تیم مذاکره کننده ایران، تیم توافق است
یادداشت- سیدمحمد مبین

دور جدید مذاکرات اتمی ایران و آمریکا امروز در مسقط، پایتخت عمان آغاز میشود. اولین بار نیست که ایران و آمریکا پس از پیروزی انقلاب اسلامی پای میز مذاکره نشستهاند، برخی از این مذاکرات مثل ماجرای مکفارلین مستقیم بوده و برخی دیگر هم مانند دور قبلی مذاکره برای احیای برجام غیرمستقیم؛ برخی به نتیجه رسیدهاند برخی هم نه.
نکته مهم در این دور، تیم مذاکره کننده ایرانی است. عباس عراقچی و مجید تختروانچی، دو عضو موثر تیم توافق برجام هستند که با رهبری محمدجواد ظریف، درخشانترین و تاریخیترین مذاکرات ایران در تمام دوران را رقم زدند و به توافقی مهم که باعث توقف قطعنامههای سازمان ملل شد، دست یافتند. در گفتگوهای احیای برجام در سال ۱۴۰۰ هم عباس عراقچی به عنوان مذاکره کننده ارشد ایران تا پای توافق رفت و به تعبیر حسن روحانی، رئیس جمهور وقت، تنها به یک مجوز از تهران برای توافق نیاز داشت.
تیم ایران نه تنها بهترین دیپلماتهای جمهوری اسلامی هستند بلکه این تیم در کارنامهشان توافق در مذاکرات مختلف را دارند. در واقع ایران برای اینکه نشان دهد اراده جدی برای رسیدن به توافق را دارد، بهترین دیپلماتهایش را به مسقط فرستاده و آمادگی کامل برای رسیدن به توافق را نشان داده است. این توافق در صورتی حاصل میشود که آمریکا هم اراده توافق داشته و هدفش از مذاکره نه نمایش، بلکه رسیدن به نتیجه دیپلماتیک برای حل اختلافات هستهای باشد.
دونالد ترامپ اگرچه با خروج از برجام علیه نظم بازی کرد ولی حالا این فرصت را دارد که خود را به معنای واقعی کلمه صلحگرا معرفی کند و این هدفش محقق نمیشود مگر با ارادهای واقعی برای توافق با ایران؛ برای این هدف هم باید تصورش از میز مذاکره، خواستههایش و امتیازاتی که میدهد واقعی باشد. ایران با ارادهای که نشان داد توپ را در زمین آمریکا کاشت و حالا این آمریکا و دونالد ترامپ هستند که باید به دنیا نشان دهند دنبال توافق بوده و میخواهند مشکلات فیمابین را از مسیر متمدنانه حل کنند.