جشنوارهای مستقل، جهانیتر از همیشه در کیش
مریم نراقی- دبیر گروه فرهنگ و هنر آوش

جشنواره بینالمللی فیلم فجر تا سال 1394 همزمان به صورت ملی و بینالمللی برگزار میشد اما از این سال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تصمیم گرفت بخش بینالملل را از بخش ملی تفکیک و آن را مستقل برگزار کند.
این تصمیم بهنظر تصمیم معقولی میآمد چراکه بخش بینالمللی جشنواره فیلم فجر معمولا در حاشیه قرار میگرفت و عملا جدی گرفته نمیشد.
جشنواره جهانی فیلم فجر از سال 1395 برای چند دوره بهصورت مستقل برگزار شد و متولیان آن توانستند این جشنواره را با درجه الف در فیاپف یا همان فدراسیون جهانی جشنوارههای بینالمللی فیلم ثبت کنند. این تنها دستاورد جشنواره جهانی نبود. این جشنواره در مدت کوتاه برگزاریاش توانست چهرههای برجستهای از سینمای جهان را به تهران بیاورد. نمایشی مقتدرانه از فرهنگ و سینمای ایران.
چهرههایی مانند الیور استون، کارگردان سرشناس ایرانی که بعد از حضور در جشنواره جهانی در تهران؛ ایران را «قلب» خاورمیانه توصیف کرد.
پل شریدر، فیلمنامهنویس و کارگردان آمریکایی و نویسنده فیلمنامه راننده تاکسی، ژان پیر لئو بازیگر فرانسوی و ستاره موج نوی سینمای فرانسه، سوکوروف فیلمساز مطرح روسی، «بلا تار» فیلمساز بزرگ مجارستانی و بسیاری از چهرههای تاثیرگذار سینمایی دنیا به واسطه برگزاری این جشنواره جهانی به ایران آمدند و با فرهنگ و سینمای ایران آشنا شدند.
اما با تغییر دولت در سال 1400 مجددا این بخشها ادغام، جشنواره مستقل جهانی متوقف و هر آنچه رشته بودیم پنبه شد.
امسال اما مجددا تصمیم دولت بر این است که هویت جشنواره جهانی را احیا و آن را به صورت مستقل برگزار کند.
حالا علی اکبر ولایتی، مشاور رهبری در امور بینالملل و رئیس کمیته فرهنگ و تمدن ایران و اسلام در شورای عالی انقلاب فرهنگی در یادداشتی که به مناسبت روز ملی خلیج فارس منتشر شده پیشنهاد کرد مکان برگزاری جشنواره جهانی فیلم فجر به جزیره کیش در حوزه خلیج فارس منتقل شود. پیشنهادی که به شدت قابل تامل بوده و مورد استقبال ایران دوستان قرار گرفته است چراکه ادعاهای گاه و بیگاه و بیاساس برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس در مورد نام خلیج فارس و حاکمیت ملی ایران بر جزایر سهگانه ناشی از عدم فعالیت موثر فرهنگی در این حوزه است.
در صورت وقوع این اتفاق جشنواره جهانی فیلم از هویتی مستقل برخوردار خواهد شد و دیگر امکان برخورد سلیقهای با آن در دولتهای مختلف از بین خواهد رفت. ضمن اینکه جزیره کیش هم از بـعد توریستی و هم برای آشنایی مهمانان خارجی با خلیج همیشه فارس و زیباییهای ایران و حتی بازدید از جزایر بسیار مناسب است. اما همزمان مدیر روابط عمومی سازمان سینمایی در گفتوگویی محل برگزاری جشنواره امسال را شهر تهران عنوان کرده است.
با توجه به نیاز کشور به تقویت قدرت نرم ایران در منطقه و خنثیسازی تهدیدها با قدرت نرم فرهنگی به نظر میرسد وزارت ارشاد و سازمان سینمایی باید از چنین پیشنهادی استقبال نمایند.