قدرت نرم آمریکا در آزمون سخت
رئیس دیوان عالی آمریکا چهارشنبه (8 اسفند) دستور یک قاضی فدرال را که دولت آمریکا را ملزم به ادامه کمکهای خارجی این کشور میکرد، متوقف کرد. این در حالی است که قطع کمکهای خارجی آمریکا به قدرت نرم آن در سراسر جهان، آسیب های جدی وارد میکند و میتواند عرصه را برای قدرتگیری بیشتر چین باز کند.

به گزارش آوش، رئیس دیوان عالی آمریکا چهارشنبه (8 اسفند) دستور یک قاضی فدرال را که دولت آمریکا را ملزم به ادامه کمکهای خارجی این کشور میکرد، متوقف کرد. این دستور پس از آن صادر شد که دولت ترامپ روز چهارشنبه در یک پرونده قضایی اعلام کرد که تصمیم نهایی برای فسخ قراردادهای کمکهای خارجی را گرفته است. در همین حال وزارت خارجه آمریکا نیز خبر داد، دولت در حال قطع بیش از 90 درصد قراردادهای کمکهای خارجی آژانس توسعه بینالمللی ایالات متحده و بیش از 58 میلیارد دلار کمک کلی این کشور در سراسر جهان است.
افزایش بدبینی به آمریکا
هرچند وزارت خارجه آمریکا تأکید کرده، این کاهش بخشی از دستور کار ترامپ برای سیاست کلی «نخست آمریکا» است؛ اما به باور تحلیلگران در یک ماهی که از دستور ترامپ برای توقف 90 روزه کمکهای آمریکا میگذرد، نه فقط کمک های پزشکی و غذایی آمریکا در برخی کشورهای نیازمند، زندگی بسیاری را به خطر انداخته که باعث ناامیدی و بدبینی مردم این کشورها به آمریکای ترامپ شده است.
یکی از این تحلیلگران، جاشوا کورلانتزیک که در اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا نوشته است، بسیاری از کشورهایی که کمک آمریکا به آنها قطع میشود، در مناطقی از آسیا و آفریقا هستند که چین در آنها حضوری فعال دارد و قدرت تجاری آن در این کشورها اگر بیشتر از آمریکا نباشد، کمتر از آن نیست. به اذعان این تحلیلگر آمریکایی، چین هم اکنون نیز صاحب قدرت نرم قابلتوجهی در برخی کشورهای آسیا همچون مالزی و اندونزی است.
رویگردانی دانشجویان از آمریکا
جاشوا کورلانتزیک، همچنین به این مساله هم اشاره کرده که ترامپ به جز سیاست قطع کمکهای خارجی آمریکا، در حال بازگرداندن دانشجویان همین کشورها به کشورهای مبدأ است که این اقدام نیز میتواند از توان اشاعه فرهنگ آمریکایی در جهان بکاهد. زیرا با ادامه این وضعیت دانشجویان خارجی ترجیح خواهند داد در کشورهایی همچون استرالیا، انگلیس، کانادا، نیوزلند، سنگاپور و البته چین به تحصیل خود ادامه دهند که این به معنای آن است که قدرت نرم آمریکا در این بخش نیز آسیب خواهد دید. هرچند که هم اکنون نیز در شرایط خوبی ندارد و همانطور که مؤسسه تحقیقاتی یوسف ایشاک در سنگاپور در تحقیقی آورده است، در یک سال گذشته و تحتتأثیر حمایتهای آمریکا از اسرائیل در جنگ غزه، میزان محبوبیت و مقبولیت چین در جنوب شرقی آسیا رشد قابلتوجهی داشته است.
چین جای آمریکا را میگیرد؟
این مؤسسه تحقیقاتی همچنین در مقالهای ضمن نظرسنجی از مردم 10 کشور جنوب شرق آسیا تاکید کرده است، 59.5 درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجی این موسسه گفته اند به اعتقاد آنها چین دارای بیشتری میزان نفوذ اقتصادی در این منطقه است.
بااینحال جوانا لین، از تحلیلگران مؤسسه تحقیقاتی یوسف ایشاک، در مصاحبهای با سایت شبکه خبری الجزیره میگوید: «هرچند چین از دیرباز در جنوب شرق آسیا حضوری قابلتوجه داشت است و بین سال های 2015 تا 2019 بیشترین میزان کمک ها را به کشورهای ضعیف تر این منطقه داشته است اما این به آن معنا نیست در شرایط کنونی انتظار داشته باشیم، بتواند بسرعت جای آمریکا را در منطقه بگیرد» اما در دراز مدت امکان چنین چیزی وجود خواهد داشت.
بنا بر ادعای لین، کمکهای چین به کشورهای منطقه که در سال 2017 به 10 میلیارد دلار میرسید، در سال 2022 به 3 میلیارد دلار کاهش یافت. علت آن نیز مشکلات داخلی خود چین همچون کاهش رشد اقتصادی و افزایش جمعیت جوانان بیکار است که باعث میشود، پکن قدرت تمرکز خود را روی بلندپروازی های خارجی خود از دست بدهد.