تشکیل ارتش اروپایی، آری یا خیر
رئیس جمهوری اوکراین خواهان تشکیل ارتش اروپایی برای مقابله با تهدیدهای روسیه شد.

به گزارش آوش، از روزی که امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، پای خود را در کاخ الیزه گذاشت یکی از اهداف خود را تشکیل ارتش اروپایی قرار داد. در آن زمان اغلب سران اروپا با شنیدن این پیشنهاد شانه بالا انداخته و با وجود نهادی به اسم ناتو تشکیل چنین ارتشی را غیرلازم دانستند اما این آرزوی مکرون در روزهای اخیر با توجه به موضع گیریهای دونالد ترامپ و فرستادهاش در امور روسیه و اوکراین طرفداران بیشتری پیدا کرده است.
به گزارش رویترز، یکی از طرفداران جدید این پیشنهاد قدیمی، ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، است. او که بعد از روی کار آمدن ترامپ احساس کرده دونالد تاجر قصد دارد پرونده جنگ اوکراین را به طریقی که با درخواستهای کی یف در تضاد است حل کند خواهان تشکیل یک ارتش اروپایی شده و اعلام کرده است قاره اروپا بیش از این نخواهد توانست روی حمایت امریکا حساب کرده و مطمئن باشد این کشور با ارتش قوی خود دست به حمایت از قاره سبز بزند. او تاکید کرده است کشورش نمی تواند توافقی را بپذیرد که کمترین نقش را در آن داشته است.
زلنسکی که کشورش در آستانه چهارمین سالگرد حمله روسیه به این کشور است، گفت: «بگذارید صادقانه بگویم، پوتین تمام تلاش خود را خواهد کرد تا حضور ترامپ را در رژه 9 می و سالگرد روز پیروزی روسیه در مسکو داشته باشد. اما این دعوت دعوت از او به عنوان یک رهبر سیاسی نخواهد بود بلکه دعوت از کسی است که در نقشی که پوتین نوشته بازی کند.» او هشدار داد: «دیگر اصلا نباید این احتمال را نادیده گرفت که امریکا بخواهد در پاسخ به نیازهای امنیتی اروپا "نه" بگوید. از همین رو یک ارتش اروپایی که اوکراین نیز میتواند شامل آن باشد، میتواند نیازهای امنیتی قاره را برآورده کند.»
زلنسکی در حالی درخواست تشکیل ارتش اروپایی را مطرح کرده است که در روزهای اخیر دونالد ترامپ اعلام کرده بود، برای پیشبرد طرح صلح اوکراین، کی یف باید آرزوی پیوستن به ناتو را کنار بگذارد. بنابراین تنها راه اوکراین برای اینکه مطمئن شود از حمایتهای نظامی اروپا در تنشهای احتمالی آتی برخوردار خواهد بود این است که ارتش مورد درخواست مکرون تشکیل شده و کی یف نیز در آن حضور موثر ایفا کند.
این همچنین در شرایطی است که دونالد ترامپ در این دور از ریاست جمهوری خود در نظر دارد، ایده دور قبلیاش در خصوص ناتو را عملی کند. او همان طور که در سال های 2016 تا 2020 تاکید کرده بود خواهان آن است که اروپا برای برخورداری از مزایای حضور در پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) به اساسنامه این پیمان متعهد بوده و هزینههایی را که از ابتدا قرار بود، بپردازد، به حساب ناتو واریز کند و به عبارتی امریکا تنها کشوری نباشد که هزینههای این پیمان دفاعی را می پردازد. او همچنین تهدید کرده است در این صورت امریکا از ناتو خارج خواهد شد که به معنای فروپاشی این نهاد خواهد بود.
با این حال همچنان شاهد مخالفت های برخی رهبران سیاسی قاره سبز با ایده تشکیل ارتش اروپایی هستیم. در همین ارتباط بعد از سخنان زلنسکی، رودوسلاو سیکورسکی، وزیر خارجه لهستان، در پاسخ به خبرنگاران در خصوص احتمال تشکیل ارتش اروپایی گفت: «چنین اتفاقی نخواهد افتاد. اما برای اتحاد اروپا و امنیت آن باید توانایی های دفاعی خود را افزایش دهیم.»