عارف: حادثه بندر شهید رجایی را تسلیت میگویم / بر درمان مصدومان تأکید دارم
معاون اول رئیسجمهور در اجلاس همکاریهای اقتصادی ایران و آفریقا ضمن تسلیت به خانوادههای جانباختگان حادثه بندر شهید رجایی، خواستار رسیدگی فوری به وضعیت مصدومان شد.

محمدرضا عارف معاون اول رییس جمهور در سومین اجلاس همکاریهای اقتصادی ایران و آفریقا با اشاره به حادثه انفجار در بندر شهید رجایی گفت: حادثه ناگوار بندر شهید رجایی و مسدوم شدن چند صد نفر از هموطنانمان و از دست دادن عزیزانی در این حادثه را تسلیت میگویم و دعا میکنم که مصدومان هر چه زودتر شفا یابند و برای بازماندگان جانباختگان این حادثه نیز طلب صبر میکنم.
وی ادامه داد: از تلاشهای نهادهای ذیربط به خصوص وزیر کشور و استاندار هرمزگان و هلال احمر و نهادهای امدادی در مهار آتش و مدیریت خوب بحران تشکر میکنم. بار دیگر دستور رییسجمهور را تکرار میکنم که هر چه سریعتر به درمان مصدومان رسیدگی شود. خوشبخانه اکثر مصدومان به خانههایشان بازگشتهاند و چند ده نفری هم که همچنان در بیمارستانها بستری هستند باید مورد توجه جدی قرار بگیرند و خانوادههای جانباختگان نیز مورد توجه ویژه قرار بگیرند.
معاون اول رییسجمهور در ادامه گفت: قاره آفریقا همواره در تاریخ بشر جایگاه ویژهای داشته و مهد تمدن و انسانیت بوده است. آفریقا سرزمین آفتاب ، جنگلهای پر طراوت، مردمی اصیل و پر مهر با فرهنگی غنی و تاریخی پر فراز و نشیب، همواره در خاطره تاریخی ملت ایران جایگاه ویژهای داشته است. ما به پیوندهای بیش از ۱۰۰۰ ساله خود با این قاره عظیم میبالیم. پیوندهایی که بیش از هر زمان دیگری مستعد تعمیق و توسعه و تحول در چارچوب منافع مشترک است.
عارف ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با این قاره با تکیه بر ظرفیتهای درونی، اراده مستقل و نگاه متکی بر همکاری جهانی داشته است. ایران توانسته در مواجهه با چالشهای اقتصادی و سیاسی الگویی جدید از رشد و پیشرفت را به جهانیان عرضه کند. در چنین بستری تعامل ایران با ملتها و دولتهای آفریقایی بر پایه اصول انسانی، عدالت محوری، کرامت ملتها و اشتراکات تاریخی و تمدنی استوار است.
وی با یادآوری اینکه رهبر معظم انقلاب در بیانات راهبردی خویش بارها بر ضرورت گسترش همکاری با قاره آفریقا تاکید فرمودهاند، گفت: با الهام از این رهنمودها و تکیه بر ارزشهای اسلامی و انقلابی، ما در دولت وفاق ملی خواستار تقویت روابط و گسترش همکاریهای فراگیر، عمیق و نهادینه با ملتهای آفریقایی هستیم.
وی ادامه داد: در اسناد بالادستی از جمله سند چشم انداز توسعه، برنامه هفتم توسعه و برنامههای توسعه ملی بر توسعه روابط جنوب-جنوب و کشورهای آفریقایی تاکید شده است. ما در جمهوری اسلامی آفریقا را نه صرفا بازاری مصرفی، بلکه شریکی راهبردی، دارای جایگاهی ویژه در هندسه نوین قدرت جهانی میدانیم.
معاون اول رییسجمهور افزود: زمان آن رسیده که ملتهای جنوب برای اولین بار در تاریخ معاصر قواعد بازی خودشان بنویسند. ایران ملتی است که هزاران سال روی پای خود ایستاده است. ملتی که در دل طوفانها پرچم تمدن، شرافت و آزادگی را افراشته نگهداشته است و شما ملتهای بزرگ آفریقا نیز در حافظه تاریخ همپیمان این شکوه هستید. ما را قرنهاست که یک رنج، آرمان و رویای مشترک به هم پیوند داده است، رویای استقلال، عزت و ساختن جهانی بر مبنای عدالت، نه سلطه.
عارف همچنین گفت: در این اجلاس گردهم آمدهایم برای اعلام یک ائتلاف تاریخی. ائتلاف ملتهایی که دیگر نمیپذیرند در حاشیه مناسبات جهانی بمانند. ائتلاف جنوبِ جهانی ائتلافی برای طراحی نظمی نو، نظمی برخواسته از قلب ملتها و نه از پشت درهای بسته قدرت.
وی با اشاره به ذخائر خدادادی ایران گفت: ما در ایران نفت، گاز، معدن، اراده، دانش و فناوری داریم و آمادهایم که این توان را نه به قیمت سلطه، بلکه در مسیر برادری و همسرنوشتی با آفریقا به کار بگیریم. ایران در نفت، گاز و پتروشیمی صاحب فناوری و تولید است. محصولات پتروشیمی ما نه تنها آماده صادرات که آماده شتاب دادن به جهش صنعتی آفریقاست. ما نه فقط میفروشیم که شریک میشویم.
معاون اول رییسجمهور تصریح کرد: آمادهایم در معدن و صنایع معدنی تجربیات، فناوری و سرمایه را نه برای استخراج بیرحمانه، بلکه برای شراکت با آفریقا سهیم شویم. این کار را نه برای سلطه، بلکه برای آفرینش در سرزمین آفریقا حاضر یم انجام دهیم.
عارف خاطرنشان کرد: در کشاورزی و امنیت غذایی با آفریقا دارای پیوند تمدنی هستیم. کشاورزی دانشبنیان، اقلیم پایدار و غذا را برای همه و نه فقط برای بازار، دنبال میکنیم. در انرژی بیایید در تاریکی وابستگی، چراغی را روشن کنیم. ایران آماده است در طراحی شبکههای انرژی پاک و برق شریک راهبردی آفریقا باشد. برای همکاریهای فناورانه و انتقال دانش در حوزه زیرساختهای پیوند دهنده، تسهیل تجارت و همکاریهای مالی، سلامت و بهداشت، تقویت نهادهای هماهنگ کننده همکاریها، حوزه فرهنگی و گردشگری و سایر حوزههای آماده همکاری هستیم. قاره آفریقا به عنوان یکی از قطبهای نوظهور اقتصادی با گردش مالی سالانه ۱۵۰۰ میلیارد دلار نرخ رشد متوسط ۴ درصدی که انتظار میرود در سالجاری به ۴.۵ درصد برسد. منابع طبیعی غنی و جمعیت جوان، شریک راهبردی ارزشمندی برای جمهوری اسلامی ایران است.
معاون اول رییسجمهور گفت: در راستای تحقق این چشم انداز ایران با برنامهریزی دقیق و درک متقابل و ایجاد سازکارهای موثر برای تقویت و تعمیق روابط با کشورهای آفریقایی تلاش کرده است. نخستین اجلاس همکاریهای ایران و غرب آفریقا با حضور ۱۵ کشور عضو ایکوآس در سال ۱۴۰۱ برگزار شد و به امضای توافقنامههایی به ارزش یک میلیارد دلار انجامید. این اراده مشترک بستر برگزاری دومین اجلاس با مشارکت ۲۸ کشور آفریقایی را فراهم کرد.
وی افزود:با تشکیل دولت چهاردهم و دولت وفاق ملی راهبرد توسعه همکاریها با جهان به ویژه با قاره آفریقا تصویب شد و به این منظور دبیرخانه دائمی اجلاس همکاریهای ایران و آفریقا تاسیس شد تا مسیر تعاملات به طور مستمر و هدفمند دنبال شود.
وی سپس به تشریح اقدمات جمهوری اسلامی ایران در تقویت روابط سیاسی و اقتصادی با قاره آفریقا پرداخت و از تاسیس دبیرخانه دائمی همکاریهای ایران و آفریقا، راهاندازی خطوط کشتیرانی منظم به غرب و جنوب آفریقا، طراحی ساز و کارهای مالی برای مبادلات بانکی از طریق تهاتر، تهاتر از طریق صندوق تسویه ارزی و سامانههای بانکی یکپارچه، توسعه کشاورزی فراسرزمینی و تامین نهادههای راهبردی، اختصاص ۲ میلیارد یورو منابع مالی توسط صندوق توسعه ملی و بانک مرکزی برای حمایت از فعالان اقتصادی دو طرف، فراهمسازی مشارکت شرکتهای دولتی و خصوصی ایران در پروژههای سرمایهگذاری آفریقا، تقویت اتاقهای مشترک بازرگانی، افزایش مراکز تجاری ایران در قاره آفریقا از ۱۳ به ۲۰ مرکز و برنامهریزی برای اعزام ۱۲ رایزن اقتصادی جدید تا پایان سالجاری، مشارکت فعال در نمایشگاهها و رویدادهای اقتصادی قاره آفریقا، سرمایهگذاری در پروژههای فنی و مهندسی به ویژه در حوزه انرژی، نفت، گاز و پتروشیمی به عنوان موارد آن یاد کرد.
معاون اول رییسجمهور ادامه داد: اجرایی کردن حداقل ۵ پروژه بزرگ عمرانی به ارزش ۱ میلیارد دلار بر اساس قراردادهای موجود، تسهیل روادید خطوط هوایی مستقیم و شبکه حمل و نقل دریایی برای تقویت زیرساخت تجارت و گردشگری، برگزاری منظم نمایشگاهها و نشستهای تخصصی بخش خصوصی برای پیوند بازارها، تدوین نقشه راه ۱۰ ساله همکاریهای اقتصادی ایران و آفریقا بر مبنای عدالت، احترام متقابل و توسعه پایدار، توانمندسازی شرکتهای دانشبنیان و خصوصی به عنوان موتور محرکه و همکاریهای علمی و فناوری و نوآوری از دیگر اقدامات جمهوری اسلامی ایران در همکاری با آفریقا بوده است.
وی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران آمادگی کامل دارد تا در تمامی حوزهها از جمله حوزههای فوقالذکر همکاریهایش را گسترش دهد و با رویکردی بلندمدت و مشارکتی، همکاریهایش را پایهگذاری و توسعه دهد. همچنین با هدف ارتقا سطح روابط و ایجاد تحولی بنیادین پیشنهاد میکنم، اجلاس مشترک سران کشورهای آفریقایی و ایران در سال ۲۰۲۶ برگزار شود.
عارف یادآور شد: امروز در آغاز راهی تازهایم. راهی که نه از مسیر نگاههای پدرسالارانه جهانی، بلکه از دل احترام متقابل، درک مشترک و اراده ملتها آغاز شده است. این اجلاس باید نقطه عزیمتی باشد برای عبور از سطح مناسبات تجاری به سطح مشارکت راهبردی و تمدنی.