستقیم در مؤسسه هنرمندان پیشکسوت دست به کار شدیم.«
عظیمی ادامه داد: «چون منزل خانم معترف به دلیل موج انفجار فقط شیشههایش شکسته بود سفارش خرید و نصب شیشه را دادیم که تحویل و در خانهشان هم بزودی نصب خواهد شد و خانه ایشان آماده زندگی میشود.کوچهای که خانم معترف در آن زندگی میکرد بسیار آسیب دیده بود و این هنرمند به صورت معجزهآسایی حتی یک خراش برنداشته که جای شکرش باقی است.خوشبختانه در وزارت ارشاد کمیتهای تشکیل شده تا هنرمندانی که در جریان جنگ خانههایشان خسارت و آسیب دیدهاند مورد حمایت و رسیدگی قرار گیرد.«
عظیمی در پاسخ به این سؤال که با توجه به اینکه جنگ تروماهای روحی و روانی را در پی دارد، بعد از آتشبس مؤسسه هنرمندان پیشکسوت چه برنامهای برای عادیسازی و بازگشت به زندگی برای هنرمندان دارد، گفت: «با توجه به اینکه همکاران در مؤسسه با هنرمندان ارتباط مستمر دارند قرار است در اولین فرصت برنامه دورهمی بگذاریم تا دیدارها تازه شود و این زمان مناسبی است که از هنرمندانی که دچار مشکل شدهاند خبردار شویم.«
عظیمی یادآور شد: «75 درصد اعضای مؤسسه هنرمندان پیشکسوت در تهران ساکن هستند و خوشبختانه در جریان جنگ آسیب ندیدند و از مراکز خطر دور شده بودند.»
او درباره مهمترین برنامهای که در مؤسسه هنرمندان پیشکسوت برای هنرمندان برنامهریزی شده، اظهار کرد: «رسیدگی و تعامل و ارتباطات گذشته با هنرمندان در حال انجام است. به دلیل جنگ جشنهای تولد هنرمندان برگزار نشد این جشنها در روحیه هنرمندان تأثیر زیادی داشت. به دنبال آن هستیم برنامههای سفر گروهی را در این شرایط احیا کنیم تا هنرمندان از روزمرگی خارج شوند. در مؤسسه هنرمندان پیشکسوت منتظرنیستیم اتفاقی بیفتد تا برنامه جدید را تدوین کنیم. ارتباط ما اصلاً با هنرمندان قطع نمیشود و 24 ساعته کار میکنیم، در مؤسسه یک منشور اخلاقی داریم که تعطیلات یا پایان وقت اداری مانعی برای قطع ارتباط با هنرمندان نیست. هنرمندان هر خواسته و تماسی در ساعات غیراداری و حتی نصفه شب داشته باشند بیپاسخ نمیماند. علاوه بر آن یک سیستم پیگیری خاص در مؤسسه هنرمندان پیشکسوت داریم. همکاران با هنرمندان تماس بگیرند اگر لابهلای صحبتها متوجه موضوعی شوند که نیاز به پیگیری و رسیدگی دارد آن موضوع وارد درگاه پیگیری شده و رسیدگی میشود.«
مدیرعامل مؤسسه هنرمندان پیشکسوت همچنین درباره نحوه پرداخت وام به هنرمندان گفت: «هنرمندانی داریم که از لحاظ معیشتی دچار مشکل هستند و ما را در جریان قرار دادند و تا جایی که از لحاظ بودجهای توان داشتیم در قالب وامهای بدون بهره کمک کردیم. وامهایی که توسط مؤسسه هنرمندان پیشکسوت داده میشود به صورت قرضالحسنه است؛ وام 10 میلیونی است که بدون ضامن پرداخت میشود و اسمش وام بدون دردسر است و یک ساعته هم پرداخت میشود. این وام جزو وامهای ضروری است. وامهای با سقف بالا را به صندوق هنرمندان ارجاع میدهیم. البته ماهیانه تا 12 نفر از این وام ضروری میگیرند.«
عظیمی همچنین به ارتباط خوب مؤسسه با صندوق هنر اشاره کرد و گفت: «ارتباط مؤسسه هنرمندان پیشکسوت با صندوق هنر بسیار خوب است و در بحث بیمه تکمیلی دو سال است که حق بیمه از سوی صندوق هنر پرداخت میشود. مشکل اصلی مؤسسه هنرمندان پیشکسوت بودجه است.ما سالانه برنامه پیشنهادی به وزارت ارشاد میدهیم که در این 12 ساله نتوانستیم کل برنامهای را که ارائه دادیم عملیاتی کنیم؛ نه اینکه وزارت ارشاد نخواهد به ما کمک کند نه، بودجه در کلیتش دچار مشکل است و سهم ما هم بالطبع کم است.«
او به مهمترین دغدغهای که همیشه در مؤسسه هنرمندان پیشکسوت وجود دارد اشاره کرد و افزود: «الان یک دغدغه جدی نگهداری هنرمندان پیشکسوتی است که تنها زندگی میکنند و نیاز به مراقبت دارند. از ابتدای فعالیت مؤسسسه هنرمندان پیشکسوت طرحی داشتیم به نام نگهداری هنرمندان پیشکسوت و البته نه با عنوان خانه سالمندان. به طوری که شأن هنرمندان حفظ شود پیشنهاد کردیم یک سرای نگهداری هنرمندان پیشکسوت تأسیس شود چون آرام آرام هرم سنی پیشکسوتها در حال افزایش است، طبیعی است که برای هنرمندانی که خانوادهشان توانایی نگهداری از آنها را ندارند و نمیتوانند برایشان پرستار بگیرند دچار چالش شویم. هزینههای پرستاری خیلی بالاست یک پرستار 24 ساعته برای یک هنرمند پیشکسوت فقط 50 میلیون تومان دستمزدش است.اگر از حالا به فکر این موضوع نباشیم که سرایی را برای هنرمندان پیشکسوت ایجاد کنیم در آینده هزینههای سنگینتری را متحمل میشویم. این آرزویی است که من 12 سال است رویش بحث داشتم تا برای نگهداری هنرمندان پیشکسوت تنها به چالش برنخوریم.»