جشن جهانی نوروز در سازمان ملل برگزار شد
مراسم بزرگداشت روز جهانی نوروز در سال ۲۰۲۵ با میزبانی ایران در سازمان ملل برگزار شد.

مراسم گرامیداشت روز جهانی نوروز امسال نیز به میزبانی ایران برگزار شد و «امیرسعید ایروانی» سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران میزبان همتایان خود از کشورهای مختلف جهان و نیز خانم امینه محمد معاون دبیرکل سازمان ملل و نماینده یونسکو بود.
امیر سعید ایروانی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل پس از خوشامدگویی به شرکت کنندگان در این مراسم، در سخنانی گفت: نوروز، کهنترین جشن سال نو، فراتر از مرزهای ملی بوده و توسط میلیونها نفر در سراسر جهان گرامی داشته میشود. این آیین، نمادی از پیوندهای فرهنگی، برادری میان ملتها، و احترام عمیق به طبیعت و زمان است.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد افزود: قرنهاست که نوروز در گسترهای وسیع از آسیای جنوبی تا بالکان، و از آسیای مرکزی تا قفقاز گرامی داشته میشود. این جشن، الهامبخش محبت، شفقت، صلح و شادمانی است، و در عین حال فصل جدیدی از امید، شکوفایی، سعادت و استقامت را نوید میدهد.
ایروانی تصریح کرد: این جشن دیرینه، ما را به خرد کهن و حکمت برخاسته از عمق تاریخ رهنمون میسازد و پیامآور آرامش، تحول و همزیستی مسالمتآمیز است.
سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل ادامه داد: نوروز، این حقیقت را به تصویر میکشد که ملتها، فارغ از مرزهای جغرافیایی یا اختلافات سیاسی، میتوانند حول ارزشهای مشترک انسانی متحد شوند و در جهت ایجاد جهانی مبتنی بر صلح پایدار و دوستی مشارکت کنند.
ایروانی گفت: در ایران، نوروز صرفاً یک مناسبت تقویمی نیست، بلکه فرصتی ژرف برای بازاندیشی در گذشته، ارزیابی حال، و پذیرش فرهنگی است که امید، صلح و سعادت را برای همگان ترویج میکند.
سفیر ایران در سازمان ملل گفت: جمهوری اسلامی ایران، بهعنوان یکی از زادگاههای این سنت کهن، همواره بر اهمیت گفتوگو و همکاری فرهنگی میان ملتهایی که نوروز را جشن میگیرند، تأکید داشته است.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: در دنیای امروز، بیش از هر زمان دیگر، نیازمند روح و پیامهای نوروز هستیم.
ایروانی در پایان، صمیمانهترین آرزوهای خود را برای جشنی فرخنده و باشکوه ابراز کرد و گفت: باشد که نوروز امسال، صلح، شادی و سعادت را برای همگان به ارمغان آورد و ما را به سوی آیندهای سرشار از امید، اتحاد و پیشرفت رهنمون سازد.
در مراسم امسال گرامیداشت روز جهانی نوروز علاوه بر جمهوری اسلامی ایران و نیز ۱۱ کشور حوزه نوروز شامل جمهوری آذربایجان، ازبکستان، افغانستان، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ترکیه، عراق، قرقیزستان، قزاقستان و هند، سفرای کشورهای مختلف از روسیه و امارات متحده عربی تا فلسطین حضور یافتند.
در این مراسم، سفرای کشورهای حوزه نوروز در سخنانی بسیار کوتاه درباره نوروز و نمادهای آن سخن گفتند و با تبریک نوروز و بهار طبیعت، آرزوی صلح و سلامتی برای همه جهان کردند.
نواختن موسیقی دلنشین ایرانی و برخی کشورهای حوزه نوروز بصورت زنده، این مراسم را از سایر مراسم های سازمان ملل متمایز کرده بود. طنین دلنواز این موسیقی های سنتی و مهارت نوازندگان، همه شرکت کنندگان را مجذوب ساخته بود.
نمایندگی جمهوری اسلامی ایران همچون هر سال، سفره هفت سینی را با ذوق و همت همسران دیپلمات های ایرانی تدارک دیده بود و دیگر کشورها نیز نمادی از کشور خود را در کنار این سفره قرار دادند و شرکت کنندگان در کنار این سفره، عکس های یادگاری بسیاری گرفتند.
جشن نوروز در سازمان ملل متحد، امسال شامگاه ۱۸ مارس ۲۰۲۵ برابر با ۲۸ اسفند ماه ۱۴۰۳ و همزمان با ماه مبارک رمضان شد و شرکت کنندگان پس از پایان این جشن، در ضیافت افطار شرکت کردند و با غذاهای خود میهمان شرکت کنندگان بودند.
این مراسم، امسال در ضلع شمال شرقی مجمع عمومی سازمان ملل و در فضای بازتری برگزار شد و شرکت کنندگان بیشتری در مقایسه با سال قبل حضور یافتند.
نوروز، نخستین بار در سال ۲۰۰۹ به ابتکار ایران و با همراهی و مشارکت آذربایجان، ترکیه، هند، پاکستان، ازبکستان و قرقیزستان به عنوان یکی از بزرگترین و کهن ترین میراث های ناملموس بشری در فهرست میراث ناملموس بشریت به ثبت رسید که متعاقب آن در سال ۲۰۱۶ پنج کشور افغانستان، ترکمنستان، تاجیکستان، قزاقستان و عراق نیز به آن پیوستند و تعداد اعضای آن به ۱۲ کشور رسید.
در هفتاد و یکمین نشست شصت و چهارمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ۲۳ فوریه سال ۲۰۱۰ میلادی (۴ اسفند ۱۳۸۸ ) در مقر این سازمان در نیویورک، قطعنامه ۲۵۳/۶۴ به ابتکار جمهوری اسلامی ایران و ۱۱ کشور حوزه نوروز به تصویب رسید.
این قطعنامه ۲۱ مارس هر سال مطابق با اول فروردین را به عنوان روز بین المللی نوروز به رسمیت شناخته و از کشورهای عضو این سازمان خواسته است برای ارتقای آگاهی درخصوص نوروز، تلاش و برای بزرگداشت این روز، آیینهای سالانه برگزار کنند.
در این قطعنامه تصریح شده است: نوروز به عنوان آغاز سال نو توسط بیش از ۳۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان جشن گرفته میشود و بیش از سه هزار سال است که مردم مناطق بالکان، دریای سیاه، قفقاز، آسیای مرکزی، خاورمیانه و سایر مناطق این روز را گرامی میدارند.
این قطعنامه می گوید: نوروز به عنوان مظهر وحدت میراث فرهنگی و سنتهای چندین سدهای، نقش بسزایی در تقویت روابط انسانی بر اساس احترام متقابل و آرمانهای صلح و حسن همجواری ایفا میکند.
پیشتر سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) نوروز را در فهرست میراث فرهنگی معنوی بشر قرار داده بود.