اروپا بدبین به صلح، مسلح میشود
با تصمیم سران اروپایی برای افزایش بودجه نظامی قاره سبز به میزان 702 میلیارد دلار، اروپا در یکی از سختترین شرایط اقتصادی خود مجبور خواهد شد، سیاستهای ریاضتی بیشتری برای تامین این بودجه در نظر بگیرد.

به گزارش آوش، نشست دفاعی پنج شنبه شب سران اروپا در بروکسل در حالی برگزار شد که قاره سبز بیش از هر زمانی نگران سیاستهای روسیه است و اروپاییها نیز با وجود دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در کاخ سفید به این باور رسیدهاند که دیگر نمیتوانند روی کمک امریکا برای مقابله با روسیه حساب کنند. اما افزایش بودجه نظامی اروپا به معنای سخره گرفته شدن طرح صلح ترامپ برای اوکراین است و نشان میدهد، اعتمادی به این طرح و به نتیجه رسیدن آن ندارند و احتمال ادامه جنگ را بیش از پایان آن میدانند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا به توافق رسیدند تا بودجه دفاعی این قاره را 702 میلیارد دلار افزایش دهند. آنها علاوه بر توافق بر سر این بودجه در درخواستی رسمی به کمیسیون اروپا خواستند که وامی به ارزش 162 میلیارد دلار برای خرید تجهیزات جدید نظامی ارائه بدهند. این در حالی است که اروپا هنوز هم از تبعات اقتصادی پاندمی کرونا رها نشده و همچنان مجبور است کمربندها را محکم ببندد تا مخارج قاره تامین شود.
آمارها نشان میدهد فرانسه در تلاش است تا کسری بودجه سالانه خود را که شامل ۵ درصد تولید ناخالص داخلی آن است، کاهش دهد. پنج کشور اروپایی دیگر شامل بلژیک، انگلیس، اسپانیا، ایتالیا و پرتغال نیز سطح بدهی بیش از ۱۰۰ درصد از تولید ناخالص داخلی دارند. آلمان به عنوان بزرگترین اقتصاد اروپا هم فضای بیشتری برای استقراض دارد، زیرا سطح بدهی آن ۶۲٪ از تولید ناخالص داخلی است.
هرچند مبالغ اعلام شده قابل توجه هستند و بخش بزرگی از نیازهای اروپا برای همراهی با اوکراین و افزایش دفاع از این قاره را فراهم میکنند اما سیاستمداران اروپایی خود میدانند که بدون کمک امریکا ضعیف خواهند شد. در همین ارتباط روزن ژلیازکوف، نخست وزیر بلغارستان، به خبرنگاران گفت: «امیدوار است امریکا همچنان به اتحاد خود با اروپا ادامه داده و خود را متعهد به امنیت این قاره بداند زیرا اروپا بدون امریکا دچار ضعف محسوسی خواهد شد.»
حمایت کشورهای حوزه بالتیک از طرح هستهای مکرون
به گزارش خبرگزاری رویترز، یکی دیگر از مسایلی که در نشست پنج شنبه شب سران اروپا مورد بحث و بررسی قرار گرفت، ایده امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، برای حمایت هستهای از قاره در مقابل تهاجمهای احتمالی روسیه بود.
در این مبحث کشورهای حوزه بالتیک که بیش از دیگران نگران حملات احتمالی روسیه هستند، حملات قاطع خود را از این طرح اعلام کردند. رئیس جمهوری لیتوانی این طرح را «یک ایده بسیار جذاب» خواند و گفت: «به نظر ما این اقدام لازم است و در میان افزایش تهدیدهای روسیه، چتر هستهای باید از قاره حفاظت کند.» اویکا سیلینا، رئیس جمهوری لتونی، هم گفت که پیشنهاد فرانسه را «یک فرصت» میداند و تاکید کرد که بر سر این مساله باید مذاکرات جدی با متحدان اروپایی انجام شود.
این در حالی است که روز پنج شنبه روسیه به طرح چتر هستهای فرانسه واکنش نشان داده و آن را باعث «افزایش خطر رویارویی» دانسته بود.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، همچنین تاکید کرده بود، «مشخص است فرانسه بیش از آنکه به صلح فکر کند به جنگ میاندیشد.» سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، هم در سخنانی در تایید موضعگیری پسکوف گفت که «روسیه چنین اقداماتی را تهدید علیه خود برآورد میکند.»