نوسازی صنعت و پالایشگاه؛ خواستههای اکسپو از ایدرو
هفتمین نمایشگاه ایران اکسپو امروز به پایان میرسد. به گفته مدیران ایدرو درخواست برای نوسازی صنایع و ساخت پالایشگاه بیواتانل مهمترین درخواستهای مطرح شده از سوی شرکت کنندگان در این نمایشگاه بوده است.

هفتمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران 1404 (ایران اکسپو) هشتم اردیبهشت کار خود را در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران آغاز کرد و تا ساعتی دیگر به کار خود پایان میدهد. این نمایشگاه فرصتی برای ارائه دستاوردها و توانمندیهای ایران به کشورهای شرکت کننده است.
آنطور که سیدمحمد موسوی، عضو هیات عامل ایدرو، در گفتوگو با آوش مطرح کرد، گویا نمایشگاه امسال، رنگ و بوی دیگری نسبت به سالهای قبل داشته است. او درباره هفتمین نمایشگاه ایران اکسپو بیان کرد: نمایشگاه امسال نمایشگاه خیلی پرباری بود. بالغ بر 110 کشور دنیا مهمان این نمایشگاه بودند.
او افزود: بر اساس اطلاعات موجود، بالغ بر چهار هزار درخواست برای تجار آمده بود اما 2500 درخواست تایید شد.
به گفته موسوی، در نمایشگاه امسال تقریبا حدود 150 نفر از مقامات کشورهای مختلف در سطح فرستاده رئیس جمهور، وزیر، معاون وزیر، اتاق بازرگانی و ... حضور یافتند.
او اضافه کرد: امسال یک اتفاق بینظیر در نمایشگاه رخ داد. قبل از برگزاری اکسپو برای اجلاسها و برنامههای این رویداد برنامهریزی خیلی خوبی انجام شد و بالغ بر 40 برنامه متفاوت اعم از نشست، همایش، برگزاری جلسات و امثالهم طراحی شد که این برنامهها خیلی به شرکتکنندگان کمک کرد.
عضو هیات عامل ایدرو بیان کرد: ما هم قبل از نمایشگاه ایران اکسپو یک هماهنگی انجام دادیم و نقشی را برای ایدرو در حوزههای مختلف تعریف کردیم، با برگزار کنندگان تفاهم کردیم که ایدرو در این حوزههای خاص نقش آفرینی کند.
او اضافه کرد: سه محور مورد توجه در نمایشگاه بحث شامل قطعات خودرو، صنایع دریا محور و حوزه احداث پالایشگاههای نفت و گاز با تاکید بر احداث پالایشگاههای بیو اتانل بود.
موسوی توضیح داد: ایدرو این سه موضوع را بهصورت ویژه در سطح ایران اکسپو پیگیری کرد اما در موضوعات مختلف و جلسات متعدد رو در رو (بی تو بی) هم حضور داشتیم.
او با اشاره به ارائه گزارشهای مختلف از رویدادهای نمایشگاه به رسانهها، بیان کرد: طبیعتا برای اجرایی شدن رخدادهای نمایشگاه پیگیریهایی در چند ماه آینده انجام خواهیم داد و خروجیهایش را به رسانهها ارائه خواهیم کرد.
امضای تفاهم نامه درباره نوسازی صنایع
عضو هیات عامل ایدرو درباره تفاهم نامهها یا قراردادهای امضا شده در نمایشگاه اکسپو گفت: مذاکراتی با کشورهای مختلف انجام شد. در حوزه نوسازی صنایع با یکی از کشورها تفاهم نامه خیلی خوب و جامعی منعقد کردیم.
او ادامه داد: مذاکرهای برای احداث یک پلنت بیواتانل انجام شد و قرار شد این موضوع در مذاکرات بعدی پیگیری شود. در حوزه افزایش ظرفیت پالایشگاه تولید نفت هم مذاکراتی داشتیم.
به گفته موسوی، مذاکرات خیلی خوبی در حوزه قطعات خودرو در جریان نمایشگاه اکسپو انجام شده است که نتایج ملموس آن را در آینده اعلام میشود.
او افزود: در واقع ما از فرصت نمایشگاه اکسپو و حضور کشورها برای انتقال دانش فنی و مهندسی و محصول نهایی به دیگر کشورها استفاده کردیم.
عضو هیات عامل ایدرو با اشاره به ظرفیتهای بالای موجود در ایزوایکو توضیح داد: ایران امکان ساخت انواع شناورهای کوچک، بزرگ و ... را دارد.
او ادامه داد: در کشور یک ظرفیت عظیمی داریم که مربوط به شرکتهای تولید قطعات خودرو است. مذاکرات خوبی در این رابطه در نمایشگاه داشتیم زیرا شرکتهای قطعهساز ما فارغ از اینکه چه برندی تولید میکنند، میتوانند محصولات خود را برای سایر کشورها هم تولید کنند.
موسوی اضافه کرد: قطعات تولیدی استاندارد خودرو در ایران با تغییرات جزئی قابل استفاده در ماشینهای مختلف است. مذاکرات خوبی در سالن 35 که اختصاصا برای ایدرو و قطعه سازان خودرو بود، انجام شد. این سالن یک محل شلوغ و پر رفت آمد برای بازدیدکنندگان خارجی بود.
استقبال از حضور رقبا
موسوی درباره حضور رقبا در این نمایشگاه و امکان رقابت ایران با این کشورها بیان کرد: بالغ بر 70 سال است که نمایشگاه صادرات و واردات چین برگزار میشود. هر کشوری که بخواهد در عرصه تجارت جهانی حضور داشته باشد، باید خود را با چالش رقابت و هماوردی در عرصه تولید، سازگار کند.
اوافزود: مهمترین نکته این است که چه محصولی را در چه زمانبندی، با چه قیمت و کیفیتی ارائه دهید که قابل رقابت باشد. اگر بتوانید چنین محصولی را عرضه کنید، قادر به ادامه حضور در بازار خواهید بود. موضوع رقابت بسیار مهم است و همه تولیدکنندگان باید در آن شرکت کنند.
عضو هیات عامل ایدرو تاکید کرد: ما باید از اینکه رقبایمان در کشورهای مختلف در نمایشگاهها حضور یابند، استقبال کنیم. ما باید کالایمان را به آنها عرضه کنیم و رقابت انجام دهیم. این مسئله برای زنده ماندن شرکتهای ایرانی یک الزام است. باید از چنین شرایطی استقبال کنیم
موسوی یادآور شد: نتیجه ملموس شرکت در رقابت برای خود شرکتها این است که آنها مجبور میشوند تحقیق و توسعه انجام دهند و محصول بهتر و با کیفیتتر با هزینه تمام شده پایینتر، تولید کنند.
او افزود: نکته دوم اثر مثبت شرکت در رقابت؛ تاثیر آن بر مردم ایران است که واقعا شایسته بهترینها هستند. این رقابتها زمینه بهبود کیفیت و کاهش قیمت برای مردم را فراهم میکند.
استقبال کشورهای آفریقا و CIS
رضا زواریکیا، رئیس اداره بین الملل ایدرو، نیز در گفتوگو با آوش از تعریف برنامههای ایدرو در دو سطح طی برگزاری نمایشگاه ایران اکسپو خبر داد.
او افزود: بخشی از برنامهها مربوط به وزرا و مسئولان بالای کشورهای آفریقایی است که با رئیس سازمان گسترش و سایر مدیران این مجموعه دیدار کردند. اکثر دیدارها مربوط به قاره آفریقا و در چارچوب سومین اجلاس بود.
رئیس اداره بین الملل ایدرو ادامه داد: دیدارهای بی تو بی و مذاکرات سطح کارشناسی نیز بیشتر در حوزه کشورهای CIS و آسیایی در چارچوب اکسپو رخ داد.
زواریکیا گفت: در حوزه دیدار مسئولان کشورهای مختلف با مدیران ایمیدرو، دیدارهایی با وزرای مختلف داشتیم. وزیر نفت نیجر، وزرای صنعت اتیوپی، سودان، گابون و موریتانی در این دیدارها حضور داشتند. با استاندار اربیل عراق جلسهای داشتیم. یک هیات بلند پایه از اتاق بازرگانی بصره با ما جلسه داشت و رئیس اتاق لیبی هم جلسه جداگانهای با مدیران ایدرو داشت. با هیات عالیرتبهای از کشور تاجیکستان هم جلسه داشتیم.
او اضافه کرد: در این جلسات بیشتر درباره همکاریهای صنعتی، معرفی پتانسیلها و فرصتهای همکاری بحث و گفتوگو شد. بیشتر این کشورها سازمان گسترش و نوسازی را به خوبی نمیشناختند. وقتی حوزههای مختلف ایدرو در حوزه حمل و نقل، نفت و گاز، پتروشیمی و هایتک برای آنها تشریح شد، صادرات خدمات فنی و مهندسی و نوسازی صنایع خیلی مورد توجه آنها قرار گرفت.
رئیس اداره بین الملل ایدرو توضیح داد: اکثر کشورهایی که در غرفه ایدرو حضور یافتند، در حوزه ایجاد صنایع مختلف همچنین نوسازی، بازسازی و مدرن سازی صنایع درخواست همکاری داشتند.
او افزود: شرکت کنندگان در نمایشگاه، شرکتهای تابعه ایدرو را شناختند. با خودروسازیها و ... جداگانه ارتباط داشتند اما نکته قابل توجهی که کشورها از آن اطلاعی نداشتند و نتیجه خوب این چند روز بود، تقاضا برای احداث پالایشگاه بیواتانل از سوی کشورهای مختلف بود.
زواری ادامه داد: خیلی از این کشورها آفریقایی و آسیایی که تولیدات محصولات کشاورزی مخصوصا ذرت، نشاسته و سویا به صورت گسترده دارند، وقتی بحث شرکت بایواتانل ما را میشنیدند و تکنولوژی آن را میشناختند، اکثرا علاقمند بودند که این تکنولوژی را در اختیار آنها قرار دهیم.
او افزود: از ما میخواستند که در این حوزه سرمایهگذاری کنیم یا سرمایه را آنها بیاورند و ما برای آنها واحد بیواتانل ایجاد کنیم.
به گفته رئیس اداره بین الملل ایدرو در سطوح مختلف در داخل غرفه ایدرو جلسات متفاوتی برگزار شده و بر اساس آمارهایی که شرکتها ارائه دادند، دیدارهای خوبی در جریان نمایشگاه شکل گرفته است، این شرکتها یکسری قرارهایی هم با بازدیدکنندگان گذاشتهاند.
زواریکیا اضافه کرد: ایدرو در طول نمایشگاه به نشستهایی هم دعوت شد. ما به جلسه بی تو بی با چین، عمان و پاکستان دعوت شدیم و در این جلسات شرکت کردیم. سایر جلسات نیز در غرفه شکل گرفت.